Jestem za
Jestem przeciw
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
A ma to jakieś znaczenie? Poza tym nie sprawdzisz wszystkich propozycji pod tym kątem. Dla prowadzącego konkurs przestanie być przyjemnością, a udręką testowania i wyjaśniania, czy rzeczone zdjęcie zostało wykonane w tym lub innym czasie. Sprawdzanie czasu, automatycznie pociąga za sobą decyzje "wywalić zdjęcie", czy "dla świętego spokoju i dopełnienia obowiązków je sprawdzę", a tu autor wyjechał w delegacje.
---------- Post dodany o 15:18 ---------- Poprzedni post był o 15:06 ----------
Mój postulat. Dajmy szanse formule otwartej. Dowolna ilość propozycji ze wszystkich miejsc gdzie publikujemy zdjęcia na forum (galeria, wątki, galeria konkursowo-plenerowa). Nie patrzymy na czas, na miejsce, na to czy kicz, czy dzieło geniuszu. Każdy zgłasza to co mu się podoba.
Aha... niezależnie od tego, że sobie tu dyskutujemy nad metodami doboru zdjęć do głosowania, radzę już notować kandydatów z sierpnia do zgłoszenia.
Niewątpliwie dla prowadzącego byłoby spore utrudnienie. To jak mówię luźna sugestia była i pewnie niezbyt trafiona![]()
Gdyby ktoś chciał kombinować, musiałby być kompletnym idiotą.
A sprawdzanie exif to nie robota dla jednej osoby, zdjęć może być sporo, ja przy DITL'u miałem i tak trochę do gmerania, a tam w porywach kilkanaście fotek było.
---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post był o 15:25 ----------
Ale w formule apz'towej, polecamy czyjeś foty a nie swoje - tak jest ok.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Pomysł konkursu bardzo dobry, tylko jak zwykli diabeł tkwi w szczegółach.
Pierwsza rzecz która mnie zdziwiła to, to że zapominamy, że uczestniczymy
w forum Olympusa. Myślę, że w jakiś to zobowiązuje i poprzez taki otwarty
konkurs powinniśmy zachęcać młodych adeptów fotografii do zainteresowania
się aparatami Olka. Dlatego proponował bym wprowadzić podział na dwie grupy,
gospodarze i goście. W 1 grupie byłyby zdjęcia wykonane aparatami Olka
a w 2 dowolnymi. Zgłaszać powinniśmy tylko zdjęcia własne, lub do dysponowania
którymi mamy pisemną zgodę autora. Zdjęcia mogłyby być wcześniej publikowane,
ale powinno to być zaznaczone w zgłoszeniu. Pytanie ile zdjęć można nadesłać ?
Myślę, że nie więcej jak 2. Zdjęcia powinny być anonimowe i dopiero po głosowaniu
powinno się ujawnić 5-10 finalistów z każdej grupy. Co do oceny artystycznej i ewentualnych
defektów to jestem nastawiony krytycznie do tego pomysłu. Można by się ewentualnie
w tej sprawie zwrócić do Pana Leonarda Karpiłowskiego. Ale czy się zgodzi ?
Pozdrawiam
A jaki jest sens sprawdzania EXIF-u przy DITL'u, skoro można go wyedytować? Nyny już na to wskazywał. Choć przy kalendarzu z EXIF-em chodzi jedynie o to by informacje o zdjęciu i autorze były w jednym miejscu. Ufajmy klubowiczom.
O formułe APZ-ta właśnie dyskutujemy. To nie jest plan do wykonania, ale do dyskusji. Stąd mój wniosek.
To jest forum użytkowników aparatów Olympusa, a nie Olympusa.
Natychmiast powstaną tarcia.
Zgodnie z założeniami autora, pozostańmy przy formie zgłaszamy foto które nam się podoba(poza własnym)
Własne mamy już OR
Jak najbardziej.
Wybiegasz poza forum, i choć pomysł ciekawy, uważam że powinno się zamknąć cały
konkurs "wewnątrz forum"
Miał być prosty, łatwy i przyjemny.
P.S.
Forum OlympusClub znane jest z liberalizmu sprzętowego.
---------- Post dodany o 16:31 ---------- Poprzedni post był o 16:17 ----------
hades, przesadziłeś. Tu nie chodziło o brak zaufania a o przestrzeganie regulaminu DITL.(miały być foty z exif)
Wniosek jest ok. i przecież go nie neguję i nie napisałem nigdzie, nic co mogłoby sugerować postrzeganie formuły apz jako: "planu do wykonania"
Chyba że sam siebie zaskoczyłem.