http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Nie wiem czy David Noton jest ( jaki profesjonalista taki i kierunek i pożegnania).
Nie dużo jest fotografów tak utytułowanych międzynarodowymi nagrodami jak on.
Skoro on po latach używania Fuji GX617 rozstał się z tym aparatem to wiedział co robi.
Ja też zafascynowny jego panoramami, zamierzałem kupić ten aparat. Na szczęście
dla mojego portfela wcześniej wydał książkę " W stronę lepszych zdjęć " gdzie to rozstanie
uzasadnił. Mógłbym podać jeszcze parę innych uznanych nazwisk.
Także pozwól, że pozostanę przy swoim zdaniu.
Co innego to fotografia wielkoformatowa a szczególnie format 4x5 pod którego jestem
urokiem. I tu niezrównanym mistrzem jest Joe Cornish w którego warsztatach miałem
zaszczyt uczestniczyć.
Serdecznie Ciebie pozdrawiam i nadal Cię lubię mimo, że się z Tobą nie zgadzam.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Tej rozpiętości tonalnej to też jakoś specjalnie bym nie demonizował.
Raz, że nie wiem co masz na myśli pisząc "rozpiętość tonalna", bo już się przekonałem, że u różnych osób co innego to znaczy
Dwa, dwaaa... no dobra magia analoga, ale to chyba dla tych, którzy na nim wyrośli. Dla mnie nie ma tam magii. Zaczynałem dawno od analoga, ale mnie wkurzało, że później nie mam jak co z tymi fotami porobić i w czasach Atari 130XE marzyłem o możliwości cyfrowej obróbki zdjęć :P
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Magia analoga = ziarno + mały kontrast + wyprane kolory + nie najlepsza ostrość + 10 razy więcej pracy nad każdym zdjęciem + 10 razy mniej udanych zdjęć![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
300 DPI przy większych formatach się nijak nie sprawdza. Rozmiar zdjęcia 200cm x 150cm przy 300 DPI (tif) ma "wagę" 1,16Gb
To już jest sporo a nawet całkiem sporo...
A jakby fachowiec od druku zażyczyłby sobie plik w CMYKu to będzie miał 1,55Gb........nie każdy komp właściwie łyknie taki plik.
300 DPI stosuję do wielkości A0
Oczywiście podnoszę rozdzielczość w PSie bo nasze aparaty nie robią w takiej wysokiej rozdzielczości.
Dlatego prze duzych banerach stosuje się rozdzielczość ok 150 DPI, a czasem nawet mniej , gdy wiadomo, że baner czy plansza będą oglądane np z odległości 10m
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()