Zobacz wyniki ankiety: Czy chcę konkursu na zdjęcie miesiąca

Głosujących
58. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Jestem za

50 86,21%
  • Jestem przeciw

8 13,79%
Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 190

Wątek: Konkurs na zdjęcie miesiąca

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Odp: Konkurs na zdjęcie miesiąca

Galeria przygasa, fakt i pewnie wiecie dlaczego. Rozrzut ocen i intencji w ocenach zbyt duży itp itd
    A pomysł Andrzeja świetny, trzeba by tylko sensownych zasad i się rozkręci. Na pewno forumowa galeria na tym zyska.

dzarro
    Gość

Sama idea - niegłupia. Jestem przeciwnikiem jakichś "komisji" Proponowałbym raczej w miarę rozsądne kryterium matematyczne. Np. - minimalna liczba komentarzy "punktowych" (nie wiem np. 10 chyba będzie rozsądne, może 15) i minimalna średnia z tych ocen(na pewno powyżej 4 - czyli same "świetne" nie wystarczą). Oczywiście, taka formuła ma swoje wady - w galerii jest całkiem sporo bardzo dobrych (w mojej opinii nierzadko lepszych od forumowych hitów) ale relatywnie mało popularnych zdjęć, ale skoro konkurs ma być demokratyczny to i kryteria powinny być takie. Jeśli byłaby więcej niż 1 kategoria konkursowa można by obok kategorii "popularnej" zorganizować konkurs "niszowy" gdzie próg liczby komentarzy byłby niższy(np. 5) ale średnia ocen musiałby być wysoka(nie wiem 4,6-4,8 na przykład).
    Jeśli będzie "komisja" to - siłą rzeczy - konkurs bardziej będzie dotyczył oceny gustów członków komisji, a skoro ludzie głosy w galerii już oddali - to szkoda ich wysiłku marnować.

Co do uwag odnośnie "psucia" Galerii - to moim zdaniem, dyskutuje się w niej stanowczo za mało, a że za mało ostro, to już jest oczywista oczywistość. Jeśli coś może zepsuć galerię, to nawet nie słabe zdjęcia, ale te do bólu poprawne i przewidywalne...
    Dla mnie to jest największa zaleta: wrzucam zdjęcie i ring wolny. To, że pod niektórymi tymi samymi zdjęciami(moimi na przykład.) widnieją zarówno OMG jak i "doskonale" ja uważam za pozytyw. Dopóki nie przechodzimy do epitetów i wycieczek osobistych - nie widzę problemu. Jak się to mówi: boks zbliża. Był zresztą kiedyś sportem dla gentelmenów, w przeciwieństwie do poklepywania po plecach, które raczej kojarzy mi się z nietrzeźwymi serdecznościami spod sklepu osiedlowego...
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 31.07.12 o 12:46

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Proponowałbym raczej w miarę rozsądne kryterium matematyczne. Np. - minimalna liczba komentarzy "punktowych" (nie wiem np. 10 chyba będzie rozsądne, może 15) i minimalna średnia z tych ocen(na pewno powyżej 4 - czyli same "świetne" nie wystarczą).
    Bardzo zbliżone kryteria jak do Galerii Publicznej. Niestety, mogą się okazać zbyt surowe
    Co do uwag odnośnie "psucia" Galerii - to moim zdaniem, dyskutuje się w niej stanowczo za mało, a że za mało ostro, to już jest oczywista oczywistość.
    Od dawna uważam, że w Galerii powinno się oceniać, komentować a nie dyskutować. Jeżeli autor chce, żeby o jego zdjęciach podyskutować, może założyć swój wątek autorski. Zdaje się, że sporo osób też podziela ten pogląd.
    Jeśli coś może zepsuć galerię, to nawet nie słabe zdjęcia, ale te do bólu poprawne i przewidywalne...
    Wolę jednak, żeby w galerii nie było tych słabych

Poczekajmy jednak, aż apz zaproponuje regulamin. Wszak to jego pomysł
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Bardzo zbliżone kryteria jak do Galerii Publicznej. Niestety, mogą się okazać zbyt surowe
    Od dawna uważam, że w Galerii powinno się oceniać, komentować a nie dyskutować. Jeżeli autor chce, żeby o jego zdjęciach podyskutować, może założyć swój wątek autorski. Zdaje się, że sporo osób też podziela ten pogląd.
    Wolę jednak, żeby w galerii nie było tych słabych

Poczekajmy jednak, aż apz zaproponuje regulamin. Wszak to jego pomysł
    Pierwsza propozycja regulaminu urodziła się, poszła do konsultacji. Mam nadzieję ,że pierwsza wersja poprawiona pozwoli na próbne uruchomienie projektu jeszcze w tym miesiącu.

A co do galerii cieszyłbym się oglądając ja w tak miłym dla mojego oka stanie jak dzisiaj rano.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zrzut.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	127,8 KB
ID:	67649  
    Ostatnio edytowane przez apz ; 1.08.12 o 06:10
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Sama idea - niegłupia. Jestem przeciwnikiem jakichś "komisji" Proponowałbym raczej w miarę rozsądne kryterium matematyczne. Np. - minimalna liczba komentarzy "punktowych" (nie wiem np. 10 chyba będzie rozsądne, może 15) i minimalna średnia z tych ocen(na pewno powyżej 4 - czyli same "świetne" nie wystarczą). Oczywiście, taka formuła ma swoje wady - w galerii jest całkiem sporo bardzo dobrych (w mojej opinii nierzadko lepszych od forumowych hitów) ale relatywnie mało popularnych zdjęć, ale skoro konkurs ma być demokratyczny to i kryteria powinny być takie. Jeśli byłaby więcej niż 1 kategoria konkursowa można by obok kategorii "popularnej" zorganizować konkurs "niszowy" gdzie próg liczby komentarzy byłby niższy(np. 5) ale średnia ocen musiałby być wysoka(nie wiem 4,6-4,8 na przykład).
    Jeśli będzie "komisja" to - siłą rzeczy - konkurs bardziej będzie dotyczył oceny gustów członków komisji, a skoro ludzie głosy w galerii już oddali - to szkoda ich wysiłku marnować.
    O istnieniu Galerii dowiedziałem się dopiero po powstaniu pomysłu na zdjęcie miesiąca, a na forum jestem już blisko rok. Zapewne nie jestem odosobniony w takim 'niezauważeniu'. Moim zdaniem konkurs na zdjęcie miesiąca powinien obejmować wszystkie zdjęcia, które w danym przedziale czasowym pojawiły się na forum. Co do formy zgłaszania, jak już pisałem na bodajże pierwszej stronie tego wątku - dobrym przykładem jest forum cyberfoto.pl gdzie to forumowicze zgłaszają zdjęcia, które ich zdaniem zasługują na takie wyróżnienie. Tam się to sprawdza, komitety, średnie matematyczne są zbędnym komplikowaniem ciekawej idei.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

A to ma być konkurs dla wszystkich, czy tylko dla użytkowników Olympusów?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Nie podoba mi się pomysł preselekcji zdjęć przez wybranych. Nie wierzę w 100% obiektywizm. Nie wierzę że zdjęcia nie będą oceniane przez pryzmat autora. Pomysł że ktoś decyduje że to zdjęcie jest dobre a to nie budzi mój zdecydowany sprzeciw. Skoro sami forumowicze decydują które zdjęcie trafia do publicznej (no prawie sami) to mogą również decydować o zdjęciu miesiąca. Moim skromnym zdaniem do zdjęcia miesiąca z automatu startują wszystkie umieszczone w galerii w danym miesiącu, ale.... Ale o tym które wejdą do powiedzmy finałowej dziesiątki poddanej pod głosowanie może decydować punktacja, pod fotką w galerii oprócz oceny zdjęcia mógł by pojawić się guzik do kliknięcia "zdjęcie miesiąca", coś jak "lubię to" w znanym i (nie)lubianym portalu społecznościowym.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Podoba mi się idea Romka... genetics
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A to ma być konkurs dla wszystkich, czy tylko dla użytkowników Olympusów?
    Dla wszystkich i wszystkim...
    To plebiscyt na zdjęcie nie na aparat.

---------- Post dodany o 10:59 ---------- Poprzedni post był o 10:45 ----------

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Nie podoba mi się pomysł preselekcji zdjęć przez wybranych. Nie wierzę w 100% obiektywizm. Nie wierzę że zdjęcia nie będą oceniane przez pryzmat autora. Pomysł że ktoś decyduje że to zdjęcie jest dobre a to nie budzi mój zdecydowany sprzeciw. Skoro sami forumowicze decydują które zdjęcie trafia do publicznej (no prawie sami) to mogą również decydować o zdjęciu miesiąca. Moim skromnym zdaniem do zdjęcia miesiąca z automatu startują wszystkie umieszczone w galerii w danym miesiącu, ale.... Ale o tym które wejdą do powiedzmy finałowej dziesiątki poddanej pod głosowanie może decydować punktacja, pod fotką w galerii oprócz oceny zdjęcia mógł by pojawić się guzik do kliknięcia "zdjęcie miesiąca", coś jak "lubię to" w znanym i (nie)lubianym portalu społecznościowym.
    Romku po pierwsze nie tylko fotki z galerii , bo niektórzy , nie tak liczni nie korzystają z galerii, pokazując fotki tylko w wątku.
    po drugie nie chcę ograniczać i liczyć ile kto może wypromować zdjęć , które się mu podobają.
    I po trzecie zdjęć pod głosowanie nie może być zbyt wiele, bo będzie jak w poprawce - głosy się rozbiją na wiele pozycji , zresztą zobaczycie wkrótce propozycję regulaminu, a może i regulamin i sprawdzimy w praniu, to co udało się nam wymyśleć.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 1.08.12 o 11:04
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    po drugie nie chcę ograniczać i liczyć ile kto może wypromować zdjęć , które się mu podobają.
    O to bać się nie musisz, klika tylko zalogowany, może kliknąć tylko raz. Pytanie do admiralicji - czy to jest wykonalne?
    The question is: What is a Mahna Mahna?