Strona 50 z 81 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 807

Wątek: E-7

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: E-7

Z moich obserwacji dotyczących pracy dużych obiektywów poprzez przejściówkę z mikro:

7-14 nie ostrzy wcale. Tzn kręci ale nigdy nie trafił.
    9-18 akceptowalnie. Prawie dobrze. 100 % trafień
    14-35 akceptowalnie. Prawie dobrze. 100 % trafień
    14-54 gorzej od poprzednika. 100 % trafień
    70-300 lepiej od 14-35 Najszybszy. 100 % trafień
    Sigma 30/1,4 szybko, potem terkotka na dochodzeniu. 100 % trafień
    50/2,0 powoli ale skutecznie do celu. 100 % trafień
    Sigma 150 kręci ale nie trafia. Skuteczność jakieś 10 - 15 %

Nie mam dwu popularnych obiektywów: 12-60 i 50-200 więc nie mogę się o nich wypowiedzieć.
    Podsumowując: Obiektywy z dużego systemu są bardzo dobrymi szkłami. Jeśli mamy do wykonania pracę która nam nie ucieka, to warto wybrać obiektyw dużego systemu. Na plus mamy jakość i światło, oraz... wnioskując po dyskusji z wątku Janka Muzykanta - rozdzielczość.

A tak obok dyskusji - posiadane przeze mnie 14-35 używam namiętnie z dużym i małym aparatem. Produkuje genialne obrazki.
    Jedno z wesela na Kaszubach. E-PL3 + 14-35

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5197036ol.jpg
Wyświetleń:	331
Rozmiar:	910,8 KB
ID:	89662
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta

A tak obok dyskusji - posiadane przeze mnie 14-35 używam namiętnie z dużym i małym aparatem. Produkuje genialne obrazki.

Miałem w użyciu 14-35 czas jakiś. Zgodzę się z twierdzeniem że kiedy 14-35 trafił to klękajcie narody, jakość obrazka niesamowita. Oczywiście sporo zależało też od warunków oświetleniowych, ale to już sprawa matrycy.

Nie potrafię zrozumieć polityki Olympusa, mają puszkę klasy E-5, mają przyzwoitą matrycę z OM-D. Wystarczyło połączyć to w jedną całość i dawno temu temat zamknąć.

Miałbym pomysł na nowy aparat Olympusa. Puszka klasy E-5, jeszcze bardziej dopracowana matryca klasy OM-D ale... max 8 do 10 Mpix, można by też pokombinować z filtrem AA, oraz rozsądna cena. Zakładam że nowoczesna technologia wytwarzania matrycy oraz mniejsza ilość pixeli spowodowała by niezły skok jakościowy generowanego obrazka. Do tego 7-14, 14-35, 35-100 i pomijając wagę mamy dobry zestaw dla świadomego fotografa. Jeszcze ciekawiej robi się kiedy taką nową puszkę zestawić z Zuiko 300/2.8. Zapomniałem wspomnieć o genialnym systemie czyszczenia matrycy.

Dla mnie taki zestaw byłby maksymalnym wykorzystaniem wszystkich zalet E-systemu. Rewelacyjna jakość obrazka w całym kadrze, brak problemów z winietowaniem, stabilizacja w body, dodatkowo crop 2x jest zbawieniem dla miłośników długich tele.

Aczkolwiek prawda jest taka że na takie cuda bym już nie liczył. Taki zestaw totalnie nie pasuje do dzisiejszych strategii marketingowych. Dodatkowo trudno sądzić żeby takie cudo przyciągnęło nowych klientów.

Pewnie dlatego firma biorąc wszystkie "za" i "przeciw" stosuje taktykę obiecanek i co jakiś czas "szczuje" pojawieniem się aparatu dla posiadaczy najdroższej optyki Zuiko.

Smutny jest fakt że Olympus z bardzo innowacyjnej i odważnej firmy którą był na początku powstawania E-systemu, został na końcu peletonu. Można by się zastanowić nad jednym, czyżby strategia małej matrycy okazała się błędna ? Może firma ma tą świadomość i dlatego nie rozwija dalej dużego 4/3 ?
    Ostatnio edytowane przez Jaack ; 29.05.13 o 00:54

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Miałem w użyciu 14-35 czas jakiś. Zgodzę się z twierdzeniem że kiedy 14-35 trafił to klękajcie narody, jakość obrazka niesamowita. Oczywiście sporo zależało też od warunków oświetleniowych, ale to już sprawa matrycy.

Nie potrafię zrozumieć polityki Olympusa, mają puszkę klasy E-5, mają przyzwoitą matrycę z OM-D. Wystarczyło połączyć to w jedną całość i dawno temu temat zamknąć.

Miałbym pomysł na nowy aparat Olympusa. Puszka klasy E-5, jeszcze bardziej dopracowana matryca klasy OM-D ale... max 8 do 10 Mpix, można by też pokombinować z filtrem AA, oraz rozsądna cena. Zakładam że nowoczesna technologia wytwarzania matrycy oraz mniejsza ilość pixeli spowodowała by niezły skok jakościowy generowanego obrazka. Do tego 7-14, 14-35, 35-100 i pomijając wagę mamy dobry zestaw dla świadomego fotografa.

Dla mnie taki zestaw byłby maksymalnym wykorzystaniem wszystkich zalet E-systemu. Rewelacyjna jakość obrazka w całym kadrze, brak problemów z winietowaniem, stabilizacja w body.

Aczkolwiek prawda jest taka że na takie cuda bym już nie liczył.
    ------------------
    Też mi się marzy 8/10 mln px przy obecnej technologii --dlaczego oni tego nie wiedzą?

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    ------------------
    Też mi się marzy 8/10 mln px przy obecnej technologii --dlaczego oni tego nie wiedzą?
    Pytanie ilu będzie takich świadomych użytkowników ? Jak to sprzedać marketingowo ?

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Ta dyskusja potwierdza moje obawy. Mając dobre szkła 4/3 jak wyjdzie jakaś hybryda i je podlaczymy do niej to stracę na jakości af. A może jak pisze jack warto poczekać i zobaczyć ten przełom. Tylko powoli zaczynam się niecierpliwić
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    Ta dyskusja potwierdza moje obawy. Mając dobre szkła 4/3 jak wyjdzie jakaś hybryda i je podlaczymy do niej to stracę na jakości af. A może jak pisze jack warto poczekać i zobaczyć ten przełom. Tylko powoli zaczynam się niecierpliwić
    Jak się tak niecierpliwisz to wędruj tam gdzie dostaniesz te cuda...

Co ma hybryda do jakości AF szczerze mówiąc nie rozumiem. sygnał trzeba sczytać z matrycy i oprogramować odpowiednio procesor. I dać więcej stabilnego prądu do silników w cięższych obiektywach.

Jaack marzy, określając swoje zapotrzebowanie (, które potem będzie chciał zrealizować na wtórnym rynku jak gdzie indziej pisał).

Wypisywanie o 8 Mpx w czasach gdy puszki APS-c maja po 24 mpx, że o D800E nie wspomnę, to nieporozumienie. Gdy odszumianie i usuwanie niewielkiego poruszenia, robi się zmniejszając obrazek.
    Nie wierzę w lustrzankę od Olympusa w momencie gdy maja tak jak mają, w OM-D, dopracowane ostrzenie po kontraście. Gdy mają takie wizjery cyfrowe jak ten z VF-4.
    Trzeba nie znać stanu aktualnego systemu Olympusa (Nikona zresztą także), by podobne historie wypisywać. Ja oglądam ten rozwój w Olympusie z bliska i zadowolony jestem z jego tempa i kierunku fotografując na co dzień. A jesteśmy według zapowiedzi u progu kolejnego większego skoku.

Body niewiele większe od E-M5, nowym AF po fazie, z możliwością podpięcia gripa z dodatkowym zasilaniem. obsługujące małe i duże obiektywy, z jakimiś 16-24 mpx, dobrze chłodzone, ze stabilizacją pięcio-osiowa, wyzwalane z pomocą aplikacji na smartfona przez WiFi. Czy potrzeba czegoś więcej w amatorskim systemie fotograficznym?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.05.13 o 08:32
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

apz : Redukując rozdzielczość zmniejszasz zaszumienie, ale nie zlikwidujesz przepałów. Nam chodzi o większą pojemność tonalną w przypadku 8/10 Mpx przy obecnej technologii. Oczywiście to tylko nasze marzenia...--pozdrawiam

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

apz : Redukując rozdzielczość zmniejszasz zaszumienie, ale nie zlikwidujesz przepałów. Nam chodzi o większą pojemność tonalną w przypadku 8/10 Mpx przy obecnej technologii. Oczywiście to tylko nasze marzenia...--pozdrawiam
    Irku wieksza pojemność tonalna już jest, w aktualnych technologiach stosowanych w filmowym body BlackMagic

http://www.blackmagicdesign.com/prod...era/techspecs/ 12 EV
    A tu z teastu na optycznych matryca z OM-D 10EV?

http://www.optyczne.pl/upload2/61361...kres_raw48.jpg

A tu D4 żródło optyczne; http://www.optyczne.pl/upload2/64310...kres_raw48.jpg

czy D800 http://www.optyczne.pl/upload2/67804...kres_raw48.jpg 36mpx
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.05.13 o 09:21
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Tyle, ze to w obecnej dobie technologicznej kompletnie parametr nie zwiazany z megapikselami...
    Popatrz co konkurencja wyprawia w zakresie tonalnosci, i to na matrycach sporo wiekszych od tych przez Ciebie przytoczonych.
    Jedno nie wyklucza drugiego, smialo mozna zrobic 16-36 megapiksela z dynamika taka, ze tak sobie pozwole zazartowac, mozesz sobie wyciagnac co tylko chcesz z w ciemna noc z tylka afroamerykanczyka, ot chocby jego bialy zab.
    Jak sobie to jeszcze wyskalujesz do tych nieszczesnych 8-10mpx to sie robi rzez niewiniatek

EDIT: zreszta po co sie ogladac na innych, toz juz nowe matryce serwowane przez olka batoza niemilosiernie to co oferowal do tej pory olek w swoich puszkach.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 29.05.13 o 08:50
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak