Witam !
Jak pojawi sie E-7 w cenie 7500 zl to praktycznie Olympus sam sobie strzeli gola bo nikt przy zdrowych zmyslach
nie wladuje w amatorski odstawiony na bok system 4/3 takiej kasy majac do wyboru znacznie tansze puszki w innych systemach dajace
bardzo wysokiej jakosci obraz i alternatywe dalszego rozwoju w kierunku dalszego profesjonalnego zastosowania.
Nowe lustra w 4/3 maja sens ale trzeba zrobic cos BARDZO ponad... to co oferuje konkurencja i za bardzo bardzo przystepna cene
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
O ma w sprzedazy 1 korpus ( jeden), za cenę z kosmosu i ma do niego produkowac stado jasnych stałek ?
nie produkują bo nie są głupi, Sigma przestała bo się nie opłacało !!
niestety trzeba prawdę przyjąć na klatę i zyć z tym co jest , lub zmienić system
pozostaja jasne stałki manualne , nimi też mozna robić zdjecia !!
w 4/3 już jest pozamiatane- smutne , ale prawdziwe
ze mnie du..a nie fotograf, szkieł za grube tysiące nie mam wiec przeboleję , ale szkoda mi ludzi , którzy uwierzyli w system 4/3 uciułali kasę na dobre szkła, spodziewali sie pełnego wsparcia i zonk
tak , wiem zawsze mozna sprzedać i kupic stabilny system C, N ,P, S, tylko jak to w powiedzeniu - pieniadze sie znalazły ,a smród został
od jakiegos czasu noszę się z zamiarem zmiany systemy, na dzień dzisiejszy wygrywa Sony z NEX'ami, wczoraj porównywałem jakość wykonania NEX7/6 z OMD , jak dla mnie jest przepaść na tym odcinku, niestety plus dla Sony![]()
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Co masz na myśli pisząc o jakości wykonania?
W czym NEX 6 jest lepiej wykonany od E-M5?
Też miałem przyjemność macać te korpusy i tej przepaści nie widziałem.
---------- Post dodany o 09:54 ---------- Poprzedni post był o 09:54 ----------
Sigma 50/1.4 i 35/1.4 są owszem![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ależ ja się nie łudzę że te szkła się pojawią. Po prostu zwróciłem uwagę że duże 43 ma jednak pewne braki. Duże 43 jest według mnie martwe, nie będzie nowych amatorskich luster. A nawet następcy E-5 IMHO nie można być pewnym.
Ja też się zastanawiałem nad Nex, ale po podsumowaniu wszystkiego wyszło mi że mnie nie stać na ten systemod jakiegos czasu noszę się z zamiarem zmiany systemy, na dzień dzisiejszy wygrywa Sony z NEX'ami, wczoraj porównywałem jakość wykonania NEX7/6 z OMD , jak dla mnie jest przepaść na tym odcinku, niestety plus dla Sony![]()
Co z tego że Zeiss 24mm f/1.8 jest lepszy ni Zuiko 17 1.8 skoro mnie nie będzie na niego stać?
To samo 10-18 i 9-18, Sony jest ciekawszy, ale poza zasięgiem finansowym.
najgorsze jest to, że olympus trzyma nas (mnie) w niepewności... tak na prawdę nic nie wiemy... taka firma za wielkim murem którego ani obejść ani przeskoczyć.
Dobrze powiedziane. Aktualnie trzymam się E-30. Nie wszedłem w E-5 bo... nie oferował znaczącej poprawy w stosunku do E-30.
W mikro4/3 nie ma dla mnie z korpusów nic co by mnie interesowało (u Olka). U Panasa jest GH3, ale to sprzęt dla filmowców, którego funkcji i tak bym nie wykorzystał więc nie mam zamiaru płacić za coś czego nie będę używał.
Temu z utęsknieniem czekam na coś konkretnego z 4/3 albo jakiś fajny semi-pro korpus mikro4/3... czekam i czeeeekaaam..
Najfajniejsze jest to, że do moich zastosowań, tego co lubię fotografować, to ogólnie 4/3 czy mikro 4/3 jest idealne. Chodzi mi głównie o GO. Nie jarają mnie kreatywne, rozmazane, rozbokehowane pseudoartystyczne portrety. Potrzebuję ostrości w pełnym zakresie, nie żeby mi jedno oko wyłaziło z GO :P
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Olympus daje Wam bardzo wyraźne sygnały: żadnego obiektywu 4/3 od lat, żadnej puszki 4/3 od lat, żadnego ruchu w systemie, zerowy obrót, prawdopodobnie zerowa produkcja, zerowa podaż na półkach w sklepach. Tu nie ma żadnej niepewności.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb