Nieczęsto się odzywam na forum, ale w tym temacie mam kilka uwag.
1. Jeśli konkurs nie będzie maksymalnie "otwarty", to straci sens swego istnienie. Jest już trochę różnych konkursów na forum, i dla mnie zaletą ewentualnego "zdjęcia miesiąca" byłoby to, że Autor niekoniecznie chciałby w jakimkolwiek konkursie startować, ale zapewne ucieszyłby się taką nominację uzyskując. Czytaj: dobre byłoby zgłaszanie zdjęć przez każdego użytkownika forum spośród dowolnych w danym czasie (miesiąca) opublikowanych... Limit pozytywnych ocen dla galerii publicznej nie jest (i nie powinien być w tym wypadku) jakimkolwiek odnośnikiem, więc wprowadzanie podobnych zasad i tu dublowałoby by istniejące rozwiązanie...
2. Nie wiem, czy dzielenie tych zdjęć na jakiekolwiek kategorie miałoby sens (wiem, że makro to nie to samo, co portret lub pejzaż, ale myślę, że chodziłoby w tym konkursie o kategorie "wrażeniowe".
3. Z doświadczenia mogę napisać, że kiedy w Gdańskim Towarzystwie Fotograficznym oceny konkursów miesiąca "przejęli" fachowcy ze ZPAF-u, poziom i konkursów i prac drastycznie się podniósł... Więc pomysł, by jakieś "zaufane" grono selekcjonowało pracę jest moim zdaniem z korzyścią dla sprawy...
4. Swoją (skromną) osobę stawiam w gotowości do sprostania wymogom oceny fotografii (i niech mnie który podskoczy). Myślę, np. że Irek i Mirek54 też byłby się do mnie przyłączył... Nam nie zależy na ocenach w konkursach...
5. Pomysł jest super i trzeba go zrealizować - Andrzej, trzymaj się! Popieram