Strona 59 z 81 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 807

Wątek: E-7

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Pytam ogólnie. Jesli scena jest kontrastowa i histogram wypełnia cały zakres, to naświetlamy do prawej, nie ma o czym dyskutować. Chodzi mi o sceny o małym kontraście, czyli nie wypełniające całego histogramu. Nie ma sensu dopychanie na siłę RAW-a do prawej, bo sensowniej jest zrobić histogram na środku, na niższej czułości. Efekt ten sam i jpg wygląda normalnie.
    Przy mało kontrastowych scenach chyba rzeczywiście nic by to nie wniosło, ale by też nie zaszkodziło. Podbicie iso o 1-2 ev by utrzymać te samą przysłonę i migawkę doświetlając do prawej, oraz późniejsze korekta prześwietlenia może dać niemal identyczne szumy co strzelanie z mniejszym iso przy standardowej ekspozycji. Pamiętam że sprawdzałem to w mojej puszce i tym sposobem e-500 daje takie same szumy na iso 200 i 500. Ale czy tak jest zawsze... Pewnie najsensowniej byłoby gdyby naświetlanie do prawej było po prostu opcją (którą oleje 95% użytkowników, tak jak pomiar punktowy czy centralnie ważony). Ode mnie tyle w temacie, bo mam wrażenie że zacząłem off-topic

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Miałem E-3 i 50-200, przy dłuższym używaniu dopiero podpięcie gripa HLD-4 dawało mi odpowiedni komfort i podparcie pod dolną część dłoni (dopiero wtedy aparat leżał na tyle pewnie w dłoni że bez problemu mogłem używać wszystkich przycisków i pokręteł).

Nie mówię że podpięcie szkieł dużego 4/3 do OM-D to zły pomysł (jeżeli dla kogoś prędkość AF i ergonomia nie jest ważna to dylematu nie ma, przykładem niech będzie APZ który takie rozwiązanie praktykuje i chwali).

Jednak nie oszukujmy się, z wielu względów jest to tylko proteza.
    Miałem E3 i 50-200 i grip. Grip sprzedałem bo nie widziałam najmniejszej potrzeby podpinać tego do zestawu E3 i 50-200
    Przy dłuższym używaniu marzy mi się żeby było lżej i jakoś umiarkowanie chcę do tego podpinać jeszcze HLD z bateriami

50-200 podpinam do OMD. ściągam tylko mocowanie do statywu z obiektywu jesli używam go z ręki.
    Jedyna rzecz, która mi przeszkadza i męczy to brak dobrego AFa i tylko dlatego można moim zdaniem używac słowa proteza bo tak na prawdę dla pewności ostrzę manualnie

Gdyby AF śmigał należycie - nie widzę żadnego dyskomfortu w takiej pracy Niestety nie śmiga...
    Jak ktoś chce to na prawdę do tego OMD EM7 mógłby se zakładać wielkie gripy
    albo sam OMD EM7 mógłby być wielki - żeby na wesela zatrudniali z takim aparatem...

Znów kwestia do czego się korzysta z aparatu.
    Jak dla mnie DSLR ma póki co sens przy rozrywkach typu szybka fotografia sportowa
    przy fotografii przyrodniczej z długimi szkłami itp itd - Jest wygodniej jak można spokojnie sobie chywcić D3s i przenieść go razem z wielkim szkłem
    ale to tylko argumenty przemawiające za rozmiarem a nie za lustrzankami

Nie oszukujmy się - choćby ostrzenie ręczne na wizjerze który powiększa kawałek kadru i pokazuje Ci czy już ostro czy nie
    Praca na wizjerze - jasnym, dużym, pokazującym w trybie rzeczywistym przepalenia, niedoświetlenia czy histogram - są takim krokiem do przodu względem idei wymyślonej pewnie w latach 30stych ubiegłego wieku.

Z całą świadomością twierdzę że DSLRy stają się reliktem minionej epoki...
    Pryzmat, matówka, lustro - to były rozwiązania dobre gdy Ihagee wypuszczałą Exactę
    I to rozwiązanie jest powielane w lustrzankach a potem w cyfrowych lustrzankach

Jaki jest obecnie sens stosowania pryzmatu i matówki ??
    Skoro bez prądu i tak nie zrobimy żadnego zdjęcia ?
    Skoro EVF dostarcza więcej informacji
    Skoro EVF jest jaśniejszy

Jaki jest sens stosowania lustra - skoro do niczego nie jest potrzebne ???

