Zobacz wyniki ankiety: Czy chcę konkursu na zdjęcie miesiąca

Głosujących
58. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Jestem za

50 86,21%
  • Jestem przeciw

8 13,79%
Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 190

Wątek: Konkurs na zdjęcie miesiąca

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Konkurs na zdjęcie miesiąca

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Zdjęcia muszą być publikowane, wszak to konkurs na zdjęcie miesiąca, wybierane z tych, które ukazały się na forum w miesiącu poprzedzającym głosowanie.
    Jeśli mogę wtrącić, przy kryterium publikacji zdjęcia w danym miesiącu może być tak, że zdjęciem Lipca może być piękny zimowy pejzaż. Nie wiem czy nie lepiej by było aby takie zdjęcie zostało wykonane rzeczywiście (EXIF) w danym miesiącu, ale to taka luźna uwaga...

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Tak, masz rację. O wiele lesze niż ustalenie ramowej zasady działania zanim się puści maszynę, żeby potem nie było "myśmy się tyle narobili a im się ZNOWU nie podoba"
    Wiesz Romq ... praktyka i tak nie będzie się podobało całej masie "upierdliwców" i nie piszę tu o tych, którzy coś wnoszą, tylko o grupie
    spod sztandaru "bozupabyłazasłona"
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jeśli mogę wtrącić, przy kryterium publikacji zdjęcia w danym miesiącu może być tak, że zdjęciem Lipca może być piękny zimowy pejzaż. Nie wiem czy nie lepiej by było aby takie zdjęcie zostało wykonane rzeczywiście (EXIF) w danym miesiącu, ale to taka luźna uwaga...
    A ma to jakieś znaczenie? Poza tym nie sprawdzisz wszystkich propozycji pod tym kątem. Dla prowadzącego konkurs przestanie być przyjemnością, a udręką testowania i wyjaśniania, czy rzeczone zdjęcie zostało wykonane w tym lub innym czasie. Sprawdzanie czasu, automatycznie pociąga za sobą decyzje "wywalić zdjęcie", czy "dla świętego spokoju i dopełnienia obowiązków je sprawdzę", a tu autor wyjechał w delegacje.

---------- Post dodany o 15:18 ---------- Poprzedni post był o 15:06 ----------

Mój postulat. Dajmy szanse formule otwartej. Dowolna ilość propozycji ze wszystkich miejsc gdzie publikujemy zdjęcia na forum (galeria, wątki, galeria konkursowo-plenerowa). Nie patrzymy na czas, na miejsce, na to czy kicz, czy dzieło geniuszu. Każdy zgłasza to co mu się podoba.

Aha... niezależnie od tego, że sobie tu dyskutujemy nad metodami doboru zdjęć do głosowania, radzę już notować kandydatów z sierpnia do zgłoszenia.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Niewątpliwie dla prowadzącego byłoby spore utrudnienie. To jak mówię luźna sugestia była i pewnie niezbyt trafiona

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

A ma to jakieś znaczenie? Poza tym nie sprawdzisz wszystkich propozycji pod tym kątem. Dla prowadzącego konkurs przestanie być przyjemnością, a udręką testowania i wyjaśniania, czy rzeczone zdjęcie zostało wykonane w tym lub innym czasie. Sprawdzanie czasu, automatycznie pociąga za sobą decyzje "wywalić zdjęcie", czy "dla świętego spokoju i dopełnienia obowiązków je sprawdzę", a tu autor wyjechał w delegacje.
    Gdyby ktoś chciał kombinować, musiałby być kompletnym idiotą.
    A sprawdzanie exif to nie robota dla jednej osoby, zdjęć może być sporo, ja przy DITL'u miałem i tak trochę do gmerania, a tam w porywach kilkanaście fotek było.

---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post był o 15:25 ----------

---------- Post dodany o 15:18 ---------- Poprzedni post był o 15:06 ----------

Mój postulat. Dajmy szanse formule otwartej. Dowolna ilość propozycji ze wszystkich miejsc gdzie publikujemy zdjęcia na forum (galeria, wątki, galeria konkursowo-plenerowa). Nie patrzymy na czas, na miejsce, na to czy kicz, czy dzieło geniuszu. Każdy zgłasza to co mu się podoba.

Aha... niezależnie od tego, że sobie tu dyskutujemy nad metodami doboru zdjęć do głosowania, radzę już notować kandydatów z sierpnia do zgłoszenia.
    Ale w formule apz'towej, polecamy czyjeś foty a nie swoje - tak jest ok.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    mode OT-on
    To wprawdzie znacznie ogranicza, ale jest OK

mode OT-off
    a Hades dobrze prawi, polać mu
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    a Hades dobrze prawi, polać mu
    Między OT po czy w?

---------- Post dodany o 15:35 ---------- Poprzedni post był o 15:33 ----------

Wszystko wyjdzie w trakcie edycji.

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Pomysł konkursu bardzo dobry, tylko jak zwykli diabeł tkwi w szczegółach.
    Pierwsza rzecz która mnie zdziwiła to, to że zapominamy, że uczestniczymy
    w forum Olympusa. Myślę, że w jakiś to zobowiązuje i poprzez taki otwarty
    konkurs powinniśmy zachęcać młodych adeptów fotografii do zainteresowania
    się aparatami Olka. Dlatego proponował bym wprowadzić podział na dwie grupy,
    gospodarze i goście. W 1 grupie byłyby zdjęcia wykonane aparatami Olka
    a w 2 dowolnymi. Zgłaszać powinniśmy tylko zdjęcia własne, lub do dysponowania
    którymi mamy pisemną zgodę autora. Zdjęcia mogłyby być wcześniej publikowane,
    ale powinno to być zaznaczone w zgłoszeniu. Pytanie ile zdjęć można nadesłać ?
    Myślę, że nie więcej jak 2. Zdjęcia powinny być anonimowe i dopiero po głosowaniu
    powinno się ujawnić 5-10 finalistów z każdej grupy. Co do oceny artystycznej i ewentualnych
    defektów to jestem nastawiony krytycznie do tego pomysłu. Można by się ewentualnie
    w tej sprawie zwrócić do Pana Leonarda Karpiłowskiego. Ale czy się zgodzi ?

Pozdrawiam

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

A sprawdzanie exif to nie robota dla jednej osoby, zdjęć może być sporo, ja przy DITL'u miałem i tak trochę do gmerania, a tam w porywach kilkanaście fotek było.
    A jaki jest sens sprawdzania EXIF-u przy DITL'u, skoro można go wyedytować? Nyny już na to wskazywał. Choć przy kalendarzu z EXIF-em chodzi jedynie o to by informacje o zdjęciu i autorze były w jednym miejscu. Ufajmy klubowiczom.

O formułe APZ-ta właśnie dyskutujemy. To nie jest plan do wykonania, ale do dyskusji. Stąd mój wniosek.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Pomysł konkursu bardzo dobry, tylko jak zwykli diabeł tkwi w szczegółach.
    Pierwsza rzecz która mnie zdziwiła to, to że zapominamy, że uczestniczymy
    w forum Olympusa. Myślę, że w jakiś to zobowiązuje i poprzez taki otwarty
    konkurs powinniśmy zachęcać młodych adeptów fotografii do zainteresowania
    się aparatami Olka.
    To jest forum użytkowników aparatów Olympusa, a nie Olympusa.
    Dlatego proponował bym wprowadzić podział na dwie grupy,
    gospodarze i goście. W 1 grupie byłyby zdjęcia wykonane aparatami Olka
    a w 2 dowolnymi.
    Natychmiast powstaną tarcia.
    Zgłaszać powinniśmy tylko zdjęcia własne, lub do dysponowania
    którymi mamy pisemną zgodę autora.
    Zgodnie z założeniami autora, pozostańmy przy formie zgłaszamy foto które nam się podoba(poza własnym)
    Własne mamy już OR
    Zdjęcia mogłyby być wcześniej publikowane,
    Jak najbardziej.
    Co do oceny artystycznej i ewentualnych
    defektów to jestem nastawiony krytycznie do tego pomysłu. Można by się ewentualnie
    w tej sprawie zwrócić do Pana Leonarda Karpiłowskiego. Ale czy się zgodzi ?
    Pozdrawiam
    Wybiegasz poza forum, i choć pomysł ciekawy, uważam że powinno się zamknąć cały
    konkurs "wewnątrz forum"
    Miał być prosty, łatwy i przyjemny.

P.S.
    Forum OlympusClub znane jest z liberalizmu sprzętowego.

---------- Post dodany o 16:31 ---------- Poprzedni post był o 16:17 ----------

A jaki jest sens sprawdzania EXIF-u przy DITL'u, skoro można go wyedytować? Nyny już na to wskazywał. Choć przy kalendarzu z EXIF-em chodzi jedynie o to by informacje o zdjęciu i autorze były w jednym miejscu. Ufajmy klubowiczom.
    hades, przesadziłeś. Tu nie chodziło o brak zaufania a o przestrzeganie regulaminu DITL.(miały być foty z exif)
    O formułe APZ-ta właśnie dyskutujemy. To nie jest plan do wykonania, ale do dyskusji. Stąd mój wniosek.
    Wniosek jest ok. i przecież go nie neguję i nie napisałem nigdzie, nic co mogłoby sugerować postrzeganie formuły apz jako: "planu do wykonania"
    Chyba że sam siebie zaskoczyłem.