Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: ZD50 problem

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

ZD50 problem

Witam nabyłem od jednego z forumowiczów w b.korzystnej cenie powyższe szkiełko...
    Ale nie bardzo chce się dogadywać z moim E-510, przepala na potęgę i ma mega FF... ktoś może pomóc może coś mam nie taki soft w body lub szkle ?
    Od razu zaznaczę że forumowicz godzien zaufania i wątpię by coś kręcił z tym szkiełkiem ale w słoneczny dzień wychodzi mi z niego coś takiego:

dzięki za ewentualne porady oraz sugestie.

dziekan
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: ZD50 problem

To są przepały , zapomniałeś sprawdzić histogram, ew. włączyć informację i prześwietleniach w aparacie, może trzeba sprawdzić sposób pomiaru światła.
    Nie używasz kompensacji ekspozycji?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

ja wiem że to są przepały, ale czy to możliwe by aparat aż tak się mylił na matrycowym ? uzywam kompensacji ale tu nawet -2 nie do końca pomagało - to nie normalne dlatego stworzyłem tego posta.
    www.tekkenolandia.pl

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dziekan Zobacz posta
    Ale nie bardzo chce się dogadywać z moim E-510, przepala na potęgę i ma mega FF...
    dzięki za ewentualne porady oraz sugestie.
    Przysłona się zacięła/zacina?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

dodam, że szkło o które pyta autor wątku u mnie sprawowało się bez zarzutu na aparatach EPl1, E30 i E5. Nie ma między nami konfliktu materialnego(to znaczy między autorem wątku a mną ). Mamy problem dlaczego szkło zachowuje się na EPl1, E30 i E5 poprawnie, a na body serii E5xx sobie nie radzi
    poniżej fotka z E30
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	E3292013.jpg
Wyświetleń:	275
Rozmiar:	987,2 KB
ID:	67541
    Ostatnio edytowane przez Karampuk ; 29.07.12 o 21:28
    XZ-2|D800E|moje 500px

Centus
    Gość

ja bym zaczal od resetu aparatu,

poki co mozna wywnioskowac ze cos z pomiarem swiatla (ale wplyw na to moze miec kilka czynnikow), ale to takie gdbybanie, gdyby byl drugi aparat, mozna porownac pomiary swiatla na identycznej scenie, mozna tez zrobic chociaz porownanie na dwoch obiektywach i tym samym body, ewentualnie zamiast trybu A wybrac tryb S i zadac aparatowi dosyc krotkie czasy, no i szukac jakis prawidlowosci, im wiecej eksperymentow i Twoich spostrzezen z ich wynikow, tym latwiej bedzie cokolwiek wywnioskowac

warto jeszcze sprawdzic firmware w body i obiektywie

z tego co piszesz wnioskuje ze z Twoim podstawowym obiektywem jest wszystko ok

moze jest to kwestia nie domykajacej sie przyslony, na mocno przeswietlonych zdjeciach, widzialem ze domykales go do F11, moze sprawdz styki na lini body obiektyw, sprawdz jeszcze czy przyslona pracuje, zadaj jakas wartosc np F22 oraz jakies posrednie np F11 oraz F5.6 i patrzac na obiektyw z przodu, wcisnij podglad glebi ostrosci, zobacz czy przylona sie domyka, w Twoim body trzeba podglad GO ustawic pod przycisk funkcyjny o ile pamietam

chyba nic wiecej mi do glowy nie przychodzi, za malo informacji

daj znac jakie wyniki eksperymentow byly

darkelf
    Gość

Skoro dopiero co kupiłeś ZD 50 to zakładam, że wcześniej używałeś trochę ciemniejszego obiektywu.
    Spróbuj pofotografować na F/5.6.
    Inna sprawa, że nigdy nie używam trybów automatycznych więc nie wiem jak to działa, a w trybie M nic sie nie przepala bo jak jest za jasno to zmniejszam czas.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Wydaje mi się, że problem w nieprzymykaniu się przysłony. Zauważ, że exif swoje, obiektyw swoje. Im bardziej przepalone zdjęcie tym bardziej przysłona teoretycznie przymknięta, a praktycznie, widać po GO, że to raczej pełna dziura. Stąd bierze się przepał. Albo tasiemka w obiektywie, albo styki - aparat - obiektyw, spróbuj je wyczyścić miękką gumką do mazania, lub delikatnie izopropanolem.

---------- Post dodany o 23:24 ---------- Poprzedni post był o 23:17 ----------

Jeżeli masz zdjęcia, które w exifie mają F2, to wg. mojej teorii, powinny być one poprawnie naświetlone.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

darkelf
    Gość

No jeśli te zdjęcia nie są na F/2 to oczywiście, że coś nie styka. Dodatkowo kiedyś było o tym, że obiektywy Zuiko przy odłęczeniu od body mają jasność większą niż deklarowana, czyli przykładowo ZD 50 może mieć 1.8 albo 1.4 (to nie żart).

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

witam, mam szkła jak poniżej i chodza bez zarzutu, też zauwazyłem prawidłowość że im wyższa przysłona tym bardziej przepala na F2 było "prawie" ok, po podpięciu inego szkłą i zapięciu znowu ZD50 jedna, dwie fotki były ok, kolejne tej samej sceny aparat dobierał połowę dłuższe czasy i ekspozycję: pytanie dlaczego ?
    szkło sprawdzane również na E-520 i działo się podobnie... styki w obiektywie aparacie przeczyszczone - nie pomaga....
    www.tekkenolandia.pl