Według mnie patrzymy na moment w którym lustrzanki wymierają tak jak wymierały kasety czy płyty gramofonowe... To tylko kwestia czasu
    Na prawdę od dawna nie usłyszałem rzeczowego argumentu co w tych lustrzankach jest takiego, że warto to kontynuować. Dlaczego tak ważne jest to lustro, ten pryzmat, ta matówka... ???

A rozmiar... - można zrobić dużego bezlusterkowca...

Największy problem - to wsparcie dla szkieł 4/3 jeśli takowe zostały i jeśli ten problem interesuje kogokolwiek innego niż właścicieli tych obiektywów

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ...

Ergonomia aparatu jest kwestią tak osobistą że można by powiedzieć że nie da się o tym dyskutować. Każdy ma inne nawyki, potrzeby i przyzwyczajenia.

Nie twierdzę też że puszka z doczepianym gripem to rozwiązanie idealne, używałem Olka z gripem, używam Nikona z gripem, jednak dopiero body ze zintegrowanym gripem otworzylo mi oczy. Mniejsze niż komplet body + grip, jednak ten sam pewny uchwyt.

Idąc dalej nie uważam że tylko duży aparat jest "cacy". Są sytuacje kiedy lepiej sprawdzi się mały, dyskretny aparat. Fotograf z takim narzędziem mniej rzuca się w oczy, nie peszy tak ludzi.

PS.
    Może ideałem będzie bezlusterkowiec z dołączanym gripem, o takiej wielkości aby w duecie był dobrym podparciem do większych obiektywów, z kolei solo z małą stałką będzie cichym dyskretnym aparatem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ...
    Z całą świadomością twierdzę że DSLRy stają się reliktem minionej epoki...
    Pryzmat, matówka, lustro - to były rozwiązania dobre gdy Ihagee wypuszczałą Exactę
    I to rozwiązanie jest powielane w lustrzankach a potem w cyfrowych lustrzankach

Jaki jest obecnie sens stosowania pryzmatu i matówki ??
    Skoro bez prądu i tak nie zrobimy żadnego zdjęcia ?
    Skoro EVF dostarcza więcej informacji
    Skoro EVF jest jaśniejszy

Jaki jest sens stosowania lustra - skoro do niczego nie jest potrzebne ???

Według mnie patrzymy na moment w którym lustrzanki wymierają tak jak wymierały kasety czy płyty gramofonowe... To tylko kwestia czasu
    Na prawdę od dawna nie usłyszałem rzeczowego argumentu co w tych lustrzankach jest takiego, że warto to kontynuować. Dlaczego tak ważne jest to lustro, ten pryzmat, ta matówka... ???

Największy problem - to wsparcie dla szkieł 4/3 jeśli takowe zostały i jeśli ten problem interesuje kogokolwiek innego niż właścicieli tych obiektywów
    Sam sobie odpowiedziałeś. Lustrzanki są utrzymywane przy życiu przez miliony szkieł znajdujących się u użytkowników. Prawdziwa rewolucja się zacznie w chwili znalezienia sposobu na pełne wykorzystanie tych szkieł w bezlusterkowcach. Olek trochę się pospieszył, ale w sumie nie miał innego wyjścia, reszta może poczekać.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Sam sobie odpowiedziałeś. Lustrzanki są utrzymywane przy życiu przez miliony szkieł znajdujących się u użytkowników. Prawdziwa rewolucja się zacznie w chwili znalezienia sposobu na pełne wykorzystanie tych szkieł w bezlusterkowcach. Olek trochę się pospieszył, ale w sumie nie miał innego wyjścia, reszta może poczekać.
    więc napisałem że lustrzanka nie ma tu nic do rzeczy Ważna jest współpraca ze szkłami dużymi

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Sam sobie odpowiedziałeś. Lustrzanki są utrzymywane przy życiu przez miliony szkieł znajdujących się u użytkowników.
    Nie, nie - powód to brak technologii (właściwie ograniczenia szybkości pracy matryc), które nie potrafią analizować kontrastu tak szybko, jak to robiły specjalizowane detektory af w lustrzankach. Szkiełka nie stawiają żadnych ograniczeń, poza może rozmiarami bagnetu dyktowanymi odległością od matryc, którą narzucała wysokość kadru plus zapas (żeby lustro po zamknięciu się zmieściło).

