Strona 25 z 81 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 807

Wątek: E-7

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Odp: E-7

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ok, ale idący człowiek mi się rozmyje, a jak się nie rozmyje, to wolę dać jedną ekspozycję 1/100. Po co kombinować z trzema? Jeszcze stracę czas na przerwy miedzy ekspozycjami i w sumie wzrosną szumy.
    --fret: Ja tu nie wymyślam fotograficznego perpetum mobile... Jest coś za coś... Potrójna ekspozycja to tylko opcja dla odpowiednich tematów (szczególnie krajobrazy i portrety w plenerze). Elektronika zrobi trzy ekspozycje bez przerw i całość zmieści się przykładowo w 1/100 lub 1/60sek . Mogą być różne proporcje czasu naświetlania dla świateł, tonów średnich i cieni... Połączenie programowe tych ekspozycji to prosta sprawa... Dając większe naświetlenie dla cieni i tonów średnich zmniejszamy radykalnie szum... oczywiście program przywraca właściwą tonalność w całym zakresie...

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

mimo wszystko do krajobrazu wolę HDRi a do portretu w plenerze lampy
    Darmowy serwer FTP na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy: KLIK!

Mój świat: Klikniesz?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    --fret: Ja tu nie wymyślam fotograficznego perpetum mobile... Jest coś za coś... Potrójna ekspozycja to tylko opcja dla odpowiednich tematów (szczególnie krajobrazy i portrety w plenerze). Elektronika zrobi trzy ekspozycje bez przerw i całość zmieści się przykładowo w 1/100 lub 1/60sek . Mogą być różne proporcje czasu naświetlania dla świateł, tonów średnich i cieni... Połączenie programowe tych ekspozycji to prosta sprawa... Dając większe naświetlenie dla cieni i tonów średnich zmniejszamy radykalnie szum... oczywiście program przywraca właściwą tonalność w całym zakresie...
    1/60 to już modelka na bezdechu, ale niech będzie. Musisz w tym zmieścić trzy krótsze ekspozycje, czyli musisz podnieść czułość w stosunku do pojedynczej. Zysk w szumach będzie delikatnie mówiąc umiarkowany. Nie widzę korzyści. Korzyść by była gdybym robił trzy ekspozycje po 1/60s, ale to już chyba po uśpieniu modelki i wtedy dałbym radę zrobić 1/20 przy niższym iso więc wracamy do punktu wyjścia, czyli braku realnych korzyści.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    1/60 to już modelka na bezdechu, ale niech będzie. Musisz w tym zmieścić trzy krótsze ekspozycje, czyli musisz podnieść czułość w stosunku do pojedynczej. Zysk w szumach będzie delikatnie mówiąc umiarkowany. Nie widzę korzyści. Korzyść by była gdybym robił trzy ekspozycje po 1/60s, ale to już chyba po uśpieniu modelki i wtedy dałbym radę zrobić 1/20 przy niższym iso więc wracamy do punktu wyjścia, czyli braku realnych korzyści.
    ------------
    Jednak nie czaisz mojego rozumowania... Portret można zrobić i czasem 1sek... (dlaczego 1/60 na bezdechu?) ... chodzi mi o to, aby naświetlić cienie w potrójnej ekspozycji dużej, dla zmniejszenia szumu --a cała składanka będzie miała większą pojemność tonalną...przecież to nie ja wymyśliłem HDR

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

------------
    Jednak nie czaisz mojego rozumowania... Portret można zrobić i czasem 1sek... (dlaczego 1/60 na bezdechu?) ... chodzi mi o to, aby naświetlić cienie w potrójnej ekspozycji dużej, dla zmniejszenia szumu --a cała składanka będzie miała większą pojemność tonalną...przecież to nie ja wymyśliłem HDR
    Ale hdr to potrójna ekspozycja z bracketingiem i nie ma tu sensu pisanie o nowosci. Bracketing ekspozycji już dawno wymyślono. Ja wolę żwawsze modelki, żeby sie nie ruszały przez sekunde, to chyba bym je musiał czymś zamroczyć . Bracketing nie zmniejszy szumów. Matryca w trzech ekspozycjach mieszczących się w jednej sekundzie i tak dostanie mniej światła niż w jednej jednosekundowej ekspozycji. Cudów nie ma.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

No dobra panowie.. ale może teraz wrócimy do gdybania o E-7, a nie o HDRach, bracketingu, wielokrotnych ekspozycjach itp.???

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

a mi się marzy pełna klatka...
    Darmowy serwer FTP na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy: KLIK!

Mój świat: Klikniesz?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    No dobra panowie.. ale może teraz wrócimy do gdybania o E-7, a nie o HDRach, bracketingu, wielokrotnych ekspozycjach itp.???

T.
    ---------Ale ja właśnie przewiduję te HDR-y w E-7 lub E-9 lub jakimś następnym OM-D

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

---------Ale ja właśnie przewiduję te HDR-y w E-7 lub E-9 lub jakimś następnym OM-D
    Aaaa.. to przepraszam

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Centus
    Gość

no to ja wszystkich pogodze...

w E-7 beda 3 matryce, zrobia zdjecie jednoczesnie, zloza to w calosc i bedzie piekna fotka

PS

dzieki temu modelka sie nie udusi, a zdjecie bedzie mialo super DR

Uprawnienia umieszczania postów