Strona 4 z 28 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 273

Wątek: Przesiadka z FF na OM-D...

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: Przesiadka z FF na OM-D...

Ja nie porzuciłem drugiego systemu, bo mam nienajgorszą szklarnię, co prawda 2 obiektywy sprzedałem, ale zostały mi 4 całkiem zacne.
    Mikrusa jednak bardzo polubiłem i jest to świetny aparat.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Ja bylbym ciekaw porownania 85/1.8 z M.ZD 75/1.8 ))
    Nie za bardzo rozumiem jakby to miało wyglądać? OMD z 75 vs 5D z 85? Inne kąty, ze 135L podobne, z Sigmą 150 OS by było ciekawie. Sprawa druga to z jakich odległości, trzecia czasy: byłby znowu bój na ekwiwalenty... cały sens M43 jest w cytowanych przez ciebie kilogramach i małych rozmiarach: bierzesz, to miej świadomość, że z całym inwentarzem.

Linki do optycznych trochę takie dziwne w tym wątku bo trzeba by podpiąć 85/1.8 pod OMD przez przelotkę by cokolwiek stwierdzić, poza tym wielokrotnie tam gdzie u nich są wady w realu zalety.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

...
    Ja bylbym ciekaw porownania 85/1.8 z M.ZD 75/1.8 ))
    Tu zupełnie nie ma czego porównywać. 75/1,8 można porównać z 70-200/4, albo z przymkniętym 135. Generalnie przeliczaj obiektywy m4/3 na FF mnożąc parametry x2. Oczywiście przysłonę tylko ze względu na GO i dyfrakcję, do ekspozycji nie przeliczaj

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Ty uzywasz obecnie K-5? Tez myslalem troche nad nim, ze wzgledu wlasnie na wielkosc i lekkosc przy swietnych parametrach, ale dobra, firmowa szklarnia zrobila sie ostatnio cholernie droga, drozsza niz Zuiko i szczegolnie brakuje mi malego, lekkiego UWA - w m4/3 mamy 9-18, 7-14 i 12/2 - wszystko naprawde niewielkie i lekkie. Jedyny, bardzo fajny, maly, metalowy DA 15/4 ma niestety wbudowana na stale oslone p-sloneczna, bardzo utrudniajaca normalne korzystanie z Cokina, a to wazne dla mnie...
    Mam K-7 to poprzednik K-5 - wyglądają identycznie. K-5 jest lepsza ze względu na matrycę (ISO,DR), LiveView i podobno? ma lepszy AF. Lubię swój aparat i na razie nie planuję zmian.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Gdyby ktoś w Poznaniu miał dowolnego mikrusa z m.ZD 45 f/1,8, to chętnie ustawię się na jakiś teścik o porównam go do FF + 85 f/1,8. Jestem ciekaw różnicy w obrazku. Myślę, że nie tylko ja
    Jak kumpel wróci z urlopu to spróbuję pożyczyć od niego 45 1.8 i porównać z d700+85 1.4G. Od razu mogę powiedzieć, że 45 o ile pamiętam była oszczutka no ale bokeh z 85 to miazga.. Choć przypuszczam, że prędzej ty zrobisz swoje porównanie niż ja się za to wezmę..

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Co jest ważniejsze?Bokeh?Czy pierwszy plan?

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nie za bardzo rozumiem jakby to miało wyglądać? OMD z 75 vs 5D z 85? Inne kąty, ze 135L podobne, z Sigmą 150 OS by było ciekawie. Sprawa druga to z jakich odległości, trzecia czasy: byłby znowu bój na ekwiwalenty... cały sens M43 jest w cytowanych przez ciebie kilogramach i małych rozmiarach: bierzesz, to miej świadomość, że z całym inwentarzem.
    Skomplikowane, to fakt, choc biorac pod uwage zastosowanie, to porownanie nawet roznych katow widzenia, ale tego samego kadru moze miec sens. To tak samo jak porownac na jednym formacie filmu/matrycy rozne szkla i ten sam kadr, zeby pokazac stopien kompresji perspektywy i wlasnie rozmycie tla.

Linki do optycznych trochę takie dziwne w tym wątku bo trzeba by podpiąć 85/1.8 pod OMD przez przelotkę by cokolwiek stwierdzić, poza tym wielokrotnie tam gdzie u nich są wady w realu zalety.
    Generalnie wiekszosc szkiel z czasow analogowych ma problemy w rogach na FF, widze to doskonale rowniez u siebie, wiec mysle, ze porownanie 45/1.8 na m4/3 i 85/1.8 na FF jest jak najbardziej na miejscu. Podpinanie 85/1.8 pod m4/3 troche bez sensu, bo bedzie to tylko wycinek z najlepszej czesci kadru 85...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    Co jest ważniejsze?Bokeh?Czy pierwszy plan?
    Wolisz truskawki czy maliny? Bo ja jedno i drugie.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Skomplikowane, to fakt, Generalnie wiekszosc szkiel z czasow analogowych ma problemy w rogach na FF, widze to doskonale rowniez u siebie, wiec mysle, ze porownanie 45/1.8 na m4/3 i 85/1.8 na FF jest jak najbardziej na miejscu. Podpinanie 85/1.8 pod m4/3 troche bez sensu, bo bedzie to tylko wycinek z najlepszej czesci kadru 85...
    Biorąc pod uwagę tylko rogi: tu dokładnie widać co i jak; wyniki 85/1.8 dla pełnej klatki
    http://slrgear.com/reviews/zproducts...ff/tloader.htm

Tu masz wyniki dla mZD75 na EM-5
    http://slrgear.com/reviews/zproducts...8m/tloader.htm
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Sam bokeh nie oznacza bynajmniej totalnego rozmydlenia tla Tak czy inaczej z sampli, ktore widzialem z 75/1.8 da sie juz uzyskac ladne rozmycie tla, moze nie calkowite jak da rade na FF z 85 przy nawet f1.8, ale nadal przyjemne dla oka, nawet jesli kadr nie bedzie taki ciasny. Obecnie mam Sony 85/2.8 jako portretowke i uzyskuje podobne rozmycie tla jak z M.ZD 75, wiec co mi tam

---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post był o 14:46 ----------

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę tylko rogi: tu dokładnie widać co i jak; wyniki 85/1.8 dla pełnej klatki
    http://slrgear.com/reviews/zproducts...ff/tloader.htm

Tu masz wyniki dla mZD75 na EM-5
    http://slrgear.com/reviews/zproducts...8m/tloader.htm
    Dobre zestawienie, czyli pokrywa sie co pisalem wyzej - 85/1.8 wymaga domkniecia do f4-5.6, zeby byc porownywalnym do 75/1.8
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert