posiadam tylko m4/3
posiadam tylko e4/3
posiadam m4/3 i e4/3 częściej używam micro
posiadam m4/3 i e4/3 częściej używam e systemu
posiadam inny system i m4/3
posiadam inny system micro
posiadam inny system
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jesteś pewny?
Wydaje mi się, że najprostszą metoda likwidacji aberacji chromatycznej jest zwiększenie/pomniejszenie CAŁYCH płaszczyzn: czerwonej i niebieskiej względem środka zdjęcia.
Problemem może być wyłącznie o ile to skorygować. Informacje takie mogą być zaszyte w EXIFie lub program może próbować to wyznaczyć za pomocą np jakiś funkcji autokorelacji itp.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
To by była najprostsza metoda, ale nie najlepsza. Dobra programowa korekcja aberracji chromatycznej nie ściąga nasycenia z całych płaszczyzn, tylko z miejsc na granicy płaszczyzn o dużym kontraście. Dlatego jak zrobisz zdjęcie fioletowego sweterka na tle krzaków, to fioletowe obwódki wokół liści zostaną zlikwidowane, ale sweterek będzie nietkniętyTak to przynajmniej działa w LR4. Ja jestem pod wrażeniem i właściwie zapomniałem już o czymś takim, jak aberracja chromatyczna. To, co produkuje ten zoom Panasa w ogóle mnie nie przeraża.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Przerażać to pewnie mnie też to nie przeraża, ale wolałbym nie płacić tyle pieniędzy za obiektyw który ma problemy z aberracją.
Zmiany w aparatach następują tak szybko, że wymiana body co kilka lat jest potrzebna, jeśli chce się mieć najlepsze narzędzie.
Np chciałem zmienić E-P1 głównie z powodu braku wizjera i złącza akcesoriów.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain
Niedawno zmieniłem system. Canona zamieniłem na E-M5. Na razie jestem zadowolony ze zmiany. Może nieco przyzwyczaić się trzeba do wielkości a co za tym idzie do obsługi sprzętu. 50D ma moim zdaniem całkiem dobre rozwiązania co do obsługi. Wielkość korpusu powodowała wygode obsługi. E-M5 opanowuję jeszcze ale przyznaję że nie jest źle, po 2 miesiącach już tylko czasami muszę zastanowić się przez moment gdzie co jest. W końcu kilka lat przyzwyczajenia do innego sprzętu robi swoje.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.