Zobacz wyniki ankiety: Czy chcę konkursu na zdjęcie miesiąca

Głosujących
58. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Jestem za

50 86,21%
  • Jestem przeciw

8 13,79%
Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 190

Wątek: Konkurs na zdjęcie miesiąca

| OlyJedi Awatar PioRo
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria

Odp: Konkurs na zdjęcie miesiąca

Nieczęsto się odzywam na forum, ale w tym temacie mam kilka uwag.
    1. Jeśli konkurs nie będzie maksymalnie "otwarty", to straci sens swego istnienie. Jest już trochę różnych konkursów na forum, i dla mnie zaletą ewentualnego "zdjęcia miesiąca" byłoby to, że Autor niekoniecznie chciałby w jakimkolwiek konkursie startować, ale zapewne ucieszyłby się taką nominację uzyskując. Czytaj: dobre byłoby zgłaszanie zdjęć przez każdego użytkownika forum spośród dowolnych w danym czasie (miesiąca) opublikowanych... Limit pozytywnych ocen dla galerii publicznej nie jest (i nie powinien być w tym wypadku) jakimkolwiek odnośnikiem, więc wprowadzanie podobnych zasad i tu dublowałoby by istniejące rozwiązanie...
    2. Nie wiem, czy dzielenie tych zdjęć na jakiekolwiek kategorie miałoby sens (wiem, że makro to nie to samo, co portret lub pejzaż, ale myślę, że chodziłoby w tym konkursie o kategorie "wrażeniowe".
    3. Z doświadczenia mogę napisać, że kiedy w Gdańskim Towarzystwie Fotograficznym oceny konkursów miesiąca "przejęli" fachowcy ze ZPAF-u, poziom i konkursów i prac drastycznie się podniósł... Więc pomysł, by jakieś "zaufane" grono selekcjonowało pracę jest moim zdaniem z korzyścią dla sprawy...
    4. Swoją (skromną) osobę stawiam w gotowości do sprostania wymogom oceny fotografii (i niech mnie który podskoczy ). Myślę, np. że Irek i Mirek54 też byłby się do mnie przyłączył... Nam nie zależy na ocenach w konkursach...
    5. Pomysł jest super i trzeba go zrealizować - Andrzej, trzymaj się! Popieram

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Za rzadko Piotrze, za rzadko )
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Pomysł konkursu bardzo dobry, tylko jak zwykli diabeł tkwi w szczegółach.
    Pierwsza rzecz która mnie zdziwiła to, to że zapominamy, że uczestniczymy
    w forum Olympusa. Myślę, że w jakiś to zobowiązuje i poprzez taki otwarty
    konkurs powinniśmy zachęcać młodych adeptów fotografii do zainteresowania
    się aparatami Olka. Dlatego proponował bym wprowadzić podział na dwie grupy,
    gospodarze i goście. W 1 grupie byłyby zdjęcia wykonane aparatami Olka
    a w 2 dowolnymi. Zgłaszać powinniśmy tylko zdjęcia własne, lub do dysponowania
    którymi mamy pisemną zgodę autora. Zdjęcia mogłyby być wcześniej publikowane,
    ale powinno to być zaznaczone w zgłoszeniu. Pytanie ile zdjęć można nadesłać ?
    Myślę, że nie więcej jak 2. Zdjęcia powinny być anonimowe i dopiero po głosowaniu
    powinno się ujawnić 5-10 finalistów z każdej grupy. Co do oceny artystycznej i ewentualnych
    defektów to jestem nastawiony krytycznie do tego pomysłu. Można by się ewentualnie
    w tej sprawie zwrócić do Pana Leonarda Karpiłowskiego. Ale czy się zgodzi ?

Pozdrawiam
    Wybacz ale nie zgadzam się z foto-rasizmem. Społeczność forum to fotografowie w różnym stopniu zaawansowania w rzemiośle fotograficznym od początkujących amatorów po wykładowców fotografii i zawodowców żyjących z fotografii. W tym tacy, którzy zaczynali z Olkiem, a dziś pracują na aparatach innych stajni i nie zgadzam się z traktowaniem ich jako oni.

To ma być konkurs na fotografię , być może zdarzy się ,że którąś edycję wygra zdjęcie wykonane Samsungiem, LG lub przysłowiowym już "Ajfionem" czy "Ajpadem" może też kiedyś wygra fotografia z filmu analogowego czy średniego formatu.

Dla Olympusowców są na dziś zastrzeżone Galeria Publiczna i najbliższa edycja kalendarza i może na razie wystarczy.
    Chciałbym by ten konkurs był otwarty dla wszystkich fotografów z forum. Mój pomysł jest taki by rekomendować i uczestniczyć mogli Olyjedi, głosować wszyscy oceniający w Galerii.

Jestem zwolennikiem demokracji forumowej , ale by dało się utrzymać poziom zależy mi na utrzymaniu wstępnej selekcji zdjęć przez grono zaufanych fachowców. O wygranej zaś zadecyduję klubowicze. Zależy mi na wstępnym przefiltrowaniu ogółu propozycji.
    Z moich obserwacji wynika, że tam , gdzie puści się takie zawody na żywioł demokracji w końcu zwycięża kicz , a po nim następuje zniechęcenie co wrażliwszych uczestników zabawy. Nie chciałbym z tych powodów poddawać pod głosowanie wszystkich propozycji jak leci.

