Zobacz wyniki ankiety: 4 lata m43

Głosujących
124. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • posiadam tylko m4/3

36 29,03%
  • posiadam tylko e4/3

32 25,81%
  • posiadam m4/3 i e4/3 częściej używam micro

19 15,32%
  • posiadam m4/3 i e4/3 częściej używam e systemu

2 1,61%
  • posiadam inny system i m4/3

20 16,13%
  • posiadam inny system micro

0 0%
  • posiadam inny system

15 12,10%
Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 120

Wątek: m4/3 cztery lata- ankieta

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: m4/3 czery lata- ankieta

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Taka operacja pogarsza rozdzielczość...
    E tam. Na co komu rozdzielczość w miejscach, w których i tak nic nie ma oprócz fioletowej obwódki? Pozostałe obszary zdjęcia przecież pozostają niezmienione.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    E tam. Na co komu rozdzielczość w miejscach, w których i tak nic nie ma oprócz fioletowej obwódki? Pozostałe obszary zdjęcia przecież pozostają niezmienione.
    Jesteś pewny?

Wydaje mi się, że najprostszą metoda likwidacji aberacji chromatycznej jest zwiększenie/pomniejszenie CAŁYCH płaszczyzn: czerwonej i niebieskiej względem środka zdjęcia.
    Problemem może być wyłącznie o ile to skorygować. Informacje takie mogą być zaszyte w EXIFie lub program może próbować to wyznaczyć za pomocą np jakiś funkcji autokorelacji itp.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

To by była najprostsza metoda, ale nie najlepsza. Dobra programowa korekcja aberracji chromatycznej nie ściąga nasycenia z całych płaszczyzn, tylko z miejsc na granicy płaszczyzn o dużym kontraście. Dlatego jak zrobisz zdjęcie fioletowego sweterka na tle krzaków, to fioletowe obwódki wokół liści zostaną zlikwidowane, ale sweterek będzie nietknięty Tak to przynajmniej działa w LR4. Ja jestem pod wrażeniem i właściwie zapomniałem już o czymś takim, jak aberracja chromatyczna. To, co produkuje ten zoom Panasa w ogóle mnie nie przeraża.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Przerażać to pewnie mnie też to nie przeraża, ale wolałbym nie płacić tyle pieniędzy za obiektyw który ma problemy z aberracją.

Zmiany w aparatach następują tak szybko, że wymiana body co kilka lat jest potrzebna, jeśli chce się mieć najlepsze narzędzie.
    Np chciałem zmienić E-P1 głównie z powodu braku wizjera i złącza akcesoriów.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To by była najprostsza metoda, ale nie najlepsza. Dobra programowa korekcja aberracji chromatycznej nie ściąga nasycenia z całych płaszczyzn, tylko z miejsc na granicy płaszczyzn o dużym kontraście. Dlatego jak zrobisz zdjęcie fioletowego sweterka na tle krzaków, to fioletowe obwódki wokół liści zostaną zlikwidowane, ale sweterek będzie nietknięty Tak to przynajmniej działa w LR4. Ja jestem pod wrażeniem i właściwie zapomniałem już o czymś takim, jak aberracja chromatyczna. To, co produkuje ten zoom Panasa w ogóle mnie nie przeraża.
    korekcja aberracji w LR4 działa wg mnie wybornie. Co znów potwierdza że ta stosunkowo niewielka inwestycja daje dużo więcej niż gdyby człowiek chciał te pieniądze włożyć w szkło bez CA

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

To oczywiste, że kosztuje, tak jak szkła M43 , natomiast trochę mniej oczywiste jest to, o czym pisał Janko. Taka operacja pogarsza rozdzielczość, poza tym czasami korzystam z raw+jpg i tu już jest tragedia jak ktoś ma zamiast monitora TV 40"+. Łatwo czy nie łatwo Adobe czekało 4 wersje by to dobrze zaimplementować.
    Tak czy siak nadal uważam brak współpracy w tym temacie pomiędzy panami z Olka i Panasa za główny hamulec mikro.
    Oj tam, oj tam. Przy 36Mpix w D800 kilka pikseli w tą czy w tą.....
    Marketingowcy są zadowoleni, obiektyw wyprodukowny taniej sprzedają drożej i jeszcze każą się cieszyć
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Zmiany w aparatach następują tak szybko, że wymiana body co kilka lat jest potrzebna, jeśli chce się mieć najlepsze narzędzie.
    U-śmia-łem się , bo po roku od zakupu zamieniłem D300s na E-M5. Zmiany w aparatach nie następują tak szybko!!!
    E-M5 | 12-40 | 75

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Odp: m4/3 cztery lata- ankieta

Niedawno zmieniłem system. Canona zamieniłem na E-M5. Na razie jestem zadowolony ze zmiany. Może nieco przyzwyczaić się trzeba do wielkości a co za tym idzie do obsługi sprzętu. 50D ma moim zdaniem całkiem dobre rozwiązania co do obsługi. Wielkość korpusu powodowała wygode obsługi. E-M5 opanowuję jeszcze ale przyznaję że nie jest źle, po 2 miesiącach już tylko czasami muszę zastanowić się przez moment gdzie co jest. W końcu kilka lat przyzwyczajenia do innego sprzętu robi swoje.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    E-M5 opanowuję jeszcze ale przyznaję że nie jest źle, po 2 miesiącach już tylko czasami muszę zastanowić się przez moment gdzie co jest.
    Ja wczoraj w MM pierwszy raz ujrzałem EM5 - Boziu jakie to malutkie. Wiele bym dał za taki korpus "pro" (ten w planach, nie ten co Waldek za rogiem trzepie śluby), tylko "bez kiosku", z wizjerem po lewej i żeby był gruby jak GF1.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Ja wczoraj w MM pierwszy raz ujrzałem EM5 - Boziu jakie to malutkie. Wiele bym dał za taki korpus "pro" (ten w planach, nie ten co Waldek za rogiem trzepie śluby), tylko "bez kiosku", z wizjerem po lewej i żeby był gruby jak GF1.
    to chyba Fuji coś szykuje dla Ciebie
    ech, szkoda że nie weszli w m4/3...