cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
To jak jedziesz, to jest ciekawostka. Są DWA wejścia do kopalni. To klasyczne, którym zawsze wszyscy wchodziliśmy. Oferuje ono tzw. "trasę turystyczną". Nieprzebrane tłumy ludzi, korytarze wyłożone płytkami, więc jak chcesz iść na szpilkach, to no problem
To wejście to Szyb Daniłowicza.
Jestr drugie wejście, o którym dopiero się dowiedziałem - Szyb Regis, w sumie niedaleko pd głównego wejścia do kopalni.
Tym szybem wchodzi się w grupach 20 osobowych, dostajesz ubranie górnicze, kask, latarkę i idziecie górniczą trasą odkrywając złoża soli. Na tej trasie to dobre nieprzemakalne obuwie, i trochę cieplejszy ciuch.
W kopalnie (tej części turystycznej wprowadzono klimatyzację, więc jest ciepło i sucho). Kopalnia od szybu Regis to "dzika kopalnia"
Kaplica św. Kingi
1358.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Monumentalne, świetne.
"A niekiedy wystarczy mi patrzeć na kamień"...
Kaplica z tym sklepieniem- mniód![]()
Karol + Olek + kilka szkiełek
Pięknie tam, najbardziej podoba mi się zdjęcie 1356 i to jak "obrobiłeś" różnego rodzaju światła na nim.
Wstyd się przyznać, ale nie byłam nigdy w Wieliczce![]()
Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).
Podobają mi się wszystkie, a najbardziej 1356. Im większe powiększenie, tym bardzie fotka poddaje istotę tego miejsca.
Pzdr, TJ
Kaplica św. Kingi.
1359.