Strona 108 z 258 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158208 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.071 do 1.080 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    nie myślałeś żeby jakiś własny portal foto sprzętowy założyć, zerkam tutaj i widzę że jako tester Fuji bardzo się sprawdzasz
    Nie, wtedy musiałbym pisać to, za co mi płacą
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

epicure - zaiste zacne fotki, naprawdę zacne fotki. Umiesz jakoś określić na ile aparat był pomocny w tym że zdjecia wyglądają tak jak wyglądają? na ile musiałeś w obróbce poprawiać?

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Umiesz jakoś określić na ile aparat był pomocny w tym że zdjecia wyglądają tak jak wyglądają?
    dołaczam sie do pytania ale z dobieraniem ekspozycji w EVF na żywo. Można spokojnie zaufać (po jakiejkolwiek korekcji) obrazowi, który widzimy w wizjerze i nacisnąć spust ? Rzeczywiście będzie wyglądało tak zdjęcie ?
    runner

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

@chreasy: może być jak w X100 - przekontrastowane. Ale też jestem ciekawy, co Koledzy odpiszą...
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Umiesz jakoś określić na ile aparat był pomocny w tym że zdjecia wyglądają tak jak wyglądają? na ile musiałeś w obróbce poprawiać?
    Ciężko powiedzieć. W pierwszych czterech obróbka sprowadzała się do korekcji perspektywy, w jednym dodania winiety, podbicia kontrastu do +25, vibrance do +25, clarity wedle uznania, zredukowania highlights do minimum no i do tego, co dodatkowo pod każdym zdjęciem napisałem. W pozostałych to już kosmos, dużo zabawy kolorami, split toningiem i wszystkimi możliwymi suwakami Aparat pomógł o tyle, że na to wszystko pozwolił, i to przy iso 6.400. Canon 5DII przy takich rzeczach wysiada już na iso 100. Serio.

Przykładowo, jpeg prosto z puszki wygląda tak:

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF8222_533x800.jpg
Wyświetleń:	409
Rozmiar:	219,4 KB
ID:	74650  

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie, wtedy musiałbym pisać to, za co mi płacą
    no co Ty ??

a ja myślałem że, te wszystkie testy na portalach są obiektywne

PS.

ale za to sprzęt będziesz miał gratis... co tydzień nowy

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    dołaczam sie do pytania ale z dobieraniem ekspozycji w EVF na żywo. Można spokojnie zaufać (po jakiejkolwiek korekcji) obrazowi, który widzimy w wizjerze i nacisnąć spust ? Rzeczywiście będzie wyglądało tak zdjęcie ?
    Można zaufać światłomierzowi i histogramowi wyświetlanemu w wizjerze. Ale sam obraz w wizjerze w czasie kadrowania nie będzie wyglądał tak samo, jak zdjęcie, bo wizjer dostosowuje się do panujących warunków oświetleniowych i podbija cienie albo wzmacnia cały sygnał, żeby dało się w nim cokolwiek zobaczyć. Po zrobieniu zdjęcia jest ono wyświetlane w wizjerze w szybkim podglądzie i wtedy wygląda już tak, jak trzeba. Czytaj dużo lepiej, niż przed jego zrobieniem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Można zaufać światłomierzowi i histogramowi wyświetlanemu w wizjerze. Ale sam obraz w wizjerze w czasie kadrowania nie będzie wyglądał tak samo, jak zdjęcie, bo wizjer dostosowuje się do panujących warunków oświetleniowych i podbija cienie albo wzmacnia cały sygnał, żeby dało się w nim cokolwiek zobaczyć. Po zrobieniu zdjęcia jest ono wyświetlane w wizjerze w szybkim podglądzie i wtedy wygląda już tak, jak trzeba. Czytaj dużo lepiej, niż przed jego zrobieniem
    Czyli tak jak w x100. Fajnie. Prośbę mam abyście panowie wrzucali foty bez obróbki, tj. gołe jpgi (o rawach nie marzę) bo myślę, że to nas bardziej interesuje niż możliwości posprocesowe kolegów. ;D

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ok, to teraz przypadkowy jpeg prostu z puchy, bez obróbki, nawet bez wyostrzania:

iso 2.000

Pstryk nieciekawy, ale przypadkiem pokazuje jakość obiektywu na najdłuższej ogniskowej i pełnej dziurze, w dodatku z ręki przy czasie 1/30 s:

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF8224_800x533.jpg
Wyświetleń:	400
Rozmiar:	262,4 KB
ID:	74653   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF8224_crop.jpg
Wyświetleń:	401
Rozmiar:	239,3 KB
ID:	74654  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice