Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 143

Wątek: Akt i portret pytanie do fachowców/rzemieślników w tej materii

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Odp: Akt i portret pytanie do fachowców/rzemieślników w tej materii

Mirek: Czy ja napisałem, że wystarczy goła baba do aktu? --napisałem, że Rubens potrafił

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Z aktami sprawa jest dyskusyjna, ale dzisiaj walczyłem z Witią na temat ostatniego aktu zrobionego przez Wanilię (ja z żoną popierałem) ... są różne gusta estetyczne...( a mistrz Rubens malował ciekawe grubaski )
    Mirek: Czy ja napisałem, że wystarczy goła baba do aktu? --napisałem, że Rubens potrafił
    Napisales ,ze walczyles na temat ostatniego aktu....
    Popatrzylem i zobaczylem karykature golej baby,chyba ze o innym kadrze piszemy.Ja pisze o tym z klawiszami od pianina..
    Gdzie tam do rubensa,to nie ta polka,to nie ta budowa kadru,to nie to swiatlo.Irek nawet nie porownuj.Bo jeden zapamieta przepasc a druga ze stoi juz z nim w jednym szeregu.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Mirek: Jasne, że to wspomniane zdjęcie nie ma nic wspólnego z Rubensem, ale jest ono takie dziwne, że dla mnie bardzo ładne--jedynie krawędzie mi nie pasują, ale to sprawa obróbki o czym wspomniałem Wanilii ... Rozumiem Twoje podejście klasyczne, ale czasem eksperymenty są ciekawe
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 25.07.12 o 20:52

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Mirek: Jasne, że to wspomniane zdjęcie nie nic wspólnego z Rubensem, ale jest ono takie dziwne, że dla mnie bardzo ładne--jedynie krawędzie mi nie pasują, ale to sprawa obróbki o czym wspomniałem Wanilii ... Rozumiem Twoje podejście klasyczne, ale czasem eksperymenty są ciekawe
    Tylko krawedzie?Popatrz na twarz,na oczy,swiatlo,obrobke.Nic nie widzisz.Irek,wiesz dokladnie ,ze mankamenty to sie w karykaturze akcentuje.Jesli to ma byc karykatura to jest doskonale pokazana.Tylko co jej dziewczyna zlego zrobila,za co ja tak pokazuje?Bo jesli Ci Uczen przed egzaminem koncowym taka fotke pokaze jako ....chmm akt,albo portret to wraca do sprzatania studia i od nowa 5 lat nauki.
    Moje podejscie naprawde nie jest klasyczne.Do Picasso raczej a nie do Rubensa jesli juz,ale bardziej to do "narysuje ci tato mamusie"i jutro pokaze w przedszkolu.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Mirek : OK ... to niech będzie przestroga dla mnie, aby takich eksperymentów nie naśladować... Innych z kolei nudzi mój spokojny styl w portrecie...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Zauważyłem takowe zjawisko: pojawia się na prawdę dużo, zdjęć pań powiedzmy - nieciekawej urody, czy też budowy ciała.
    A autor każe mi dostrzegać: "inną stronę piękna" onych "modelek", a ja jej nie widzę. Pytam więc z ciekawości: czy uprawianie takiej
    dziedziny "fotografii artystycznej", nie robi krzywdy tym pozującym paniom?
    Na wszelki wypadek jeszcze raz zaznaczę: pytam przede wszystkim tych, którzy w fotografii akt i portret mają doświadczenie,
    jak również fotografów nic z ową dziedziną nie mających wspólnego.
    Oznajmienie enigmatyczne, bezosobowe – „pojawia się dużo zdjęć”. Gdzie się pojawia? Na forum? W wątkach, czy w galerii?

Kto każe dostrzegać „inną stronę piękna” w swoich zdjęciach pań?

Zdjęcie jak to zdjęcie, niezależnie od tematu, jedno może być dobre, dobrze skomponowane, technicznie poprawne, może z jakimś przesłaniem, a drugie może być sknocone.

O jaką stronę piękna chodzi? O nierozwiązalną sprzeczność, dychotomię niepiękna modelka - ładne zdjęcie? Chyba tak. Dobre zdjęcie można zrobić tylko ładnej modelce? Mniej ładne są zawsze krzywdzone?

