No i pierwsze dwie wpadki w ergonomii aparatu: lampkę doświetlającą AF łatwo przypadkiem zasłonić palcem, a punktu AF nie da się zmienić bez odrywania lewej ręki od obiektywu. Przydałaby się jakaś bezpośrednia zmiana punktów przyciskiem krzyżakowym.
No i pierwsze dwie wpadki w ergonomii aparatu: lampkę doświetlającą AF łatwo przypadkiem zasłonić palcem, a punktu AF nie da się zmienić bez odrywania lewej ręki od obiektywu. Przydałaby się jakaś bezpośrednia zmiana punktów przyciskiem krzyżakowym.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mnie zdecydowanie bardziej przeszkadza to pokretło ekspozycji ale jeszcze bardziej wnerwia mnie pogoda bo od wczoraj permanentna mgła nie pozwala mi wybrac się w jakiś plenerek
Z pozytywów - osłona przeciwsłoneczna - prosty plastik ale bardzo fajnie mocowany, tak ,że na pewno się nie zsunie.
Mgła jest najlepsza na robienie zdjęćJa wziąłem ze sobą Fujika do roboty i po pracy idę w miasto popstrykać.
Pokrętło korekcji ekspozycji mi pasuje. W X10 chodziło zbyt sztywno, trzeba było włożyć dużo siły w jego przekręcenie i wtedy przeskakiwało od razu o kilka oczek, zamiast o jedno. Tutaj działa bardziej gładko.
U mnie jest mgła z mżawką więc chyba średnio się nadaje do robienia zdjęć
Z innych pozytywów to chyba OIS - nie mam porównania z innymi aparatami ale spokojnie robie nieporuszone zdjęcia przy 1/8s. Przy 1/4s jest juz gorzej ale przy wypoczetej ręce też są ostre.
Stabilizacja jest ok. Obawiam się tylko, że może żreć sporo prądu z baterii, bo pracuje przez cały czas, gdy włączony jest aparat (oczywiście poza trybem uśpienia), zamiast włączać się tylko po wciśnięciu spustu migawki do połowy. No i jak się zbliży ucho do obiektywu, to słychać cichy szum, tak jak w OM-D![]()
Mi szum nie przeszkadza. Opcja "tylko zdjęcia" mnie nie interesuje, bo obraz w wizjerze nie jest wtedy stabilizowany.