Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Proszę o ocenę, opinie, rady i sugestie

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Proszę o ocenę, opinie, rady i sugestie

Cytat Zamieszczone przez tribeaftertribe Zobacz posta
    Dzięki bardzo. A mógłbym prosić o jakiś konkret na przykładzie co razi najbardziej np. jeżeli chodzi o kompozycję, kadrowanie. Z góry dzięki.
    Oczywiscie, wiekszosc Twoich fot to kadry centralne, a nie zawsze to jest dobre.
    Nieco inne skadrowanie nada zdjeciu innego wymiaru, oczywiscie nie zawsze centralny kadr jest beee, czesto nawet wskazany w danej sytuacji.
    Sprobuj pocztac o osiach podzialu, np. trojpodzial, poczytaj o mocnych punktach itd.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Oczywiscie, wiekszosc Twoich fot to kadry centralne, a nie zawsze to jest dobre.
    Nieco inne skadrowanie nada zdjeciu innego wymiaru, oczywiscie nie zawsze centralny kadr jest beee, czesto nawet wskazany w danej sytuacji.
    Sprobuj pocztac o osiach podzialu, np. trojpodzial, poczytaj o mocnych punktach itd.pozdro
    Nic dodać, nic ująć. To są podstawy. Ale centralne kadrowanie to podstawowy błąd
    początkujących fotoamatorów.

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Mnie najbardziej spodobał się portret pieska i schody mają potencjał.
    Fakt,pies sliczny,ale do doktorka z nim bo na oczka narzeka.Co do schodow to widze barierki (po obu stronach).Potencjal gdzies mi umknal,a moze juz slepy jestem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

okazuje się, że kompozycja kadru to nie taka prosta sprawa. Oczywiści czytałem o złotych punktach, trójpodziale itp. Jednakże najczęściej przy obróbce to się wytnie tu się przytnie i niestety zostaje główny obiekt w centrum. A może już za stary jestem i zbyt uparty .
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2047.JPG
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	491,2 KB
ID:	67401   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2075.JPG
Wyświetleń:	50
Rozmiar:	533,8 KB
ID:	67402   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2555.jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	462,1 KB
ID:	67403   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2576.JPG
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	407,5 KB
ID:	67404  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Przepraszam za zdublowanie postu ale mam okropne problemy z ładowaniem tutaj czegokolwiek. Zgłoszono juz do admina.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Usunęłam zdublowany post. Musisz popracować nad ostrością, ale to już wyżej napisano.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Konewkę ciut wyprostuj i dekapituj, będzie ok.
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

To jeszcze coś ze starych zbiorów. Może na urlopie uda się coś cyknąć i zastosować się do rad.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2174.JPG
Wyświetleń:	44
Rozmiar:	316,7 KB
ID:	67626   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2193.JPG
Wyświetleń:	46
Rozmiar:	200,9 KB
ID:	67627   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2219.JPG
Wyświetleń:	37
Rozmiar:	161,3 KB
ID:	67628   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2314.JPG
Wyświetleń:	39
Rozmiar:	86,2 KB
ID:	67629  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2687.JPG
Wyświetleń:	39
Rozmiar:	342,3 KB
ID:	67630  

dzarro
    Gość

Pomijając kwestie techniczne - które można naprawić w miarę szybko - na razie wadą Twoich propozycji jest to, że są to zdjęcia od Sasa do Lasa, robione - w większości - w stereotypowych sytuacjach, w których się robi zdjęcia, co daje 95% prawdopodobieństwa, że zdjęcie będzie śmiertelnie nudne.
    A teraz pozytywy, które dostrzegam. Wady kompozycyjne przedmówcy już wytknęli ale generalnie podstawowy instynkt kompozycyjny w Twoich zdjęciach jest - widać, ze próbujesz patrzeć na rzeczywistość selektywnie i w większości zdjęć starasz skupić się na jakimś motywie. W niektórych Twoich zdjęciach nie ma na przykład problemu rozpraszającego tła – co jest zmorą wielu zdjęć nawet dość zaawansowanych użytkowników. To dobry punkt wyjścia.
    Widzę, że lubisz zwierzątka - czy one fotograficznie odwzajemniają owo zainteresowanie - to nie wiem, nie moja broszka, ale z tego co widzę, nyny jest na razie sceptyczny.

Dla mnie interesujące są twoje zdjęcia "detaliczne" - najbardziej zaciekawiły mnie zdjęcia z figurą Chrystusa i to z napisem "Konewka".
    Oczywiście zdjęć takich świętych figurek jest multum – ale w Twoim te kolorowe kwiaty okalające figurę dają ciekawy kontrast – nawet przepał na tym żółtym jakoś się w to wpisuje. Kolorystyka jest dość śmiała – ale też się broni. Zdjęcie z „Konewką” byłoby jeszcze lepsze gdyby nie ten czubek głowy. Kadrować tego nie ma po co – bo wtedy trzeba by uciąć to czarne w lewym dolnym rogu(nie wiem jak to się nazywa) a to jest jeden z atutów zdjęcia, Wyklonować tę czuprynę można jednak bez większego problemu. Sporo fajnych rzeczy jest na tym zdjęciu i układają się dla mnie w spójną całość – na przykład zegar i czerwony daszek(szkoda, że ucięty ale i tak fajnie). Ta ukośna sztacheta i żółć w prześwicie lekko uchylonych drzwi – wszystkie te elementy wzbogacają kompozycję.
    Nie wiem czy to przypadek, czy też lubisz takie motywy – ale ja bym z nich nie rezygnował, choćby dlatego, że po stopniowym wyrobieniu „oka” takie motywy można odnaleźć wszędzie – z czasem odpada problem „braku pomysłu na zdjęcie”. Staraj się unikać gotowców w stylu: idę do muzeum albo skansenu i pstrykam obiekty czy detale. Spróbuj wyłapywać takie kompozycje w realnej rzeczywistości – np. na ulicach. Na początku mogą z tego wychodzić dziwactwa ale z czasem – jest szansa na ciekawe efekty.
    Oczywiście zdjęcie w szerszej perspektywie tez bym robił. Na początku robiłbym raczej proste kompozycje, żeby wyrobić sobie podstawowe nawyki(centralnie – tylko wtedy kiedy ma to sens, i tak dalej).
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 1.08.12 o 09:39

| OlyJedi Awatar Sapphiron
    Mieszka w
    w lesie, za krzakiem.
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

kurde ciężko tutaj coś dobrego dopowiedzieć... zdjęcia jak narazie są nudne i nijakie...
    Darmowy serwer FTP na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy: KLIK!

Mój świat: Klikniesz?