Przecież tu na forum są pokazywane w przeważającej mierze fotki-ćwiczonka (z kilkoma wyjątkami), lepsze lub gorsze (jeden ćwiczy gamy, a drugi fugę Bacha), ale zawsze pozwalające się jakoś do nich odnieść. Czy to jest działalność przymuszająca?

Jakie znaczenie ma uroda modelek? Rani kubki smakowe? Zarzuca zaćmę obrzydzenia na wzrok? Jeden widzi piękno na zdjęciu drugi nie widzi. Czy to oznacza, ze w drugim przypadku to fotograf propaguje brzydotę lub przemyca swoją nieudolność pod maską „artyzmu”?

Może i tak się zdarza. Ale opinii o aktach i portretach nie można generalizować. To nie jest forum profesjonalistów. A nawet gdy forumowicz spotyka dobre, na wysokim poziomie portreciarstwo, czy akciarstwo, to nie po to by cmokać, czy satysfakcjonować się, tylko po to, by się uczyć, by wyciągnąć jakieś korzyści, nabyć jakiejś wrażliwości estetycznej, skonfrontować to z sobie znanymi kryteriami estetycznymi.

Każde zdjęcie pokazywane tu na forum może czegoś nauczyć, jeśli zbiorowa mądrość forum go oceni. Nawet sucha ocena cyfrowa, to jest coś godnego przemyślenia.

Jeśli chodzi o urodę i „kształty” modelek i modeli, to każdego człowieka można sportretować w bardziej lub mniej interesujący sposób. Uroda tu nie ma nic, prawie nic do rzeczy poza łatwizną dla nieobeznanych nastolatków – o jaka lacha.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 25.07.12 o 21:27

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Oznajmienie enigmatyczne, bezosobowe – „pojawia się dużo zdjęć”. Gdzie się pojawia? Na forum? W wątkach, czy w galerii?
    Kto każe dostrzegać „inną stronę piękna” w swoich zdjęciach pań? /.../
    Pzdr, TJ
    I tak powinno pozostać, bądź łaskaw wziąć pod uwagę, że:
    po pierwsze: to moje zapytanie. I lekcji na temat zadawania pytań, nie potrzebuję.
    po drugie: bez dogłębnej znajomości tematu, ujawniając nazwiska czy nicki zachwałbym się co najmniej nagannie.
    po trzecie: możesz coś na ten temat napisać - pisz, dla mnie to informacja, jak każda inna cenna.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Pięknie to ująłeś Tadeuszu.
    Co do meritum - mam wrażenie, że jesteśmy świadkami pewnego rodzaju histerii.
    Czy chodzi tylko o nierozważne użycia przez niektórych fotografów słowa "akt" i "portret"? Czy Wasze niespokojne dusze uspokoiłyby się, gdyby totalni amatorzy (a więc większość z nas) używała innych sformułowań?
    Trzeba przekategoryzować portale. Wywalić w pip portrety, akty. Zostawić "człowiek w fotografii". Aaa... nie... sorki, dla niektórych to będzie karykatura człowieka i na pewno nie fotografia. Więc co? "Osoby na zdjęciach", "Wariacje na temat człowieka"?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Saboor,
    Postawiłeś pytania, w którym zaimplikowane zostały dwie tezy:

1) Pojawia się dużo zdjęć pań nieciekawej urody, a autor (tych zdjęć) każe Tobie dostrzegać w nich ”inną stronę piękna”.

W związku z tym wyraziłem przekonanie, że sam fakt wystawienia fotki nie może wprowadzić widza w przymus (autor każe). Przekonanie to oparłem na obserwacjach dialogów pod zdjęciami, gdzie nie zauważyłem, by dyskusja przybrała formy skrajnie arbitralne. Różnice zdań owszem, ale jedyna niepodważalna racja?

Następna implikowana w pytaniach teza:

2) Czy autor (autorzy) zdjęć nie robią krzywdy tym pozującym paniom?

Wyraziłem swoje wątpliwości – czy można zrobić krzywdę modelce o nieciekawej urodzie poprzez to, że się ją w ogóle fotografuje?

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Bufetowa: Świetny pomysł "Wariacje na temat człowieka" -- Stworzę sobie taki album i zablokuję komentarze --wtedy można poszaleć