Witam, powiedzcie jak sobie radzicie z niedoświetloną sceną za dnia np
Plaża słoneczny dzień (godz 11) osoba w czapce z daszkiem. Praktycznie cała twarz jest w cieniu
Zdjęcie robione E3 w komplecie z zd50.
Witam, powiedzcie jak sobie radzicie z niedoświetloną sceną za dnia np
Plaża słoneczny dzień (godz 11) osoba w czapce z daszkiem. Praktycznie cała twarz jest w cieniu
Zdjęcie robione E3 w komplecie z zd50.
E-3, FL-50, ZD50, ZD14-54
najlepsza będzie chyba blenda
5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1
Mała okrągła blenda (60cm), albo użycie wbudowanego flesza.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Zewnętrzna lampa w trybie synchronizacji z krótkimi czasami. Najlepiej jakby dało się ją zdjąć z korpusu i trzymać w ręce, tak żeby skierować światło nieco od dołu, żeby daszek czapki nie rzucał cienia na twarzy (ale może wcale nie będzie to konieczne).
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Popieram. Blenda lub doświetlenie błyskiem wypełniającym.
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard
Witam serdecznie.
Z wbudowana inaczej się nie da. Przysłonę trzeba przymknąć. Tylko wtedy pozostaje jedynie bardzo mała odległość do dyspozycji.
Zewnętrzna, systemowa ma tryb FP, wtedy bez problemu.
Blenda i tak jest najlepsza.
Pozdrawiam.
Blendę najczęściej ktoś musi trzymać. W dodatku ogranicza ona zdjęcia do ciasnych kadrów.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Blendę ktoś musi trzymać a lampa przecież lewituje w przestworzach. Potem się kończy na błyskaniu profesjonalnym fleszem z megakrótkimi czasami na aparacie.
W ogóle się zastanawiam czy niektórzy widzą różnicę między dużą blendą a małą lampą, czy też krótkie czasy załatwiają wszystko.
nie było małpki pod ręką to wziąłem "duży aparat" na plażę ( z niechęcią) z myślą że będą super fotki, a tu taka zmoczka. Powiedzcie mi czy to tylko olympus (E3) takie rzeczy klientom serwuje czy w innych systemach jest podobnie (jestem amatorem więc wybaczcie głupie pytania).
E-3, FL-50, ZD50, ZD14-54