Strona 20 z 81 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 807

Wątek: E-7

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    -------------
    Coś mi się widzi, że tworzysz nową fizykę (może kijowską? ) --Szum zależy w głównym stopniu od powierzchni pojedyńczgo piksela...(możliwe, że długość połączeń ma znaczenie) Lepsze osiągi nowych matryc to po prostu lepsza, nowsza technologia. Można potraktować piksel jako światłomierz liczący fotony w jednostce czasu ... proporcja elektronów wyprodukowanych ze światła do tych pasożytniczych. Einstein dostał Nobla za efekt fotoelektryczny, więc to oczywiście jest nieco bardziej skomplikowana sprawa, ale nie należy zapominać rzeczy odkrytych w 1905 roku ....--pozdr
    Ale do tego wystarczy elementarna logika, nie trzeba się zajmować odkryciami. Jeśli mniejszy piksel bardziej szumi, to obraz złożony z 10 mln małych pikseli będzie szumiał bardziej niż obraz złożony z 10 mln dużych pikseli, czyli obraz z mniejszej matrycy będzie bardziej zaszumiony niż obraz z większej matrycy. To chyba proste i nie trzeba do tego mieszać Eisteina...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ale do tego wystarczy elementarna logika, nie trzeba się zajmować odkryciami. Jeśli mniejszy piksel bardziej szumi, to obraz złożony z 10 mln małych pikseli będzie szumiał bardziej niż obraz złożony z 10 mln dużych pikseli, czyli obraz z mniejszej matrycy będzie bardziej zaszumiony niż obraz z większej matrycy. To chyba proste i nie trzeba do tego mieszać Eisteina...
    Pozostaje tylko pytanie na ile w skali i gęstości tych pikseli jest to mierzalne, bo wcale nie jest oczywiste, czy da się zmierzyć te różnice i że mają one wpływ na fizykę w rozumieniu życia codziennego. A i jeszcze jedno - w E-M5 chodzi cały czas wentylatorek, czy występuje on także w przykładowym D800?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ... A i jeszcze jedno - w E-M5 chodzi cały czas wentylatorek, czy występuje on także w przykładowym D800?
    to w OMD jest wentylatorek? w uszczelnianym korpusie?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    ---------
    Ale z dyskusji z Sylwiuszem wynikało, że tworzysz pojęcie "szum matrycy jako całości" --tego nie rozumiem...
    apz: W E7 zrobią chłodzenie matrycy ciekłym azotem i spoko...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 21.08.12 o 21:37

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    to w OMD jest wentylatorek? w uszczelnianym korpusie?
    A co ma piernik do wiatraka - słychać, jak szumi cichutko, nie rozbierałem , uszczelnienie = brak możliwości zalania wodą, a wentylatorek poprawia krążenie powietrza w korpusie? Zrąb obudowy jest aluminiowy , nie całośc obudowy jest gumowana... To uszczelnienie nie jest tej klasy co w E-5 i E-3
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    A co ma piernik do wiatraka - słychać, jak szumi cichutko, nie rozbierałem , uszczelnienie = brak możliwości zalania wodą, a wentylatorek poprawia krążenie powietrza w korpusie? Zrąb obudowy jest aluminiowy , nie całośc obudowy jest gumowana... To uszczelnienie nie jest tej klasy co w E-5 i E-3
    ----------
    Ciekawe z tym wiatraczkiem... korpus odbiera ciepło niby radiator...

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Wentylatorek, no co Wy? Panowie!
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Wentylatorek, no co Wy? Panowie!
    mógłbyś rozwinąć tą światłą myśl?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Jestem po prostu ciekaw o co chodzi z tym wentylatorkiem. Naprawde OM-D ma wbudowany wentylatorek?
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Jestem po prostu ciekaw o co chodzi z tym wentylatorkiem. Naprawde OM-D ma wbudowany wentylatorek?
    Kup, rozbierz, sam się chętnie dowiem co mi szumi jak włączę aparat.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Uprawnienia umieszczania postów