Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: Wielkosc wydruku

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: Wielkosc wydruku

piekne zdjecia. dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, jestem poczatujacy, nieopatrzony i bylem ciekaw co mi powie doswiadczony fotograf.

chyba nieswiadomie ale troche demitologizujesz analoga ("kwestia poogarniania suwaków lightrooma", skupiasz sie tez na rozdzielczosci ktora przeciez sie zwieksza w cyfrze). teraz tak mysle. kto wie, moze (tak jak piszesz) do czasu obejrzenia takiego wydruku na wiekszym formacie

osobiscie mi na rozdzielczosci prawie nie zalezy (bo nie przewiduje zeby moje pstryki byly wywolywane na jakis wiekszy format),
    szkielko te czy inne kupowalem/kupie nie dla rozdzialki, GO ale dla jasnosci.
    czesto slyszalem od Was ze Wam szkoda czasu na ślęczenie przed kompem i sklejanie panoramek ale dla mnie to jest na tyle nowe i jeszcze ciekawe ze mi to w ogole nie przeszkadza a wrecz cieszy.

pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ciukacz Zobacz posta

pozdrawiam
    Tak troche poza tematem.Napisz mi dlaczego jak piszesz posta to co jakis wyraz wstawiasz kropke??Czemu to sluzy??

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Tak troche poza tematem.Napisz mi dlaczego jak piszesz posta to co jakis wyraz wstawiasz kropke??Czemu to sluzy??
    Ale się czepiasz. Daje kropki bo jakby nie dał to by nie można było odróżnić gdzie zaczyna się nowe zdanie, musiałby zacząć go dużą literą....No.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ciukacz Zobacz posta
    piekne zdjecia. dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, jestem poczatujacy, nieopatrzony i bylem ciekaw co mi powie doswiadczony fotograf.

chyba nieswiadomie ale troche demitologizujesz analoga ("kwestia poogarniania suwaków lightrooma", skupiasz sie tez na rozdzielczosci ktora przeciez sie zwieksza w cyfrze). teraz tak mysle. kto wie, moze (tak jak piszesz) do czasu obejrzenia takiego wydruku na wiekszym formacie

osobiscie mi na rozdzielczosci prawie nie zalezy (bo nie przewiduje zeby moje pstryki byly wywolywane na jakis wiekszy format),
    szkielko te czy inne kupowalem/kupie nie dla rozdzialki, GO ale dla jasnosci.
    czesto slyszalem od Was ze Wam szkoda czasu na ślęczenie przed kompem i sklejanie panoramek ale dla mnie to jest na tyle nowe i jeszcze ciekawe ze mi to w ogole nie przeszkadza a wrecz cieszy.

pozdrawiam
    Nie demitologizuję i nie namawiam do 6x17 Nie wiem co fotografujesz, jakie masz potrzeby więc nie mogę demonizować czy przekonywać Każdy dobiera sprzęt do swoich potrzeb. Jeśli nie publikujesz, nie drukujesz zdjęć a jedynie zależy Ci na publikacji np w internecie - nie widzę powodu dla którego pchać się w średni format i ogarniać fotografię analogową.

Jeśli robisz panoramiczne zdjęcia żeby pooklejać wszystkie tiry na Islandii zdjęciami krajobrazowymi klient dużo płaci i duzo wymaga - sięgasz po 6x17 - poznałem kiedyś kgościa, który miał takie zlecenie
    zrobić krajobrazowe foty islandii na ich naczepy robił jakimś fuji 6x18

ale możesz też robić panoramy lustrzanką cyfrową. Nigdzie nie jest powiedziane że potrzebujesz 250 Mpix - może wystarczy 30 mpix po sklejeniu panoramy a może i to będzie za dużo..

przed kompem i tak trzeba siedzieć tu i tu. panoramy można sklejać choć sklejając panoramę z iluś kadrów natrafisz na problemy których nie masz przy jednym zdjęciu. Zmieni Ci się światło, zajdzie słońce, coś się poruszy itp itd...

Sklejenie panoramy z 10 kadrów każde np po 3 sekundy - przez ten czas na pewno coś nie wyjdzie

Kwestia potrzeb i celów - jak ze wszystkim. Ilość pikseli oczywiście rośnie - napisałem ze Seitz mający 160 Mpix kosztuje obecnie koło 120 000 PLN.
    to już wolę wydać 1000 dolków Gaoersi i mieć 250 Mpix

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Najdroższe zdjęcie jakie sprzedałem było wydrukowane w formacie 100x70cm z 6MP. Z wystawy 20 zdjęć drukowanych z 12MP to jedno poszło natychmiast. Można sobie tam liczydło strzępić a ja wiem, że z 6MP wychodzą piękne duże wydruki pod warunkiem użycia odpowiedniego obiektywu (np. Nikkor 300/2, i odpowiedniej obróbki, no i drukowanie z TIFFa.