Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Pomózcie wybrać odpowiednie zestawienie.

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez spogi
    Jeśli chodzi o plener to chodziło mi najogólniej jak się da czyli krajobraz, ludzie, zwierzęta itp. itd.

P.S.
    Tak latam po tych stronkach i sumuję koszty i zaczynam się przerażać, ponieważ niestety na początek nie posiadam takiej kwoty
    A zbaczając z kursu na E 500 --> co sądzicie o E 400 ?? Dobre to ?
    Zaproponujcie mi coś dobrego a zarazem taniego ( na początek max. 2500zł ). Jedyne co pozostaje bez zmiany to obiektyw z ... ogniskową (w miarę duży zoom)
    Z góry dziękuje
    Witaj!

Podobne dylematy znajdziesz Tutaj i Tu też ale wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
    Nie licz na żedne konkretne wskazanie co do jednego modelu bo część ludzi wskaże ci E-330 jako jedyny słuszny wybór, ale to ty musisz określić swoje priorytey i potrzeby i dokonać wyboru słusznego dla ciebie.

Co do różnic pom. E-500 i E-400 ( pomijając gabarytowe oczywiście ) to E-400 jest młodszym dzieckiem z tej stajni i co za tym idzie nowszym technologicznie. Dla mnie był to jeden z ważniejszych argumentów podczas zakupu które przeważyły szalę na korzyść E-400 - najmniejszej i najlżejszej lustrzanki na świecie - jak głosi hasło reklamowe Olympusa.

Kupiłem i jestem zadowolony z wyboru.

Powodzenia w podejmowaniu decyzji.

Pozdrowienia.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    http://www.transit.pl/shop.php?a=opi...&&categorie=30

Znacie ten sklep ?? Bezpieczny ?
    A co oferty - godna uwagi ? Znacie może tańsze ?
    Podoba mi się ten Zuiko 40-150
    Pozdr.
    www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Spogi: w lutym miałem podobny problem jak Ty - mało kasy i chęć na lustro. Wybrałem olka e-300 + 14-45mm. Miesiąc później filtry, 2 miesiące później dokupiłem okazyjnie 40-150mm. Jestem zadowolony z zestawu
    Gdybym miał e330 z odchylanym ekranem i 10x zoomem na LV do dokładnego ostrzenia - byłbym w niebie ;] - niestety oznaczało to wydatek o 700pln większy, wiec sobie odpuściłem.

Odnośnie 40-150mm na mecze - dla przykładu długi koniec pozwalał mi na takie powiększenie z dolnych trybun przez całą szerokość boiska footballu amerykańskiego, że postacie stanowiły prawie 1/2 wysokości kadru.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    bez jaj, ani 40-150 ani dowolny inny tele w podobnej klasie cenowej nie nadaje się na dobrą sprawę na mecze... no chyba że skuteczność w ostrzeniu oraz brak aberracji nie są wymagane.

40-150 to świetny obiektyw rekreacyjny, do spokojnego focenia. sportu popróbować można, ale efekty nie będą murowane...

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    bez jaj, ani 40-150 ani dowolny inny tele w podobnej klasie cenowej nie nadaje się na dobrą sprawę na mecze... no chyba że skuteczność w ostrzeniu oraz brak aberracji nie są wymagane.

40-150 to świetny obiektyw rekreacyjny, do spokojnego focenia. sportu popróbować można, ale efekty nie będą murowane...
    KarooL spróbować można i małpką (i czasem wychodzi), ty zawsze przykładasz miarę z formuły F1. Większość już widziała przykłady, niestety na halę potrzebne jest minimum ZD50-200, albo coś dłuższą ogniskową. Może ten nowy 300mm będzie miał jasność odpwiednią i cenę przystępną
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    nowy 70-300 ma chyba 5,6 na końcu więc na halę ciemnica....
    jest szkło na halę w Olku - 90-250
    kto kupuje?
    ja fociłem żużel 40-150 - daje radę choć pewnie konkursu fotosport by nie wygrał. Próbowałem siatkówkę ale nędza na maksa. Umówmy się, popstrykać nawet w hali można pewnie i małpką ale żeby robić w sposób komfortowy przyzwoite kadry to musimy mieć matrycę dającą gładki obraz, szybki i sprawny wielopunktowy AF i jasne szkło.
    I to jest fotoreporterka sportowa. Niestety.
    Ja kupując E-1 po kompakcie stwierdziłem że mam "megawypasioną armatę na wszystko". Z kazdym dniem użytkowania znajduję jego nowe możliwości i ograniczenia. Teraz wiem że przy rodzaju fotografii jaką uprawiam jest: za wolny, ma za mały bufor ( może nie za mały a za wolny zrzut na kartę ), szumi, nie ma IS, 40-150 jest za "słaby" na halę i za krótki.
    Ale nie przeszkadza mi to w dalszym jego użytkowaniu, choć liczę na E-1P i jego możliwości z jakimś jaśniejszym szkłem - 50-200.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Na hale f/5,6 na po przeliczeniu 400mm to za ciemno, bo trzeba jechacv na ISO 1600, by zamrozic ruch. Wiem, bo sprawdzalem w Warszawie na hali "Kolo" z Sigma 55-200. Do takich warunkow to chyba tylko 50-200. Jesli sie siedzi tuz przy boisku (jak siedzialem), to ogniskowa akurat.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka