Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
No niestety polityka firmy owiana jest zbyt wieloma tajemnicami. Trudno w tym gąszczu plotek zebrać informacje potrzebne do podjęcia długofalowych decyzji.
Pomimo iż byłem znany na tym forum jako wielki zwolennik dużego 4/3. Zresztą nadal uważam że ten system ma wiele do zaoferowania, ma sporo zalet w stosunku do małego obrazka (nazywanego obecnie "pełną klatką"). Jako jedyny został zaprojektowany od przysłowiowego "zera" pozbywając się problemu kompatybilności z dawnymi aparatami analogowymi (nowy bagnet i rozmiar matrycy).
Pomimo tej sympatii dla 4/3 w końcu poszukałem sprzętu u innego producenta.
Żeby było śmieszniej, mam świadomość co zyskałem a co straciłem. Doskonale rozumiem też osoby które przesiadają się z FF na mikro 4/3.
Szkoda że miłośnicy dużego 4/3 (lustrzanek i większych korpusów cenionych za wytrzymałość i ergonomię) często skazani są na migrację do innych systemów.
PS.
mikro 4/3 interesuje mnie jako drugi system, coś małego, dyskretnego, z wyborem ciekawych stałek,
aczkolwiek rynek takich aparatów szybko się rozwija i chyba lepiej poczekać aż sytuacja się wyklaruje (patrząc chociażby nowe zabawki od Fuji lub Sony)
Też tak kiedyś myślałem o moim E-3, uwielbiałem ten aparat i ciężko było mi go sprzedać.
Jednak, czas leczy rany...
Ostatnio edytowane przez Jaack ; 23.12.12 o 03:07
a tak w ogóle, to kto strzelił taką plotę że to hybryda będzie??? przed premierą E5 też pisano że to hybrydowy aparat ma być a wyszło to co widać. MZ E7 będzie bardzo podobny kształtem do E3-E5 z lepszą matrycą i z dodatkowymi (kompletnie niepotrzebnymi) filtrami artystycznymi oraz lepszym filmowaniem, oraz nową baterią i nowym kabelkiem usb byśmy się zbytnio nie przyzwyczajali...![]()
Co do kabelka od czasu E-520 używam takiego samego...
Sądzę, że to jednak będzie duży korpus mikro z przejściówka na 4/3 i poprawionym AF. Gdzieś na początku po pojawieniu się mikro, ktoś z funkcyjnych Olympusa mówił o celu do osiągnięcia - połączeniu 4/3 i mikro4/3. Te plotki wpisywałyby się w taką ideę.
Zapewne nie będzie to lustrzanka bo i po co.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
polepszyć mogą matrycę... mz nie będzie hybrydy... nikt tego po prostu nie kupi przynajmniej nie pierwszą serię... mz to będzie gorzej chodzić niż E5... jakiś adapter? kto będzie chciał się z tym bawić? ja się na nowinkach technicznych nie znam... więc nie powinienem się z jednej strony wypowiadać ale skoro się nie znam to tym bardziej czegoś takiego nie kupię... natomiast jak E7 pojawi się jako normalna puszka 4/3 z lustrem i lepszą matrycą to kupię na pewno... sprzedam kota, rybki oraz psa i ta puszka będzie ma... pozdrawiam świątecznie![]()
Podejrzewam, że chętnych na zabawę adapterami będzie tyle samo, co chętnych na zabawę kolejną lustrzanką 4/3 - stosunkowo niewielu w porównaniu do oczekiwań firmy.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A co jest do zabawy w adapterze? Podpinasz i mając tylko duże szkła nie ruszasz. Rozwiązanie optymalne.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
inżynierowie nie będą chcieli się mz bawić w takie przejścia... mają sprawdzony, kapitalny korpus, w którym wystarczy dać matrycę od sony... i będzie git...
I zamiast perspektywy rozwoju, otrzymamy zapchadziurę.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.