Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Klekotanie w obiektywie ZUIKO DIGITAL 35-100mm F2.0

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Klekotanie w obiektywie ZUIKO DIGITAL 35-100mm F2.0

Witam, to moj pierwszy post i od razu problem. Kupilem uzywany obiektyw 35-100mm. Wywalilem sporo kasy i okazuje sie ze przy poruszaniu obiektywem w srodku slychac klekotanie. Czy ktos kto ma taki sam obiektyw moglby sprawdzic czy tez tak ma? Prawdopodobnie jutro wysylam go do serwisu.

Pozdro,
    Buzz

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Odp: Klekotanie w obiektywie ZUIKO DIGITAL 35-100mm F2.0

Zdjęć nim nie możesz robić, czy co? Nie zoom'uje Ci? W/g mnie to może być np. klekot listków przysłony. Nie wiem. Zanim go wyślesz to niech go ktoś pomaca kto już w tym siedzi na tyle długo, że "zakuma" o co chodzi. Serwis (jeżeli szkło jest po gwarancji) może bardzo boleć ...
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Witaj na Forum,

Powiedz, czy w trakcie używania coś działa nie tak jak powinno? To jakieś mocne klekotanie? 14-54II lekko klekocze, ale wszystkie tak mają i tak ma być podobno.

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Gratuluje zakupu. Cudowne szkło.
    To szkło to moje marzenie...
    ufff ale się rozmarzyłem..
    Do czego te 35 100 podpinasz?
    Jak Ci wszystko działa to się tym klekotaniem nie przejmuj ...
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

domyślam się że wybrałeś obiektyw używany ze Szczytna ; ) (a może inny) - ciekawi mnie ile Cie kosztował ten cudowny kawał japońskiej roboty? : )
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

Awatar Janek64c
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Kochany - mój 35-100 chodzi cichutko i bez takich objawów . Tylko słychać jak silnik ostrzy i tyle a idzie jak F16 albo i lepiej Pozdrawiam
    nie wiem co ci doradzić

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Normalnie zoomuje i ustawia ostrosc, przyslona dziala, ale kilka razy zgubil calkowicie komunikacje z aparatem i to mnie przestraszylo. Wygladalo to tak, ze na gornym wyswietlaczu w E-3 pokazywalo F- - i nie dalo sie ustawic ostrosci ani z aparatu ani z manuala. Wczoraj natomiast wszystko dzialalo prawdlowo. Czy jest mozliwe, ze poniewaz dlugo lezal nie podpiety to styki sie utlenily? - ale przeciez sa zlocone. Za szklo zaplacilem 6k wiec zartow nie ma .

Klekotanie wygada tak jakby caly zoomujacy element mial luzy, to na pewno nie sa listki przyslony. Nie jest glosne ale wyrazne.

Macalem moje inne obiektywy czyli: 11-22, 50-150, 14-54 i w zasadzie kazdy z nich ma troche luzu na czesci ktora sie wysuwa ale zeby byl jakikolwiek klekot to trzeba by nimi na prawde mocno potrzasnac. 8mm jest zwarty jak skala.

Natomiast 35-100mm jak wezme go pionowo i troche nim poruszam na boki to jest wyrazny klekot, miejsce tego klekotu zmienia sie wraz z zoomowaniem (takie mam wrazenie), czyli wyglada na to, ze dotyczy to czesci ruchomej obiektywu.

Na moje pytanie serwis odpowiedzial, ze nie ma prawa byc zadnego klekotania. Jak czytam na necie porady z cyklu jak sprawdzic uzywany obiektyw to jedna z zasad brzmi: zadnych klekotow! Sprzedawca powiedzial ze pokryje koszt serwisu i tego na razie sie trzymam. Wysylam dzisiaj do serwisu, oni najpierw zrobia wycene i na tej podstawie moge podjac decyzje.

Dziekuje za odpowiedzi i prosze o wiecej

Pozdrowienia,
    Buzz

---------- Post dodany o 08:54 ---------- Poprzedni post był o 08:51 ----------

Cytat Zamieszczone przez Janek64c Zobacz posta
    Kochany - mój 35-100 chodzi cichutko i bez takich objawów . Tylko słychać jak silnik ostrzy i tyle a idzie jak F16 albo i lepiej Pozdrawiam
    nie wiem co ci doradzić
    ... ale jak go wezmiesz w "stanie spoczynku" w pozycji pionowej i lekko poruszasz na boki to w srodku jest brak jakichkolwiek luzow?