Strona 24 z 81 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 807

Wątek: E-7

| OlyJedi Awatar Reedmooley
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: E-7

Nie wprost przeciwnie, ja jestem wręcz niepoprawnym optymistą Po prostu ciężko mi sobie wyobrazić tego typu rozwiązanie w praktyce A co do komputerów-mam jeszcze gdzieś w domu fotkę chłodzenia kompa które zbudował brat mojego kolegi z klasy, w ramach zaliczenia przedmiotu na WAT(jeszcze pentium 2,dobrych kilkanaście lat temu)-całość chłodzona olejem transformatorowym w akwarium, w zanurzeniu-to był dopiero wypas i nawet działo, jak widać-jak się chce to można
    I nie neguje pomysłu chłodzenia-tylko jego aktywnej-czyli wymiany ciepła by wiatrak i radiator w wersji znanej właśnie z pecetów, myślę że można to rozwiązać inaczej.

Poza tym trochę mylnie pana Jobsa odbierasz, z tego jak go wspominają dawni podwładni to z nim było raczej-"Nie ma ze się nie da, a jak sobie nie radzisz to się zwolnij "-co ciekawe zawsze się dało, prawda?
    E-420+ kit ZD 14-42 i Samyang 85mm f1.4
    Mój temat zdjęciowy-http://forum.olympusclub.pl/threads/81801-Reedmooley-początki-przygody-z-Olympusem

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Łooooo. Wiatraczki w OM-D. Cuda jaja. Widzę, że poziom absurdu wzrasta do granic niewyobrażalnych. OM-D daje obrazek na poziomie D800? Szaleństwo.

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

przy odpowiednim chłodzeniu zapewne można by było dojść do jakości szumu z d4
    Darmowy serwer FTP na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy: KLIK!

Mój świat: Klikniesz?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    przy odpowiednim chłodzeniu zapewne można by było dojść do jakości szumu z d4
    Tylko przyzwoity system chłodzenia niestety waży...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

zapewne więcej niż sam d4
    Darmowy serwer FTP na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy: KLIK!

Mój świat: Klikniesz?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Ogniwo Peltiera odpada całkowicie. Owszem może schłodzić matrycę i to całkiem skutecznie.
    Ale jest mały problemik. Takie ogniwo 30/30mm potrzebuje zasilania 12 V i pobiera od 2 do 4A.
    Jakoś nie wyobrażam sobie posiadacza np. OM-D z aparatem w ręce i akumulatorem od malucha na plecach.
    I problem z odprowadzaniem skraplającej się na zimnych elementach pary wodnej zawsze będącej w otaczającym nas powietrzu.
    Ogniwo ma dwie strony, stronę zimną i gorącą. Zimna przylagałaby do matrycy a gorąca do radiatora odprowadzającego ciepło.
    Aby zachować maksymalną sprawność usuwania ciepła z korpusu ten radiator byłby kilkakrotnie większy od aparatu.
    W urządzeniach stacjonarnych nie ma z tym problemu, ale w przenośnych przydatność tego rozwiązania jest wątpliwa.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Tylko przyzwoity system chłodzenia niestety waży...
    ---------
    Waży i kosztuje.. W lustrzance i w obecnych bezlusterkowcach silne schładzanie matrycy to poroniony pomysł. bo taniej wyjdzie większa małoszumna matryca... Zakładając, że jednak wiatraczki są w OM-D to służą one zapobieganiu nadmiernemu rozgrzaniu matrycy (video), a nie radykalnemu obniżeniu szumu. Aparat z aktywnym silnym chłodzeniem musiałby mieć niewymienny obiektyw i być wypełniony np azotem ze względu na skraplanie pary (jak w lepszych lornetkach) .
    ------------------
    W systemie 4/3 wskazane jest inne rozwiązanie problemu szumu w stosunku do większych matryc. Jest to omawiana wiele razy potrójna ekspozycja za jednym naciśnięciem spustu. Odpowiednio silne naświetlenie cieni da radykalnie mniejszy szum...Dodatkowo (lub głównie) będzie to HDR ale nie dla efektu, a dla pojemności tonalnej finalnego zdjęcia.... Jestem pewien, że Olympus kiedyś to zrobi...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 22.08.12 o 17:35

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    ---------
    ...
    ------------------
    W systemie 4/3 wskazane jest inne rozwiązanie problemu szumu w stosunku do większych matryc. Jest to omawiana wiele razy potrójna ekspozycja za jednym naciśnięciem spustu. Odpowiednio silne naświetlenie cieni da radykalnie mniejszy szum...Dodatkowo (lub głównie) będzie to HDR ale nie dla efektu, a dla pojemności tonalnej finalnego zdjęcia.... Jestem pewien, że Olympus kiedyś to zrobi...
    Z punktu widzenia szumów nie widzę tu zysku, a raczej stratę. Jeśli mamy zrobić zdjęcie ruchomego obiektu, to będą musiały być trzy ekspozycje o czasie łącznym krótszym od pojedynczej. Matryca dostanie w sumie mniej światła. Do nieruchomych wystarczy bracketing i HDR.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Z punktu widzenia szumów nie widzę tu zysku, a raczej stratę. Jeśli mamy zrobić zdjęcie ruchomego obiektu, to będą musiały być trzy ekspozycje o czasie łącznym krótszym od pojedynczej. Matryca dostanie w sumie mniej światła. Do nieruchomych wystarczy bracketing i HDR.
    -----
    Mylisz się .. wyobraź sobie normalną ekspozycje 1/200sek ... jeśli to zmienimy na 1/100sek to cienie dostaną dwa razy więcej światła i tak dalej ,,,, jutro wytłumaczę resztę bo idę spać -pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    -----
    Mylisz się .. wyobraź sobie normalną ekspozycje 1/200sek ... jeśli to zmienimy na 1/100sek to cienie dostaną dwa razy więcej światła i tak dalej ,,,, jutro wytłumaczę resztę bo idę spać -pozdrawiam
    Ok, ale idący człowiek mi się rozmyje, a jak się nie rozmyje, to wolę dać jedną ekspozycję 1/100. Po co kombinować z trzema? Jeszcze stracę czas na przerwy miedzy ekspozycjami i w sumie wzrosną szumy.

Uprawnienia umieszczania postów