Witaj na forum,
Twoje obrazowanie świata bardzo mi się podoba. Szczególnie przypadł mi do gustu "uzbrojony" rower. Czekam na kolejne Twoje foty.
Pozdrawiam
Witaj na forum,
Twoje obrazowanie świata bardzo mi się podoba. Szczególnie przypadł mi do gustu "uzbrojony" rower. Czekam na kolejne Twoje foty.
Pozdrawiam
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Wielkie dzięki za wszystkie pinie. Zachęcony Waszymi komentarzami zamieszczam kolejne zdjęcia. Tym razem z nieco innego okresu.
Cofnijmy się do roku 1915 kiedy w rozwidleniu Bzury i Rawki okopały się naprzeciw siebie oddziały niemieckie i rosyjskie. Jak się dowiedziałem podczas tej rekonstrukcji, na tym terenie Niemcy po raz pierwszy użyli chloru jako gazu bojowego. Podobno był to pierwszy przypadek użycia gazów bojowych w I Wojnie Światowej. Wcześniejszy niż Ypres. Więcej informacji na temat tła historycznego znalazłem tan tej stronie http://www.militarni.pl/drukuj.php?art_id=277
Rekonstrukcja odbyła się w maju tego roku w okolicach wsi Tułowice
8.
9.
10.
11.
12. Ponieważ inscenizacja była solidnie okraszona efektami pirotechnicznymi, skończyło się godzinną interwencję lokalnej straży pożarnej, która musiała się uporać z pożarem traw. Na szczęście ogień był niewielki i nie zagrażał żadnym uprawom ani zabudowaniom. Strażacy ochotnicy wydawali się być nawet zadowoleni ze swojego współudziału w rekonstrukcji.
Pozdrawiam serdecznie.
E30, ZD12-60, ZD50-200 https://ziebaphoto.wordpress.com/
Podoba sie. Jedenastka...zdjecie jakby z tamtych dni...![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Bardzo fajne foty, chętnie zobaczę następne.
Pozdrowerki
A teraz będzie trochę o środkach transportu wypatrzonych na imprezach rekonstrukcyjnych. Na tych zdjęciach eksperymentowałem z maskowaniem w warstwach, stąd ich lekkie odrealnienie.
13. Royal Enfield 9HP model 180 z 1915 roku, napędzany silnikiem 2V o pojemności ponad 900ccm I mocy 9KM. Bardzo ciekawą rzeczą jest oświetlenie, które oryginalnie karbidowe, zasilane z małych wytwornic gazu znajdujących się przy każdej lampie.
14. Motocykl BMW, chyba R11 i chyba w malowaniu dla wojsk walczących w Afryce.
15. A, tak kiedyś wyglądał znaczek Peugeota
16. A to ciekawostka. Ciężarówka Peugeota DK5, 1.4-ton, 4x2, Cargo w malowaniu i rejestracją wehrmacht`u . Okazuje się, że był to u nich bardzo popularny samochód.
17. I ponownie rower wojskowy, konstrukcji Państwowych Wytwórni Uzbrojenia.
Pozdrawiam
Fajne fotki...rower wojskowy ekstra![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Ja piernicze, ale maszyny![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Świetne fotki.
Raczej nie, ta farba (RAL ileśtam - nie pamiętam w tej chwili) była stosowana głównie jako podkładówka na którą kładziono inną farbę lub zazwyczaj plamy kamuflażowe, ale często też jako normalnie używany kolor. Malowania kojarzone z pustynnym były też używane na Froncie Wschodnim.
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()
Dziękuję za wszystkie przychylne opinie. Zachęciło mnie to do podzielania się kilkoma zdjęciami wykonanymi podczas ostatniego weekendu i dwoma zrobionymi wcześniej. Na początek te najnowsze, zrobione podczas imprezy rekonstrukcyjnej, która odbyła się w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie. Rekonstrukcja była zorganizowana dla upamiętnienia bitwy pod Studziankami.
18. Jeśli mnie pamięć nie myli to Rudy 102 z filmu Czterej pancerni i pies, byli z 44 dywizji pancernej
19. A to taka ciekawostka ze zbiorów Skansenu, pokazująca, jak ludność miejscowa potrafiła wykorzystać to, co pozostało po pożodze wojennej. Hełm niemiecki, przyspawany do wideł służył jako czerpak do smoły.
20. W zbiorach Skansenu jest też klika ciekawych budynków drewnianych, odnowionych i ocalonych od zniszczenia. Fotka przedstawia poczekalnię stacyjki na Kolei Warszawsko – Wiedeńskiej
21. Pustki w aptece szpitala polowego
22. Fotka fragmentu zbiorów malutkiego muzeum przy Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym w Pniewie. Wielka szkoda, że obiekt z takim potencjałem został prawie doszczętnie ograbiony z oryginalnego wyposażenia. Obecnie, udostępniony do zwiedzania prezentuje już tylko głownie kilometry podziemnych prawie pustych tuneli
23. Telefon polowy. Niestety nie potrafię zidentyfikować jakiej produkcji. Na pewno nie polski i nie radziecki.
24. Rekonstrukcja rosyjskiej radiostacji telegraficznej z 1915 roku.
25. I na koniec tego wpisu: stary wiarus z Regio i jego koń
Pozdrawiam
Miłego oglądania.
Ostatnio edytowane przez Czerwiec72 ; 12.08.12 o 22:28
Świetne fotki bardzo ciekawe jako materiał historyczny. Nie wiesz przypadkiem czy jest 15 sierpnia planowana jakac rekonstrukcja w Skansenie rzeki Pilicy, bo chętnie bym się wybrał??
Pozdrowerki