Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: e510 - cf vs. xd

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Teraz chętnie przeprowadziłbym następny eksperyment na tej karcie - jak to będzie z E-400?
    Tam jak widzę RAWy mają ok 20MB. Ciekawe czy w takim modelu karta nie będzie opóźniać długiej serii. Jak podaje producent te 45MB/sek to minimum, w testach wychodzi nawet 100MB/sec - więc nie powinno, ale to tylko gdybanie moje.
    Nie mam nikogo w okolicy z DLSR Oly, więc może przy okazji jakiegoś spotkania ....

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    nacisnąłem spust i zaczęło walić. Po minucie znudziło mi się trzymać, bo .... walił non stop, bez zatrzymywania się.
    W danych technicznych podają, że RAW w serii to tylko 7 szt. Naprawdę walił non-stop? Pytam po prostu, czy to fizycznie możliwe? Teoretycznie, jeśli karta wystarczająco szybko opróżnia bufor to możliwe, ale...

Po minucie puściłem, dioda przestała mrugać po 4 sekundach i policzyłem RAWy. Na karcie zapisało się 89 sztuk.
    Czyli jakieś 1,5 kl./sek. Może 189?

BTW, E-400 serię RAW-ów (5 szt.) nawet na karcie SanDisk Ultra II śmiga bez zacinania. Czas zapisu to ok. 17-18 sek. Swoją drogą karta, o której piszesz to niezły rzeźnik.
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Może się po prostu nie opłacać rozwijać xD - w chwili obecnej CF są chyba najszybsze, a gabaryty nie są już najważniejsze.
    Zwróccie uwagę na stosunek prędkości do ceny porównując xD/CF. Być może koszty dalszego rozwijania są zbyt duże.

IMO to dobrze, że Olympus włożył CFy do 510 - są tanie i szybkie, a dodatkowy slot xD zwiększa możliwości.
    Sam mam Extreme IV i dodatkowo xD 1GB - na zapas.
    Natomiast używnie szybszych kart, daje możliwość uzyskania dłuższych zdjęć w serii = RAW - 11, JPEG 27 zdjęć - za fotopolis.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariouche
    Może się po prostu nie opłacać rozwijać xD - w chwili obecnej CF są chyba najszybsze, a gabaryty nie są już najważniejsze.
    Zwróccie uwagę na stosunek prędkości do ceny porównując xD/CF. Być może koszty dalszego rozwijania są zbyt duże.

IMO to dobrze, że Olympus włożył CFy do 510 - są tanie i szybkie, a dodatkowy slot xD zwiększa możliwości.

CF odejdą stopniowo właśnie ze względu na wymiary... Gabaryty są ważne jak się sprzęt projektuje!

Obecnie SD rządzi ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Chciałbym dodać swoje trzy grosze o kartach. W tej chwili karta CF tylko dlatego zaczyna ustępować pola SD, ponieważ, ten format ma dużo styków (50 - związane to jest ze sterownikami karty), a wyprowadzenia te z powodu ich ilości mają postać otworków pasujacych na piny w gnieździe, co stwarza duże niebezpieczeństwo uszkodzenia gniazda. Karta SD ma mało styków i są one naścienne, płaskie, dlatego kart tych moze używać bez ryzyka uszkodzenia nawet najbardziej atechniczny fotograf.
    Nie wiadomo, co będzie w przyszlości, gdy pojemności zestawów flash staną się niewyobrażalnie duże.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Minął miesiąc, aparat wyczułem i teraz przedstawiam prawdziwy pomiar.
    W innym wątku (testy E3) wypatrzyłem ciekawą metodę pomiaru szybkości zapisu (klapania lustra) - metodę akustyczną:
    Nagrałem dźwięk lustra, można sobie ściągnąć (700kB) i obejrzeć przebiegi np. darmowym audacity
    Wyniki pomiarów przedstawiają się następująco:
    RAW:
    Na początku leci 4 klatki/sek. 9 sztuk RAW zajmuje mu 2,74 sek.

Potem zaczyna opróżniać bufor i jak widać - spowalnia. Tempo zapisu spada, ale seria trwa nadal. W ciągu 11sek zapisał 16 plików i ... tak mogłem trzymać do końca.

Następnie przełączyłem na zapis .jpg
    Tutaj wszystko leciało jednostajnie - w ciągu 10 sek zapisał 31 plików.

Oleryk
    Gość
    Świetnie to zrobiłes.
    Jaką miałeś kartę w slocie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Lexar UDMA 300 (druga strona tego wątku).

Oleryk
    Gość
    Lexar UDMA 300 (druga strona tego wątku).
    Sorki, zacząłem czytac od poprzedniej strony.
    Dziękuję, właśnie mam zamiar kupić 8GB i waham sie między Lexarem UDMA a Sandiskiem IV, stąd moje pytanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Możliwości tej karty E-510 nie wykorzystuje w pełni, za to E-3 i wszystkie nowe aparaty mają wsparcie UDMA, tylko jeszcze nie napotkałem na test E3 i Lexara.
    Drobną niedogodnością jest też cena dedykowanego czytnika (ponad 100$), bo te które są Xin1 na USB nie mogą rozwinąć tej prędkości. Ale to szczegół. Najważniejsze aby aparatu nie spowalniała karta.

PS.
    .begin OT
    - caly dzień robiłem filtr do 70-300 (ręczna samoróba). Czekam na pogodę i myślę że będę mógł pokazać coś, czego jeszcze nikt tutaj nie robił (EC-20 też by się przydał).
    .end OT