Strona 14 z 28 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 273

Wątek: Przesiadka z FF na OM-D...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Przesiadka z FF na OM-D...

Moje doswiadczenia z kilku podejsc do przesiadki z wielu kilogramow FF na jeden kilogram czegos innego.
    Pierwsza proba to byl EP2; jednym slowem katastrofa - matryca do d..., AF nie dzialajacy, projektanta ktory wymyslil rolke pod kciukiem na szafot itd.
    Potem byl NEX; za male body, brak szkiel i ogolna pokracznosc systemu (duze szkla, malutkie body) skutecznie mnie zniechecila. Moze NEX7 jest lepszy, ale szkiel dalej brak.
    Po tych porazkach zmienilem kierunek poszukiwan i wrocilem do korzeni (kiedys focilem OMem i Leica), wiec kupilem M9. Mialem jeszcze ze starych czasow Crona 35 i Nocti, wiec bylo mi troche latwiej. No i sie okazalo, ze to jest to czego szukalem! Fotografia znowu stala sie przyjemnoscia.
    Z czasem dokupilem troche szkiel i dzisiaj M9 jest moim podstawowym zestawem.
    Nie ma oczywiscie idealow wiec D3s zostawilem do dzikiej przyrody i wysokiego ISO.

Ostatnio trafil w moje rece OM-D wraz z 20, 45 i 75; wrazenia (negatywne) z perspektywy FF usera (oczywstosci pomijam):
    - Obrazek jest spoko, da sie uzywac. Wysokiego ISO raczej nie.
    - AF dziala fajnie, ale czesto nie chce trafic w male elementy (ptak wsrod lisci na przyklad). MF nie istnieje (nie daje sie uzywac).
    - Body nie jest wcale takie male; M9 jest mniejsza
    - brak czegokolwiek co mozna by wykorzystac do "zone focusing", street tym czyms jest trudny, trzeba patrzyc w ekran
    - blackouty; nigdy sie do tego nie przyzwyczaje
    - AFC nie istnieje
    - brak jasnego szerokiego szkla (chyba)

Zabralismy OMD na safari, uzywala go moja zona. Wszystko bylo dobrze do pierwszej "akcji", zona kategorycznie zazyczyla sobie prawdziwego aparatu i zebym tego kompakta sobie wsadzil... Powodem byly blackouty i AF ktory sie nie sprawdzil.
    Ale w koncu OM-D zostal w rodzinie.

Ja zostaje z M9, zona z OM-D (z zastrzezeniem, ze na nastepne safari zabiera normalne body). Duze FF zostaje na specjalne okazje. Moral z tego taki, ze nie wyobrazam sobie swiadomego uzytkownika FF przechodzacego na m43 (albo NEXa).

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

weź dokup mZD 12/2,0 będziesz miał jasny, szeroki kąt, do tego z opcją MF ze skalą odległości na obiektywie. Widzę że masz duże wymagania ale myślę że ten obiektywik Cię zaskoczy pozytywnie

PS. W tej Leice to zakleiłeś czarną taśmą izolacyjną czerwoną kropę? czytałem że jest teraz taki trend wśród leicowców

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Można kupić wersję bez kropki, taśmy są już de mode.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Dzieki, jak widze troche cennych spostrzezen. Chociaz, mimo ze nie mam OMD, troche musze polemizowac:

Ostatnio trafil w moje rece OM-D wraz z 20, 45 i 75; wrazenia (negatywne) z perspektywy FF usera (oczywstosci pomijam):
    Wysokie ISO" to rzecz wzgledna. Dla mnie to 1600

Hmmm... nie wyglada mi.
    http://camerasize.com/compare/#289,213

- brak czegokolwiek co mozna by wykorzystac do "zone focusing", street tym czyms jest trudny, trzeba patrzyc w ekran
    Dopoki jest widno i zablokujesz sobie ostrosc i masz pod reka kalkulator DOF (np w smartphonie) to da rade. Ale tutaj wlasnie przydalaby sie skala ustawionej odleglosci, o ktorej pisalem.

Jest bardzo mila 12/2.

Ja zostaje z M9, zona z OM-D (z zastrzezeniem, ze na nastepne safari zabiera normalne body). Duze FF zostaje na specjalne okazje. Moral z tego taki, ze nie wyobrazam sobie swiadomego uzytkownika FF przechodzacego na m43 (albo NEXa).
    Szczesliwie nie bawie sie w zadne safari ani iso > 1600 A na M-9 nie wydam kasy, nie mialoby to zadnego uzasadnienia. Dalej wiec bede rozwazal swoje, teraz juz znajac niezle wady i zalety OMD
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    A ja chętnie zobaczę te zdjęcia z safari z m9 i omd bo takowych jeszcze nie widziałem. Można prosić o jakiś link do galerii?

Jd
    Gość

Ja też , ja też , ja też. Ja mam Maybacha Exelero bo te inne samochody to nie to. Na dalsze wypady używam Gulfstream G200.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez M Zobacz posta
    Moje doswiadczenia z kilku podejsc do przesiadki z wielu kilogramow FF na jeden kilogram czegos innego.
    Pierwsza proba to byl EP2; jednym slowem katastrofa - matryca do d..., AF nie dzialajacy, projektanta ktory wymyslil rolke pod kciukiem na szafot itd.
    Potem byl NEX; za male body, brak szkiel i ogolna pokracznosc systemu (duze szkla, malutkie body) skutecznie mnie zniechecila. Moze NEX7 jest lepszy, ale szkiel dalej brak.
    Po tych porazkach zmienilem kierunek poszukiwan i wrocilem do korzeni (kiedys focilem OMem i Leica), wiec kupilem M9. Mialem jeszcze ze starych czasow Crona 35 i Nocti, wiec bylo mi troche latwiej. No i sie okazalo, ze to jest to czego szukalem! Fotografia znowu stala sie przyjemnoscia.
    Z czasem dokupilem troche szkiel i dzisiaj M9 jest moim podstawowym zestawem.
    Nie ma oczywiscie idealow wiec D3s zostawilem do dzikiej przyrody i wysokiego ISO.

- AF dziala fajnie, ale czesto nie chce trafic w male elementy (ptak wsrod lisci na przyklad). MF nie istnieje (nie daje sie uzywac).
    - blackouty; nigdy sie do tego nie przyzwyczaje
    - AFC nie istnieje

Zabralismy OMD na safari, uzywala go moja zona. Wszystko bylo dobrze do pierwszej "akcji", zona kategorycznie zazyczyla sobie prawdziwego aparatu i zebym tego kompakta sobie wsadzil... Powodem byly blackouty i AF ktory sie nie sprawdzil.
    Ale w koncu OM-D zostal w rodzinie.

Moze jakbys pisal o szumach z perspektywy uzytkownika 5Dm2/3 albo D700 to zzrozumialbym to zdanie o szumach ale M9 to akurat niskimi szumami przy wysokim ISO AFAIR nie grzeszy. MF moze najwygodniejszy nie jest ( przydalby sie peaking) ale ja jakos nie mam wielkiego probremu z jego uzywaniem (jak juz musze). Co do streeta - jest tu pare osob bawiacych sie nim i jakos nikt sie strasznie na m43 nie skarzy. Co do zony - na dpreview jest sporo sesji z safari robionych
    sprzetem gorszym niz OMD, moze to jednak nie problem aparatu? Moze warto poznac sprzet zanim sie zacznie na niego narzekac?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez M Zobacz posta
    Dzięki za post - bardzo fajnie pokazuje prawdziwe hamulce M43 - tj. lagi migawki, z lampą, etc. To trzeba poprawić jak najszybciej. Reszta postu no cóż oczekiwanie opóźnień na poziomie D3s w OMD (wg Olka to nie jest korpus klasy PRO) jest szaleństwem.
    Zone - to samo: inny target tego aparaciku, prawdopodobnie Olek zaserwuje to w body, które ujrzymy za rok (anons koło lutego 2013) czyli korpus M43 pro. Zone dalej: 12/2 jest, ma skalę od f/5.6 ztcp, jak za ciemne/drogie jest superanckie SLRMagic 12/T1.6 macro! Rewelacja. 40/1.4 to chyba na razie stary Voitek. Pozostaje środek czyli 20-25mm - tu jest Panas, którego (przynajmniej na korpusie GF1) można ustawić na fokalną - przestawiasz tryb autofokusu z AF na MF, wyłączasz body i je włączasz. Od tej chwili masz hiperfokalną. Co do AF-C, po raz kolejny D3s to nie jest, ale jest przynajmniej kilka raportów na dpreview, gdzie ludzie fotkami pokazują jak Oly usprawnił AF-C tR (tak to się chyba nazywa) w firmware v. 1.2. Czego to jest dowód? Osoby przesiadające się muszą rozgryźć nowe body/system od zera, nie ma zmiłuj. Początek to instrukcja obsługi. Dowodzi to również tego jak zawiła jest konfiguracja AF/menu AF w Olkach.

BTW. Jedną z największych bolączek M43 jest AF-C, wiedziałeś o tym?*

* - mam nieodparte wrażenie, że piszę do starszego pana, który grał kluczową rolę w pierwszej części Emmanuelle
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

a czy do SAFARi nie jest potrzebny aby szybki focus?
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Do safari to są potrzebne teleobiektywy. Ciekawe jakie tele było podpięte do Leiki
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb