chetnych zapraszam tutaj
mały hardcore, ale niedlugo pewnie bedzie mozna kupic body E-1 ponizej 1000zl wiec, chyba gra warta swieczki![]()
chetnych zapraszam tutaj
mały hardcore, ale niedlugo pewnie bedzie mozna kupic body E-1 ponizej 1000zl wiec, chyba gra warta swieczki![]()
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Z olkow do ir podobno najlepiej nadawal sie c2020. W nim nawet nie trzeba bylo wymotntowywac wewnetrznego filtra ir i dalo sie z reki na iso 100 robic. A przepis ciekawy, tylko skad zdobyc nowy filtr?
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Mocne![]()
No to kto pierwszy?
C+ masz chyba teraz dwie puszki - dajesz![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
no no no fachowoooooooooooooooo
BTW. ale producenci części, do wyboru do koloru![]()
było sobie życie
sorry, ale dla mnie profanacja sprzętu... no chyba, że ktoś ma kilku Dziadków i jednego nie żal mu wybebeszyć...
Fajnie poogladać od środka, szkoda że nigdzie nie widać tego paska przylepnego, który w serwisie wymieniają, może ktoś zna stronkę jak to własnoręcznie wymienić ten pasek to chyba nie jest za trudne?
Myślę że mogłoby to się stać dochodowym interesem. Może nie z E1, ale z tańszym i nie tak szlachetnym E500. Sprzedało się go więcej niż E1.
Pewnie w ciągu roku, dwóch lat sporo użytkowników 4/3 przesiądzie się z E500 na E410/E510 lub nawet E1p (zależy jaką bedzie miał cenę). Zalety nowych modeli są spore, to dużo więcej niż canonowskie wymiany modeli z niewielkim zmianami do starych. Pojawi się sporo body E500 na rynku wtórnym.
Część osób zostanie z E500 jako drugim body. Ewentualna przeróbka go na wersję "podczerwoną" mogła by być dochodowa.
Polecam "złotym rączkom" dopracowanie modyfikacji E500. Pewnie sporo osób za kilkaset złotych przerobiło by swoje E500 na "podczerwień" gdy już nabędą nowe modele 4/3. Przerobiwszy tak kilkanaście-kilkadziesąt sztuk można by zarobić na niezłe szkło albo nawet E1p...
Ja tam mogę Wam przerabiać te E-500ki na podczerwień tylko podpowiedzcie skąd brać te filtry które trzeba podmieniać.
Naprawiałem już Minolte dimage z1 koleżance bo była na plaży i piasku się nasypało do środka, aparacik rozłożyłem na czynniki pierwsze, wyczyściłem z piasku i do dzisiaj śmiga.
A z E-500 to mie wiem ile czasu zajmuje rozłożenie i złożenie takiego aparatu, myślę że może to być ok 3 godzin x 60,- netto za roboczogodzinę jeśli ktoś potrzebuje rachunek to wychodzi 180,- netto za robociznę + koszt filtra którego nie znam i koszty wysyłki kurierem.
Jeśli twoje zdjęcia są kiepskie to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko.
E500 + ED14-42 + ED40-150 + CFII1GB+CFIII8GB+Hama polaryzacja kołowa
A poza tym to zielony w fotografii.
No to powiedzmy góra 300 zł za "zabieg" z kosztami przesyłki, o ile będzie wykonany poprawnie. 10 sztuk przerobionych to już będzie nowy E510. 14 sztuk i już mamy Zuiko 50-200.
Jeśli ktoś kupi już E510 i nie sprzeda E500, to jaką motywację będzie miał by używać "gorszego" apratu skoro ma lepszy. No, chyba że ten "gorszy" potrafi coś czego nie potrafi lepszy - np. zdjęcia w podczerwieni.
A używane body E500 już pewnie niedługo spadnie poniżej 1000 zł.
Podobnie można by przerabiać E300...
Potencjalny rynek isnieje (po wprowadzeniu nowych modeli Olka).
Ja pewnie też za rok, półtora będę polował na E1p lub (jeśli będzie za drogi) na E510. Ale wcześniej 2 szkiełka Zuiko.
I wtedy nie bardzo będzie co zrobić z E500. Albo szukać nabywcy na rynku wtórnym (szkoda trochę, bo ile będzie kosztować samo body i kto kupi samo body, chyba że z 40-150?), albo przedłużyć mu aktywny żywot przeróbką na IR.
Mając E1p lub E510 jako drugie body wolałbym E400/E410 lub jeszcze mniejszą małpkę (np. FujiFilm F31). Po co mi drugie body podobnych rozmiarów? Chyba że będzie potafiło coś niezwykłego...