Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Lessie - fotki z Egiptu

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Stąd właśnie przywożenie z wyjazdów 10GB pstryków, które w 90% - przyznasz to, prawda? - nie nadają się do niczego, poza przesunięciem ich do kosza i zapomnieniem o nich jak najszybciej
    jeśli album rodzinny nazwiemy koszem to sie zgadzam. ja selekcjonuje zdjęcia na te, które później oglądamy razem z żoną i te które można pokazać na forum. mam sentyment do wielu pstryków bo relacjonuja podróż, którą odbyłem z żoną, spędziliśmy fajne chwile i je uwieczniliśmy. A po co został wymyślony aparat? dla uwieczniania chwil przecież. dopiero później ktoś zrobił z tego sztukę i juz nie fotografowano głównie do albumów rodzinnych lecz dla sztuki.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rrrradek
    A po co został wymyślony aparat? dla uwieczniania chwil przecież. dopiero później ktoś zrobił z tego sztukę i juz nie fotografowano głównie do albumów rodzinnych lecz dla sztuki.
    Kiedyś fotograficy mieli wykształcenie plastyczne, dzięki czemu ich zdjęcia były staranniej przygotowane i wykadrowane; jeśli do tego dodać fakt, że sam proces robienia zdjęcia był żmudny i potrafił trwać wiele godzin, wydaje się oczywiste, że wcześniejsze fotografie cechuje pewnego rodzaju staranność - znowu użyję tego słowa - której nie ma we współczesych fotografiach.

Nie zagłębiając się w szczegóły, w moim przekonaniu, robienie iluś-tam set fot nie jest już uprawianiem fotografii. Szczególnie teraz, w dobie aparatów cyfrowych, jest to znamienne - fotografem mianuje się każdy, kto posiada byle małpkę, a strony z poradami dla robiących zdjęcia (które potem - te strony - zyskują głosy kilkuset osób na diggu) - zawierają tak interesujące uwagi, jak "używaj korekcji ekspozycji" albo "trzymaj aparat poziomo".

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    po części zgadzam się z Łukaszem, też nie lubię cykania (i kto to mówi ) ale podchodzę do tego inaczej. Kiedy mogę i mam czas - pieszczę kadr, dbam o szczegóły, światło itd. Ale cyfra daje mi jeszcze jedną możliwośc. Tam gdzie fotka jest niepewna z takich czy innych powodów ( pośpiech, warunki itd...) a zależy mi na ujęciu - robię serię, czy kilka serii i często okazuje się że kilka kadrów uratowało się dzieki temu. Reszta w kosz i po sprawie. Staram się ze wszystkich sił nie uprawiac takiej fotografii ale czasem przyznam się do "cykania"...

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Igrabun masz rajce, z jednym zastrzezeniem tylko, ze zamiast sleczec godzine nad kadrem walisz serie w 3 sekundy i w ciepelku wybierasz 'ten' kadr. Na marginesie przychyle sie do Twojej racji, ze tez zaczalem ograniczac pstryki by nie zasmiecac sobie kompa. Robienie tysiecy nie ma sensu, trzeba miec umiar.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    lgrabun ja też uważam, że cyfra spowodowała, że wiele dobrego co było w fotografii bezpowrotnie umarło. cyfra rozleniwiła fotografa, jak cos nawet leciutko mi nie wyjdzie a zdjęcie jest poprawne to sobie poprawie w PS. to coprawda duże uproszczenie ale coś w tym jest.natomiast z jedna Twoją teza się nigdy nie zgodzę. uważasz, ze foty robione rodzinie, dla późniejszych wspomnień, dla wiecznienia chwili u cioci na imieninach nie powinny powstawać. popraw mnie jesli źle zrozumiałem. ja uważam, że w każdym albumie rodzinnym jest na nie miejsce. nie na forum fotograficznym ale w albumie rodzinnym jak najbardziej.
    Ps. zaraz admin da nam bana za nietematyczne dygresje .

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Heh ja staram się robić zdjecia rozważnie, bo inaczej mnie potem krew zalewa jak musze przebrnąć przez stert orfów :/

Ale są takie sytuacje - wycieczki objazdowe z grupą - gdzie niestety nie ma czasu na zaglębianie się w kadry :/ a szkoda :/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Rydułtowy
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mnie w selekcji tematów zdjęć pomaga polecany w tym celu, także na tym forum, statyw. Z sobotniego wypadu w góry przywiozłem tylko 15 zdjęć, poprzednio przy takich okazjach robiłem z 200 fotek. A zdjęcia z samolotu bardzo ładne, szczególnie te pierwsze, góry wyszły bardzo plastycznie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    trochę wschodów znad morza...
    09

10

11

12

13