Ja nie porzuciłem drugiego systemu, bo mam nienajgorszą szklarnię, co prawda 2 obiektywy sprzedałem, ale zostały mi 4 całkiem zacne.
Mikrusa jednak bardzo polubiłem i jest to świetny aparat.
Ja nie porzuciłem drugiego systemu, bo mam nienajgorszą szklarnię, co prawda 2 obiektywy sprzedałem, ale zostały mi 4 całkiem zacne.
Mikrusa jednak bardzo polubiłem i jest to świetny aparat.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Nie za bardzo rozumiem jakby to miało wyglądać? OMD z 75 vs 5D z 85? Inne kąty, ze 135L podobne, z Sigmą 150 OS by było ciekawie. Sprawa druga to z jakich odległości, trzecia czasy: byłby znowu bój na ekwiwalenty... cały sens M43 jest w cytowanych przez ciebie kilogramach i małych rozmiarach: bierzesz, to miej świadomość, że z całym inwentarzem.
Linki do optycznych trochę takie dziwne w tym wątku bo trzeba by podpiąć 85/1.8 pod OMD przez przelotkę by cokolwiek stwierdzić, poza tym wielokrotnie tam gdzie u nich są wady w realu zalety.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Co jest ważniejsze?Bokeh?Czy pierwszy plan?
Skomplikowane, to fakt, choc biorac pod uwage zastosowanie, to porownanie nawet roznych katow widzenia, ale tego samego kadru moze miec sens. To tak samo jak porownac na jednym formacie filmu/matrycy rozne szkla i ten sam kadr, zeby pokazac stopien kompresji perspektywy i wlasnie rozmycie tla.
Generalnie wiekszosc szkiel z czasow analogowych ma problemy w rogach na FF, widze to doskonale rowniez u siebie, wiec mysle, ze porownanie 45/1.8 na m4/3 i 85/1.8 na FF jest jak najbardziej na miejscu. Podpinanie 85/1.8 pod m4/3 troche bez sensu, bo bedzie to tylko wycinek z najlepszej czesci kadru 85...Linki do optycznych trochę takie dziwne w tym wątku bo trzeba by podpiąć 85/1.8 pod OMD przez przelotkę by cokolwiek stwierdzić, poza tym wielokrotnie tam gdzie u nich są wady w realu zalety.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Biorąc pod uwagę tylko rogi: tu dokładnie widać co i jak; wyniki 85/1.8 dla pełnej klatki
http://slrgear.com/reviews/zproducts...ff/tloader.htm
Tu masz wyniki dla mZD75 na EM-5
http://slrgear.com/reviews/zproducts...8m/tloader.htm
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Sam bokeh nie oznacza bynajmniej totalnego rozmydlenia tlaTak czy inaczej z sampli, ktore widzialem z 75/1.8 da sie juz uzyskac ladne rozmycie tla, moze nie calkowite jak da rade na FF z 85 przy nawet f1.8, ale nadal przyjemne dla oka, nawet jesli kadr nie bedzie taki ciasny. Obecnie mam Sony 85/2.8 jako portretowke i uzyskuje podobne rozmycie tla jak z M.ZD 75, wiec co mi tam
---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post był o 14:46 ----------
Dobre zestawienie, czyli pokrywa sie co pisalem wyzej - 85/1.8 wymaga domkniecia do f4-5.6, zeby byc porownywalnym do 75/1.8![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert