Galeria przygasa, fakt i pewnie wiecie dlaczego. Rozrzut ocen i intencji w ocenach zbyt duży itp itd
A pomysł Andrzeja świetny, trzeba by tylko sensownych zasad i się rozkręci. Na pewno forumowa galeria na tym zyska.
Jestem za
Jestem przeciw
Galeria przygasa, fakt i pewnie wiecie dlaczego. Rozrzut ocen i intencji w ocenach zbyt duży itp itd
A pomysł Andrzeja świetny, trzeba by tylko sensownych zasad i się rozkręci. Na pewno forumowa galeria na tym zyska.
Sama idea - niegłupia. Jestem przeciwnikiem jakichś "komisji" Proponowałbym raczej w miarę rozsądne kryterium matematyczne. Np. - minimalna liczba komentarzy "punktowych" (nie wiem np. 10 chyba będzie rozsądne, może 15) i minimalna średnia z tych ocen(na pewno powyżej 4 - czyli same "świetne" nie wystarczą). Oczywiście, taka formuła ma swoje wady - w galerii jest całkiem sporo bardzo dobrych (w mojej opinii nierzadko lepszych od forumowych hitów) ale relatywnie mało popularnych zdjęć, ale skoro konkurs ma być demokratyczny to i kryteria powinny być takie. Jeśli byłaby więcej niż 1 kategoria konkursowa można by obok kategorii "popularnej" zorganizować konkurs "niszowy" gdzie próg liczby komentarzy byłby niższy(np. 5) ale średnia ocen musiałby być wysoka(nie wiem 4,6-4,8 na przykład).
Jeśli będzie "komisja" to - siłą rzeczy - konkurs bardziej będzie dotyczył oceny gustów członków komisji, a skoro ludzie głosy w galerii już oddali - to szkoda ich wysiłku marnować.
Co do uwag odnośnie "psucia" Galerii - to moim zdaniem, dyskutuje się w niej stanowczo za mało, a że za mało ostro, to już jest oczywista oczywistość. Jeśli coś może zepsuć galerię, to nawet nie słabe zdjęcia, ale te do bólu poprawne i przewidywalne...
Dla mnie to jest największa zaleta: wrzucam zdjęcie i ring wolny. To, że pod niektórymi tymi samymi zdjęciami(moimi na przykład.) widnieją zarówno OMG jak i "doskonale" ja uważam za pozytyw. Dopóki nie przechodzimy do epitetów i wycieczek osobistych - nie widzę problemu. Jak się to mówi: boks zbliża. Był zresztą kiedyś sportem dla gentelmenów, w przeciwieństwie do poklepywania po plecach, które raczej kojarzy mi się z nietrzeźwymi serdecznościami spod sklepu osiedlowego...
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 31.07.12 o 12:46
Bardzo zbliżone kryteria jak do Galerii Publicznej. Niestety, mogą się okazać zbyt surowe
Od dawna uważam, że w Galerii powinno się oceniać, komentować a nie dyskutować. Jeżeli autor chce, żeby o jego zdjęciach podyskutować, może założyć swój wątek autorski. Zdaje się, że sporo osób też podziela ten pogląd.
Wolę jednak, żeby w galerii nie było tych słabych
Poczekajmy jednak, aż apz zaproponuje regulamin. Wszak to jego pomysł![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ostatnio edytowane przez apz ; 1.08.12 o 06:10
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
O istnieniu Galerii dowiedziałem się dopiero po powstaniu pomysłu na zdjęcie miesiąca, a na forum jestem już blisko rok. Zapewne nie jestem odosobniony w takim 'niezauważeniu'. Moim zdaniem konkurs na zdjęcie miesiąca powinien obejmować wszystkie zdjęcia, które w danym przedziale czasowym pojawiły się na forum. Co do formy zgłaszania, jak już pisałem na bodajże pierwszej stronie tego wątku - dobrym przykładem jest forum cyberfoto.pl gdzie to forumowicze zgłaszają zdjęcia, które ich zdaniem zasługują na takie wyróżnienie. Tam się to sprawdza, komitety, średnie matematyczne są zbędnym komplikowaniem ciekawej idei.
A to ma być konkurs dla wszystkich, czy tylko dla użytkowników Olympusów?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nie podoba mi się pomysł preselekcji zdjęć przez wybranych. Nie wierzę w 100% obiektywizm. Nie wierzę że zdjęcia nie będą oceniane przez pryzmat autora. Pomysł że ktoś decyduje że to zdjęcie jest dobre a to nie budzi mój zdecydowany sprzeciw. Skoro sami forumowicze decydują które zdjęcie trafia do publicznej (no prawie sami) to mogą również decydować o zdjęciu miesiąca. Moim skromnym zdaniem do zdjęcia miesiąca z automatu startują wszystkie umieszczone w galerii w danym miesiącu, ale.... Ale o tym które wejdą do powiedzmy finałowej dziesiątki poddanej pod głosowanie może decydować punktacja, pod fotką w galerii oprócz oceny zdjęcia mógł by pojawić się guzik do kliknięcia "zdjęcie miesiąca", coś jak "lubię to" w znanym i (nie)lubianym portalu społecznościowym.
The question is: What is a Mahna Mahna?
Podoba mi się idea Romka... genetics![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dla wszystkich i wszystkim...
To plebiscyt na zdjęcie nie na aparat.
---------- Post dodany o 10:59 ---------- Poprzedni post był o 10:45 ----------
Romku po pierwsze nie tylko fotki z galerii , bo niektórzy , nie tak liczni nie korzystają z galerii, pokazując fotki tylko w wątku.
po drugie nie chcę ograniczać i liczyć ile kto może wypromować zdjęć , które się mu podobają.
I po trzecie zdjęć pod głosowanie nie może być zbyt wiele, bo będzie jak w poprawce - głosy się rozbiją na wiele pozycji , zresztą zobaczycie wkrótce propozycję regulaminu, a może i regulamin i sprawdzimy w praniu, to co udało się nam wymyśleć.
Ostatnio edytowane przez apz ; 1.08.12 o 11:04
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro