Strona 104 z 258 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154204 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.031 do 1.040 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Z tego co widze to dlugosc Fuji to 70.4 mm - 65 mm ma srednicy. Pewnie sprawdzales w pdf'ie...
    Nie, zmierzyłem linijką w domu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

epicure, tak się bawię i w trybie manualnym moge przy pomocy pokretła fajnie obraz przyblizać i dokładnie ustalić ostrość. W trybie S i C to nie działa.
    Czy tak ma być? Nie miałem do tej pory doczynienia z takimi aparatami więc nie wiem jak to powinno działać.

Swoją drogą to tryb manualny ustawiania ostrości mi się spodobał. Wizjer też jest bardzo dobry - dla mnie zaskakująco dobry. Ostatnio sprawdzałem w Sony Alfa i w okularach miałem trudności z zobaczeniem wszystkiego na nim, w X-E1 bez problemów i obraz bardzo ostry.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    epicure, tak się bawię i w trybie manualnym moge przy pomocy pokretła fajnie obraz przyblizać i dokładnie ustalić ostrość. W trybie S i C to nie działa.
    Czy tak ma być?
    Tak, działa to tylko w trybie manualnego ustawiania ostrości.

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Przestańcie gadać, tylko zdjęcia wrzućcie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie, zmierzyłem linijką w domu.
    Ja tam wole dane producenta - zwlaszcza ze zmierzone linijka 14-45 ma u mnie 58 mm a 12-35 71 mm

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

AF ma faktycznie problemy z gładkimi powierzchniami i trzeba trochę potrenować co sprowadza się do umiejetnego dobierania wielkości prostokata. W warunkach bardzo trudnych jest wolny ale zauważyłem, że nawet jak twierdzi, że nie złapał ostrości to ją łapie Oczywiście nie dotyczy to malych przedmiotów ale na przykład ludzi już tak.

Poniżej dwa zdjęcia z nocnych zdjęć w domu przy sztucznym oświetleniu. Z orzechami aparat miał zero problemów i AF był szybki. Z gładką rzeźbą już były problemy ale zmiana wielkości prostokąta załatwiła sprawę. Zdjecia mają pokazac tylko z czym AF ma problem a z czym nie. Na zdjęcia pokazujące możliwości aparatu trzeba bedzie poczekać aż epicure coś wyczaruje. Niestety ptrafię umieszczać tylko miniaturki, nie wiem jak zrobic, żeby zdjęcia się od razu pokazywały. Zdjęcia oczywiście prosto z puszki.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF0070.jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	1.018,2 KB
ID:	74534   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF0120.jpg
Wyświetleń:	139
Rozmiar:	910,6 KB
ID:	74535  

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

szkoda, że exify skasowane
    runner

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    szkoda, że exify skasowane
    Nawet nie wiem jak się je kasuje... Prosto z aparatu zdjęcia wrzuciłem do kompa i nastepnie skorzystałem z zakladki zarządzaj załącznikami.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ramka AF musi być stosunkowo duża, żeby było na czym złapać kontrast. Na początku ustawiłem najmniejszą z możliwych, ale AF się zbyt często się wykładał. Teraz zmniejszyłem ją tylko o oczko w porównaniu do ustawienia domyślnego i jest dużo lepiej.

Z innych ustawień zalecam włączenie szybkiego startu, bo w przeciwnym razie aparat będzie się wyłączał, zamiast przechodzić w tryb uśpienia po upływie określonego czasu bezczynności. I odradzam stosowania automatycznego obracania zdjęć, bo aparat ma irytującego buga polegającego na niepoprawnym wyświetlaniu obróconych obrazów, gdy oglądamy je w powiększeniu. Kolejna niedoróbka to kompletnie nieprzemyślane działanie trybu "wizjer włączony / ekran wyłączony" - wszystko jest wtedy wyświetlane w wizjerze, łącznie z menu i podglądem zdjęć. Najlepiej korzystać z czujnika zbliżeniowego, który na szczęście dość sprawnie i szybko przełącza podgląd między wizjerem a ekranem.

Myślałem, że wkurzać mnie będzie szybki podgląd zdjęcia w wizjerze tuż po wykonaniu zdjęcia, ale okazało się, że jest to przydatna i wygodna funkcja. Wizjer wyświetla ten podgląd na tyle wiernie, że spokojnie można ocenić ekspozycję bez odrywania aparatu od oka. A jak trzeba szybko wykonać następne zdjęcie, to wystarczy nacisnąć spust migawki do połowy i podgląd natychmiast znika.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Myślałem, że wkurzać mnie będzie szybki podgląd zdjęcia w wizjerze tuż po wykonaniu zdjęcia, ale okazało się, że jest to przydatna i wygodna funkcja. Wizjer wyświetla ten podgląd na tyle wiernie, że spokojnie można ocenić ekspozycję bez odrywania aparatu od oka. A jak trzeba szybko wykonać następne zdjęcie, to wystarczy nacisnąć spust migawki do połowy i podgląd natychmiast znika.
    ...i aparat zaczyna ostrzyć czy pierwsze wciśnięcie spustu tylko wyłącza podgląd?
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)