Pozwolę sobie wspomnieć raz jeszcze, mamy Galerię Prywatną i mamy ją taką jaką mamy wrażliwość i estetykę naszych userów.

Za to w Galerii Publicznej mamy zjawisko selekcji - zdjęcie musi być zakwalifikowane przez moderatora. Zjawisko wstępnej selekcji jest zatem znanym na Olympusclub.pl zjawiskiem i wynika moim, obserwatora, zdaniem z dbałości o jakość końcowego zbioru.
    I jeśli Galeria konkursu ma być na portalu i zawisnąć w Galerii po wsze czasy przyjmijmy wszyscy, by poza głosowaniami zbiór fotografii przejrzeli krytycznie fachowcy we wstępnym momencie procesu wyboru najlepszej fotografii.

Dziękuję Ci PioRo za wsparcie i zrozumienie.

Hadan - Twoja propozycja dotyczy zupełnie innego konkursu, który być może pojawi się z czasem.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję Wam za wyrażenie opinii i o następne proszę.
    AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 1.08.12 o 20:58
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

To ja tylko od strony "formalnej" - gorąco popieram projekt. Dając wolną rękę i zapewniając w miarę możliwości pomoc od strony technicznej.

Z uwag:
    1/ olympusowość zarezerwowana jest dla GP i dla konkursów i incjatyw wspomaganych przez Olka, w innych działaniach nie widzę jej sensu.
    2/ forma - nie ma idealnej... co wybierzesz będzie ok i bedzie też maiło swoje wady - wszystkich nie zadowolisz.
    3/ minimum formalizmu zalecane
    4/ zerknij w archiwum na doświadczenia zwiazane z OlyJedi i z 4 porami roku - które miały formę głosowania przez jury właśnie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Jestem zwolennikiem demokracji forumowej , ale by dało się utrzymać poziom zależy mi na utrzymaniu wstępnej selekcji zdjęć przez grono zaufanych fachowców. O wygranej zaś zadecyduję klubowicze. Zależy mi na wstępnym przefiltrowaniu ogółu propozycji.
    Zaufanych? sprecyzuj proszę
    Z moich obserwacji wynika, że tam , gdzie puści się takie zawody na żywioł demokracji w końcu zwycięża kicz , a po nim następuje zniechęcenie co wrażliwszych uczestników zabawy.
    Rozważając czysto teoretycznie, jeżeli okaże się że tych wrażliwszych jest 3% biorących udział w zabawie a 97% stanowią ci od kiczu to dla kogo będzie to konkurs? Bo ja myślałem że dla forumowiczów, takich jacy są, bez dzielenia na tych od kiczu i wrażliwszych.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

5/ jeżeli to am być zwykła ankieta... to czym to się od OR będzie rózniło, tak naprawdę?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To ja tylko od strony "formalnej" - gorąco popieram projekt. Dając wolną rękę i zapewniając w miarę możliwości pomoc od strony technicznej.

Z uwag:
    1/ olympusowość zarezerwowana jest dla GP i dla konkursów i incjatyw wspomaganych przez Olka, w innych działaniach nie widzę jej sensu.
    2/ forma - nie ma idealnej... co wybierzesz będzie ok i bedzie też maiło swoje wady - wszystkich nie zadowolisz.
    3/ minimum formalizmu zalecane
    4/ zerknij w archiwum na doświadczenia zwiazane z OlyJedi i z 4 porami roku - które miały formę głosowania przez jury właśnie.
    Obejrzę, ale głosować mają forumowicze, chodzi o przyjrzenie fotografii przez biegłych, że tak powiem i zarekomendowanie najlepszych propozycji do głosowania. Ilości prac do wyboru zawsze możemy dostosować np. proporcjonalnie do ilości zdjęć zarekomendowanych przez klubowiczów.

Za wsparcie dziękuję. Chciałbym bardzo by udało się nam ułożyć fajną zabawę.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar PioRo
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria

Andrzej, co nie wymyślisz, jestem z Tobą...

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PioRo Zobacz posta
    Andrzej, co nie wymyślisz, jestem z Tobą...
    Ja też ...
    edit: jak pisałem wcześniej: "najprostsze projekty są najtrudniejsze w realizacji"
    taką mamy naturę, że uwielbiamy sobie utrudniać życie.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Rozważając czysto teoretycznie, jeżeli okaże się że tych wrażliwszych jest 3% biorących udział w zabawie a 97% stanowią ci od kiczu to dla kogo będzie to konkurs? Bo ja myślałem że dla forumowiczów, takich jacy są, bez dzielenia na tych od kiczu i wrażliwszych.
    Czytam te wszystkie wypowiedzi i rozumiem, ale i pojąć nie mogę. Widocznie wódki mało.
    Ażeby pogodzić wodę z ogniem można zrobić tak, jak w telekonkursach, wybór komisji
    konkursowej i wybór forumowiczów. Myślę, że to rozsądna propozycja.

Pozdrawiam