Sugerujesz, że przy korzystaniu wyłącznie z E-510 wystarczy Extreme III?
Opróżnianie bufora się nie spowolni?
Jednak szybsza zawsze może się przydac w przypadku ewentualnej zmiany body.
OT
Czekam na tę niespodziankę
EOT
Sugerujesz, że przy korzystaniu wyłącznie z E-510 wystarczy Extreme III?
Opróżnianie bufora się nie spowolni?
Jednak szybsza zawsze może się przydac w przypadku ewentualnej zmiany body.
OT
Czekam na tę niespodziankę
EOT
Extreme III nigdy nie miałem, od razu poszedłem na całość.![]()
Uważam że jeśli są możliwości (w tym głównie finansowe) - nie ma co oszczędzać. Z Lexarem zaryzykowałem i teraz każdemu tę kartę mogę doradzić. Poza tym w pakiecie jest parę numerków tajemnych i linki do ściągnięcia i używania full legal np. Corel Paint Shop Pro X i inne.
A do E-3 ta karta to jak znalazł![]()
No wiem o tym oprogramowaniu, Image Rescue 3.0, Corel Paint Shop Pro X i Lexar Backup n Sync. To też jest wartościowe.
Dziękuję Ci za odpowiedzi, jeszcze pomyślę![]()
Sorki za odgrzewanie kotleta, ale dzisiaj dysponując czasem (urlopik) popełniłem mały test obu (w zasadzie trzech) kart.
Na tapecie były:
- Sandisk Extreme III 4GB
- Sandisk Extreme IV 4GB
- Olympus xD-Picture Card Type M 1GB
Do testów użyłem (tak jak sugerował Kris_1) audacity i E-510ki - czas ekspozycji ustawiłem na 1/250, full manual.
Teoretycznie nie powinno być różnicy pomiędzy Extreme III a IV a jednak....
Karta xD wysiadła po 7 klapnięciach lustra w czasie 2s, następne 2,5 sekundy opróżniała bufor - dalej nie ma co komentować
Jeżli chodzi o obie karty Extreme to przez pierwsze 10 klapnięć, szły łeb w łeb (3sek). "Czwórka" jeszcze raz klapnęła, a następnie zaczęła opróżnianie bufora, przy czym jest szybsza i cały proces jest bardziej płynny.
Extreme IV (na dole) potrzebuje około 0,55sek na opróżnienie bufora, a Extreme III około 0,65-0,70sek.
Pozdrawiam,
Mario