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Na szczescie producenci nie podzielaja opini co do bezsensownosci lustra i klepia nowe ogzemplarze lustereczek, ktore chlostaja kastraty w caloksztalcie.
    Zeby nie byc goloslownym, najlepsze matryce maja lustra, najlepsze AF maja lustra, najlepsza baze szkiel maja lustra, najwiekszy wybor body maja lustra, najwieksza konkurencje maja lustra, najwiecej mozliwosci dopasowania do finansowych potrzeb maja lustra, najwiekszy rynek uzywek maja lustra.
    Rozmiar rzecz wzgleda i zwiazana z tym ergonomia wiec dyskusja, ze cos mniejszego lzejszego jest na tyle indywidualna, ze kompletnie sensu pozbawiona.
    Oczywiscie niewykluczone, ze kiedys sie cos pojawi co zmieni to oblicze, jednak na razie to ja nie widze tego symptomow.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 1.06.13 o 10:36
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Na szczescie producenci nie podzielaja opini co do bezsensownosci lustra i klepia nowe ogzemplarze lustereczek, ktore chlostaja kastraty w caloksztalcie.
    Wiem, że bardzo chciałeś coś napisać i udało Ci się - dzisiejsze napisanie masz zaliczone. Szkoda tylko, że właściwie o niczym
    Tak, producenci klepią nowe egzemplarze lustereczek, ale dlatego, że (tu trochę moja naiwna prośba, byś przeczytał poprzednie posty, mój i Dobasa w szczególności) wciąż matryce nie wyrabiają się z szybkim odczytem, idącym w kiloherce, jak to w detektorach AF. Jak tylko będzie to możliwe, natychmiast wszyscy wywalą tę protezę (lustro), która dość konkretnie powiększa cenę aparatu nie służąc niczemu.
    Przy okazji kolejna naiwna moja prośba. To, że Ty bardzo utożsamiasz się z napisem na pasku nie oznacza, że inni też tak robią. Większość posiadaczy Nikona nie będzie przy każdej okazji obśmiewać ''kastratów'' tylko dlatego, że ten nie ma tu nic do zaoferowania. Większość ludzi emocje oddaje nieco większym rzeczom od napisów na pasku. Tak, tak!
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 1.06.13 o 11:02

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Wiem, że bardzo chciałeś coś napisać i udało Ci się - dzisiejsze napisanie masz zaliczone. Szkoda tylko, że właściwie o niczym
    Biore przyklad od mistrza
    Tak, producenci klepią nowe egzemplarze lustereczek, ale dlatego, że (tu trochę moja naiwna prośba, byś przeczytał poprzednie posty, mój i Dobasa w szczególności) wciąż matryce nie wyrabiają się z szybkim odczytem, idącym w kilohercem jak to w detektorach AF. Jak tylko będzie to możliwe, natychmiast wszyscy wywalą tę protezę (lustro), która dość konkretnie powiększa cenę aparatu nie służąc niczemu.
    Bedzie mozliwe, albo nie bedzie, wczesniej badz pozniej tego nie wiedza takie drobne zuczki co klepia posty na forach ,a to znaczy tyle, ze potwierdza sie to co napisalem powyzej.

Przy okazji kolejna naiwna moja prośba. To, że Ty bardzo utożsamiasz się z napisem na pasku nie oznacza, że inni też tak robią. Większość posiadaczy Nikona nie będzie przy każdej okazji obśmiewać ''kastratów'' tylko dlatego, że ten nie ma tu nic do zaoferowania. Większość ludzi emocje oddaje nieco większym rzeczom od napisów na pasku. Tak, tak!
    Jak wiekszoscTwoich wypowiedzi zaczynasz generalizowac.
    Swoja droga zacytujesz fragment gdzie pisalem o zoltym, skonczyly sie argumenty to walisz z kapiszonow, czy probojesz urobic znowu jakas ideologie i sprowadzic na dziwny tor dyskusje?

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Zieeeew.

Uprawnienia umieszczania postów