Ten obiektyw będzię chyba tylko po to, aby marketing mógł pokazywać zdjęcia małych body z obiektywem zamiast dekielka. No i może, jak cena będzie naprawdę niska to skuszą część z tych, co nawet nie myślą o dokupywaniu innych obiektywów do kita.
W optyce nie ma nic za darmo i nie mozna pod sensor bezkarnie upraszczac optyke dla malego gabarytu bo na czyms trzeba stracic a watpie aby to szklo mialo wysoka rozdzielczosc dla calego kadru
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Wysokiej nigdzie nie będzie miało, bo dyfrakcja zadziała.
Obstawiam cenę $79
Focal lenght: 15 mm (equivalent to 30 mm on a 35 mm camera) :
Aperture: F8 fixed
Dimensions :Max.dia.56(2.2in.)× length 9 (0.4 in.) mm
Design: 3 groups, 3 lenses
Focus: 0.30 m (11.8 in.) to infinite. Manual Focusing (Three settings)
Weight: 22 g (0.8 oz.)
Ostatnio edytowane przez skrzynka97 ; 17.08.12 o 10:35
Idealne szkło na wakacje, ostrość od 1m do nieskończoności. ISO 800 i można degustować miejscowe trunki nie martwiąc się o ustawienia aparatu![]()
Za podobne pieniądze (nie pamiętam dokładnie) kupiłem sobie zabawkę SLRMagic 11/1.4, tak samo jak mZD15/8 nie komunikuje się z body (shoot w/o lens=ON na Panasach) więc nie żartuj z taką ceną
Nie chcę sprawdzać w cennikach bo mi się zwyczajnie nie chce, ale toto nie powinno być droższe niż kapsel/zaślepka do body.
Kto - dla sportu lub... - chce sobie dokupić bo będzie tanie, niech sobie weźmie kita, ustawi na 15mm f/8 i strzeli fotkę...
Ta pozycja - imho - przypomina jakim fajnym szkiełkiem może być 17/2.8 czy 14/2.5 kupione "z drugiej ręki". Sam bym sobie sprawił 17/2.8 gdyby urealniono cenę do $100-150 (aktualnie $300).
Dlaczego jadę po tym szkiełku?
A no dlatego, że 17/2.8 (czy 14/2.5 jeśli ktoś lubi szeroko) jest o wiele bardziej uniwersalne jeśli chodzi o światło; ktoś kogo nie stać na 17/2.8 prawdopodobnie nie ma korpusu m43 a 15/8 to całkiem super sprawa, otwarcie na nowe rynki (Afryka, Bliski Wschód), gdzie liczy się cena - takie E-PL1 z 15/8 spokojnie da radę w Egipcie czy innych saunach, ale u nas? Bardzo ciekawy jestem w kogo mierzy Oly i jak to się będzie sprzedawać.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ale jak się porówna z zoomem, który ma w tym miejscu f/5,6, to już nie jest taka przepaść jak w porównaniu ze stałkami, a 22g robi wrażenieJasne, że trzeba to rozpatrywać w kategoriach fajnego gadżetu i uzupełnienia szklarni.
To ustawianie ostrości na 3 strefy przypomina mi trochę jakieś stare aparaty.
Największa jak dla mnie wata to ta stała przysłona, mogli dać od f4 i zmienną.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA