Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Głównie militarne ;-)

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Odp: Głównie militarne ;-)

Witaj na forum,

Twoje obrazowanie świata bardzo mi się podoba. Szczególnie przypadł mi do gustu "uzbrojony" rower. Czekam na kolejne Twoje foty.

Pozdrawiam
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wielkie dzięki za wszystkie pinie. Zachęcony Waszymi komentarzami zamieszczam kolejne zdjęcia. Tym razem z nieco innego okresu.

Cofnijmy się do roku 1915 kiedy w rozwidleniu Bzury i Rawki okopały się naprzeciw siebie oddziały niemieckie i rosyjskie. Jak się dowiedziałem podczas tej rekonstrukcji, na tym terenie Niemcy po raz pierwszy użyli chloru jako gazu bojowego. Podobno był to pierwszy przypadek użycia gazów bojowych w I Wojnie Światowej. Wcześniejszy niż Ypres. Więcej informacji na temat tła historycznego znalazłem tan tej stronie http://www.militarni.pl/drukuj.php?art_id=277
    Rekonstrukcja odbyła się w maju tego roku w okolicach wsi Tułowice

8.

9.

10.

11.

12. Ponieważ inscenizacja była solidnie okraszona efektami pirotechnicznymi, skończyło się godzinną interwencję lokalnej straży pożarnej, która musiała się uporać z pożarem traw. Na szczęście ogień był niewielki i nie zagrażał żadnym uprawom ani zabudowaniom. Strażacy ochotnicy wydawali się być nawet zadowoleni ze swojego współudziału w rekonstrukcji.

Pozdrawiam serdecznie.
    E30, ZD12-60, ZD50-200 https://ziebaphoto.wordpress.com/

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Podoba sie. Jedenastka...zdjecie jakby z tamtych dni...
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Bardzo fajne foty, chętnie zobaczę następne.
    Pozdrowerki

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

A teraz będzie trochę o środkach transportu wypatrzonych na imprezach rekonstrukcyjnych. Na tych zdjęciach eksperymentowałem z maskowaniem w warstwach, stąd ich lekkie odrealnienie.

13. Royal Enfield 9HP model 180 z 1915 roku, napędzany silnikiem 2V o pojemności ponad 900ccm I mocy 9KM. Bardzo ciekawą rzeczą jest oświetlenie, które oryginalnie karbidowe, zasilane z małych wytwornic gazu znajdujących się przy każdej lampie.

14. Motocykl BMW, chyba R11 i chyba w malowaniu dla wojsk walczących w Afryce.

15. A, tak kiedyś wyglądał znaczek Peugeota

16. A to ciekawostka. Ciężarówka Peugeota DK5, 1.4-ton, 4x2, Cargo w malowaniu i rejestracją wehrmacht`u . Okazuje się, że był to u nich bardzo popularny samochód.

17. I ponownie rower wojskowy, konstrukcji Państwowych Wytwórni Uzbrojenia.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Fajne fotki...rower wojskowy ekstra
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Ja piernicze, ale maszyny
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria

Świetne fotki.
    Cytat Zamieszczone przez Czerwiec72 Zobacz posta
    chyba w malowaniu dla wojsk walczących w Afryce.
    Raczej nie, ta farba (RAL ileśtam - nie pamiętam w tej chwili) była stosowana głównie jako podkładówka na którą kładziono inną farbę lub zazwyczaj plamy kamuflażowe, ale często też jako normalnie używany kolor. Malowania kojarzone z pustynnym były też używane na Froncie Wschodnim.
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziękuję za wszystkie przychylne opinie. Zachęciło mnie to do podzielania się kilkoma zdjęciami wykonanymi podczas ostatniego weekendu i dwoma zrobionymi wcześniej. Na początek te najnowsze, zrobione podczas imprezy rekonstrukcyjnej, która odbyła się w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie. Rekonstrukcja była zorganizowana dla upamiętnienia bitwy pod Studziankami.

18. Jeśli mnie pamięć nie myli to Rudy 102 z filmu Czterej pancerni i pies, byli z 44 dywizji pancernej

19. A to taka ciekawostka ze zbiorów Skansenu, pokazująca, jak ludność miejscowa potrafiła wykorzystać to, co pozostało po pożodze wojennej. Hełm niemiecki, przyspawany do wideł służył jako czerpak do smoły.

20. W zbiorach Skansenu jest też klika ciekawych budynków drewnianych, odnowionych i ocalonych od zniszczenia. Fotka przedstawia poczekalnię stacyjki na Kolei Warszawsko – Wiedeńskiej

21. Pustki w aptece szpitala polowego

22. Fotka fragmentu zbiorów malutkiego muzeum przy Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym w Pniewie. Wielka szkoda, że obiekt z takim potencjałem został prawie doszczętnie ograbiony z oryginalnego wyposażenia. Obecnie, udostępniony do zwiedzania prezentuje już tylko głownie kilometry podziemnych prawie pustych tuneli

23. Telefon polowy. Niestety nie potrafię zidentyfikować jakiej produkcji. Na pewno nie polski i nie radziecki.

24. Rekonstrukcja rosyjskiej radiostacji telegraficznej z 1915 roku.

25. I na koniec tego wpisu: stary wiarus z Regio i jego koń

Pozdrawiam
    Miłego oglądania.
    Ostatnio edytowane przez Czerwiec72 ; 12.08.12 o 22:28

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Świetne fotki bardzo ciekawe jako materiał historyczny. Nie wiesz przypadkiem czy jest 15 sierpnia planowana jakac rekonstrukcja w Skansenie rzeki Pilicy, bo chętnie bym się wybrał??
    Pozdrowerki