Zobacz wyniki ankiety: Czy chcę konkursu na zdjęcie miesiąca

Głosujących
58. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Jestem za

50 86,21%
  • Jestem przeciw

8 13,79%
Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 190

Wątek: Konkurs na zdjęcie miesiąca

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Odp: Konkurs na zdjęcie miesiąca

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Czyli wszystko już było na forum...
    Niepotrzebnie Twój zapał "siada"
    Zamiast brnąć w tworzenie komisji artystyczno-weryfikacyjnych, można pójść w stronę większej swobody, zabawy dla ludu, tak jak to bufetowa napisała - wybierzmy co miesiąc jakieś fajne zdjęcie. Fajne w oczach forumowiczów, nie komisji artystycznej.
    W końcu nic się nie stanie jeśli zdjęciem miesiąca X czy Y zostanie zdjęcie ...hmm niezgodne z trendami w Opavie, czy takie, które na pewno nie miałoby szans w WPP - co się stanie? Nic się nie stanie.
    Zauważcie, że wybór 12 fotek do kalendarza odbywać się ma w wyborach powszechnych, nie ma grupy weryfikującej, mimo, że ranga imprezy sporo wyższa - w końcu kalendarz ma być wydany na papierze, ma zawisnąć na tej ścianie, albo...onej, ma być świadectwem Waszych umiejętności i możliwości aparatów Olympus również, więc stres jakiś jednak jest
    A tutaj? Ludność wysyła, ludność głosuje, ludność wybiera.
    Nie bójcie się oddać tej "odpowiedzialności" zwykłym zjadaczom na forum, nie wszyscy mają taką samą świadomość estetyki, czy wyczucie stylu - no nie mają, ale niech to będzie ich/nasz wybór. W końcu jak wybierzemy wbrew feng shui to nic się nie stanie!

Teraz konstruktywnie - moja bardzo prosta propozycja regulaminu:
    1. Do konkursu wysyłamy zdjęcia wykonane w danym miesiącu - czyli zdjęcie sierpnia ma powstać w sierpniu (niech to motywuje do wyjścia z aparatem i poszukania weny - może okazać się istotne w miesiącach pluchy i zastoju?! - Nie do szperania w szufladach)
    2. Każdy forumowicz może wysłać jedno zdjęcie o wymiarach......, do 5tego dnia miesiąca następnego.
    3. Wszystkie zdjęcia zostaną pokazane anonimowo od dnia 6tego miesiąca następnego od wykonania zdjęcia i poddane głosowaniu/punktowaniu/wyborowi ogółu forumowiczów. Głosowanie potrwa do dnia 15tego.
    4. Zdjęcie, które otrzyma najwyższą ilość głosów/punktów zostaje zdjęciem miesiąca.

Źle?
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 2.08.12 o 19:35

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

TOKIN popieram po całości.
    Dodałbym osobiście tylko wspomniany już pomysł aby także wskazywać fotki innych, którzy nie chcą tego zrobić z różnych powodów. Bardzo mi się ony pomysł podoba.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Tylko, że... linkowanie zdjęć innych kłóci się z anonimowością i "systemem numerkowym"..., a to dyskutowano wyżej, jak mi się zdaje stanęło, że mogą być numerki zamiast nicków i dodatkowa po cichu zabawa w zgadywanie które zdjęcie czyje
    A po drugie... no nie wiem czy takie wystawianie foto do konkursu (jakiegokolwiek!) nie powinno być za zgodą autora - czyli to sam autor powinien jednak zgłaszać swoją pracę do głosowania.

Aneks do regulaminu - po głosowaniu podaje się nick zwycięzcy (oraz nicki pozostałych uczestników? - w sensie wtedy wiadomo kto które zdjęcie popełnił)
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 2.08.12 o 19:28

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    1. Do konkursu wysyłamy zdjęcia wykonane w danym miesiącu - czyli zdjęcie sierpnia ma powstać w sierpniu (niech to motywuje do wyjścia z aparatem i poszukania weny - może okazać się istotne w miesiącach pluchy i zastoju?! - Nie do szperania w szufladach)
    2. Każdy forumowicz może wysłać jedno zdjęcie o wymiarach......, do 5tego dnia miesiąca następnego.
    3. Wszystkie zdjęcia zostaną pokazane anonimowo od dnia 6tego miesiąca następnego od wykonania zdjęcia i poddane głosowaniu/punktowaniu/wyborowi ogółu forumowiczów. Głosowanie potrwa do dnia 15tego.
    4. Zdjęcie, które otrzyma najwyższą ilość głosów/punktów zostaje zdjęciem miesiąca.

Źle?
    Tylko urealnij terminy, bo potgem krzyki i wrzaski, że p[rowadzący nie miał czasu wystawić zdjęć, czy przyjąć zgłoszeń...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Tylko urealnij terminy, bo potgem krzyki i wrzaski, że p[rowadzący nie miał czasu wystawić zdjęć, czy przyjąć zgłoszeń...
    Jasne. Wszelkie numerki jak i stylistyczne brzmienie całości są do stosownej edycji.
    Zresztą cały wątek to dyskusja - po prostu chciałam konstruktywnie....

Może tak: - zdjęcia wysyłamy do 5tego, głosowanie od 10tego - 20tego?

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Tylko, że... linkowanie zdjęć innych kłóci się z anonimowością i "systemem numerkowym"..., a to dyskutowano wyżej, jak mi się zdaje stanęło, że mogą być numerki zamiast nicków i dodatkowa po cichu zabawa w zgadywanie które zdjęcie czyje
    A wysyłając wysyłasz w szarej kopercie papierowej bez adresu nadawcy? czy z jawnego maila? więc nie kłóci się, rozumiem że sprawca zamieszania sam będzie odbierał fotki i anonimowo podstawiał szanownemu jury do oceny. Wtedy tylko 1/3 jury będzie znała autorów a to już jakiś sukces w idei anonimowości.

A po drugie... no nie wiem czy takie wystawianie foto do konkursu (jakiegokolwiek!) nie powinno być za zgodą autora - czyli to sam autor powinien jednak zgłaszać swoją pracę do głosowania.
    po co pytać? jakaś krzywda się mu dzieje? będzie to jeszcze jedno miejsce gdzie to zdjęcie się pojawi, bo rozumiem że wskazujemy zdjęcia już na forum opublikowane
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Pomysl fajny,tylko zeby organizatorowi nie wyszlo jak z innymi konkursami.Saboor do dzis ma "zeza"

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    A wysyłając wysyłasz w szarej kopercie papierowej bez adresu nadawcy? czy z jawnego maila? więc nie kłóci się, rozumiem że sprawca zamieszania sam będzie odbierał fotki i anonimowo podstawiał szanownemu jury do oceny. Wtedy tylko 1/3 jury będzie znała autorów a to już jakiś sukces w idei anonimowości.
    Myślałam, że wysyłka będzie za pomocą formularza takiego jak w kalendarzu Bez koperty - ani szarej ani bąbelkowej.

Poza tym - jak zweryfikujesz czy zdjęcie z galerii lub wątku zostało wykonane w miesiącu X???

Krzywda, nie krzywda - ja wiem, że nie lubię jak mnie zgłaszano gdzieś, do czegoś bez mojej wiedzy i co gorsza woli.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Źle?
    Dobrze Myślę, że wtedy taki konkurs będzie dostępny dla szerszego grona. Dobrze też, że anonimowo. Może tylko przydałby się punkt o dopuszczalnej obróbce, jak np. kadrowanie, nasycenie koloru, zmiana ostrości... Tak aby były to zdjęcia, a nie grafiki.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Może tylko przydałby się punkt o dopuszczalnej obróbce, jak np. kadrowanie, nasycenie koloru, zmiana ostrości... Tak aby były to zdjęcia, a nie grafiki.
    A ja myślę, że... zostawiłabym wolny wybór autorom. Życie zweryfikuje wszystko.
    Wiem natomiast na pewno, że im dłużej dyskutuje się regulamin i więcej jest zakazów/nakazów/obostrzeń itp, tym .... ta fioletowa belka (czyli NIE) w ankiecie na górze strony robi się dłuższa.... coś w tym jest.