Strona 105 z 258 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115155205 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.041 do 1.050 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Od razu zaczyna ostrzyć.

[edit]
    Z ostatnich spostrzeżeń dodam jeszcze tylko, że automatyczny balans bieli działa całkiem sprawnie. W świetle żarowym nie ma na zdjęciach wściekłej żółci, tylko delikatne zabarwienie oddające klimat oświetlenia. Tutaj zaskoczony akurat nie jestem, bo X10 działał pod tym względem podobnie. Podoba mi się też dźwięk migawki, takie ciche kliknięcie... Na pewno brzmi dużo lepiej, niż w lustrzance, ale też i lepiej niż w GF2, z tego co pamiętam.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 21.11.12 o 01:21
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Olympus E-PL3 + 14-42mm, 12-50mm, 45mm, 40-150mm

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Z ciekawostek - zarówno aparat jak i obiektyw są oczywiście made in Japan ale bateria już made in China wyprodukowana przez Panasonic. Jak na razie wydaje mi się, że trudno na niej bedzie zrobić zadeklarowane przez producenta 350 zdjeć na jednym ładowaniu. Raczej max to bedzie 250 zdjeć. Ja wczoraj zrobiłem około 150 pstryków zanim pojawiło sie ostrzeżenie o wyładowanej baterii.

Co do podgladu zdjęć w EVF to mi to bardzo przeszkadzało i jedną z pierwszych czynnosci było wyłączenie tej funkcji. AWB działa faktycznie dobrze, jak wczoraj (przy sztucznym oswietleniu) przez moment włączyłem opcje "żarówka" to białe ściany wyszły nienaturalnie (żółtawe)

Aparat z zoomem jest w miarę dobrze wyważony ale moim zdaniem ma tendencje do nurkowania (może to kwestia tego, że jestem przyzwyczajony do prostych małpek, które są tego zupełnie pozbawione). Z drugiej strony wbrew temo co gdzieś przeczytałem można spokojne robić zdjęcia trzymając aparat jedną ręką ale drobna niewiasta może mieć z tym problem.

Obsługa aparatu i menu są bardzo intuicyjne, przycisk Q wręcz rewelacyjny. Wystarczy mieć podstawową wiedze odnośnie ustawiania ekspozycji aby zaraz po wyciągnieciu aparatu z pudełka zacząć robić zdjęcia.

Z ergonomii na minus przycisk kompensacji ekspozycji. To, że jest to rewelacja ale łatwo go przypadkowo przestawić - powinien stawiać większy opór.

PS. Co zrobić aby wstawiając zdjęcia na Forum zachować exify? Popatrzyłem dziś na kompie i tam są, wiec zostały skasowane podczas ładowania na forum.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    PS. Co zrobić aby wstawiając zdjęcia na Forum zachować exify?
    Wystarczy ich nie kasować Czym zmniejszasz zdjęcia? Może przeglądarka Ci wycina exify.

dzarro
    Gość

Czy funkcję kółka z tyłu można zdefiniować?

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wystarczy ich nie kasować Czym zmniejszasz zdjęcia? Może przeglądarka Ci wycina exify.
    Ale dla mnie te exify to czarna magia, nie wiem jak je wycinać i nie zmniejszałem zdjęć (ładowałem je takie jakie wyszły z aparatu). Juz wczesniej pisałem, że z karty przegrałem na kompa, a nastepnie załadowałem na stronę uzywając przycisku zarządzaj załącznikami - byc może mechanizm zmniejszający zdjecia ładowane na forum wycina te exify?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Czy funkcję kółka z tyłu można zdefiniować?
    Niestety nie. Aparat jest bardzo prosty, żeby nie powiedzieć prostacki.

dzarro
    Gość

Czyli to kółko jest do szybkiego menu?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Ale dla mnie te exify to czarna magia, nie wiem jak je wycinać i nie zmniejszałem zdjęć (ładowałem je takie jakie wyszły z aparatu). Juz wczesniej pisałem, że z karty przegrałem na kompa, a nastepnie załadowałem na stronę uzywając przycisku zarządzaj załącznikami - byc może mechanizm zmniejszający zdjecia ładowane na forum wycina te exify?
    Zdjęcie z orzechami jest na pewno zmniejszone lub przykadrowane, bo nie ma 16 mpx, tylko 13. Poza tym oba ważą bardzo mało jak na zdjęcia tej wielkości, więc pewnie jakiś skrypt na forum je mocno skompresował i wyrzucił exify. Jeśli się nie mylę, to maksymalna waga zdjęcia na forum to 1 MB, więc najlepiej jest zmniejszyć zdjęcia na kompie do jakiegoś sensownego rozmiaru (np. 800x533). Wówczas nie przekroczą dopuszczalnej wagi i skrypt nie będzie musiał ich dodatkowo odchudzać.

---------- Post dodany o 09:45 ---------- Poprzedni post był o 09:43 ----------

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Czyli to kółko jest do szybkiego menu?
    Między innymi... Służy jeszcze do powiększania kadru przy manualnym ostrzeniu i przewijania zdjęć w podglądzie. Niestety w trybie fotografowania z włączonym AF służy jedynie jako podpórka na palec.

dzarro
    Gość

dzięki