Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 143

Wątek: Akt i portret pytanie do fachowców/rzemieślników w tej materii

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Akt i portret pytanie do fachowców/rzemieślników w tej materii

Cytat Zamieszczone przez nevra Zobacz posta
    Nie tylko dotyczy to zamieszczania zdjęć, ale również i komentarzy. Załóżmy, że taka modelka czy model zerknie na forum i poczyta, co o niej piszą...

Tak czy siak nie każda modelka po prostu dobrze wychodzi na nagich fotkach. W ciuchach może być świetna, a bez, mimo dobrej figury, nie. Wydaje mi się, że to zależy od "typu urody", ale to określenie dość enigmatyczne i można różnie je rozumieć. Tak na dobrą sprawę, to nie wiem, od czego to zależy, może mi to ktoś wytłumaczy?
    Tak.Tylko slawa kosztuje.Trzeba byc twardym i miec gruba skore,jak w polityce.Druga sprawa to to,ze trza myslec komu sie pozuje i jakie srodowisko reprezentuje ten,ta zza obiektywu.Pozowac z golymi cyckami wiedzac,ze na jakims forum sie bedzie wisialo,to albo cycki za wczesnie wyrosly albo........
    Co do nagich fotek to kazda wychodzi na nich tak na ile dobrze lub zle pokazuje ja fotografujacy.Nie mylmy golych cyckow z aktem.Akt to forma,linia,kształt,bryla,swiatlo.Gole babe tam widzi tylko ten co chce ja tam zobaczyc.Pokazac cycki i je sfotografowac to zadna sztuka,wielu,wiele mysli ze jednym cyckim czy dwoma posladkami pojeli kierunek aktu i sie slinia jak go pokazuja.Od cyca do aktu to daleka droga,zbyt daleka dla 99% pokazujacych tego cycka,czy to na planie czy na ekranie.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 26.07.12 o 11:01

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Tak.Tylko slawa kosztuje.Trzeba byc twardym i miec gruba skore,jak w polityce.Druga sprawa to to,ze trza myslec komu sie pozuje i jakie srodowisko reprezentuje ten,ta zza obiektywu.Pozowac z golymi cyckami wiedzac,ze na jakims forum sie bedzie wisialo,to albo cycki za wczesnie wyrosly albo........
    Co do nagich fotek to kazda wychodzi na nich tak na ile dobrze lub zle pokazuje ja fotografujacy.Nie mylmy golych cyckow z aktem.Akt to forma,linia,kształt,bryla,swiatlo.Gole babe tam widzi tylko ten co chce ja tam zobaczyc.Pokazac cycki i je sfotografowac to zadna sztuka,wielu,wiele mysli ze jednym cyckim czy dwoma posladkami pojeli kierunek aktu i sie slinia jak go pokazuja.Od cyca do aktu to daleka droga,zbyt daleka dla 99% pokazujacych tego cycka,czy to na planie czy na ekranie.
    Sama, czysta prawda!!! Sam ostatnio miałem zapytania (tak można to opisać) czy bym "aktu" nie zrobił? Więc odpowiedziałem pytaniem na pytanie - czy to akt ma być, czy cycki, bo jeśli faktycznie akt, to nie dorosłem do tego jeszcze i mi tylko cycki wyjdą i będzie żal.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Wysyłanie zdjęć osób w internecie powinno być przemyślane i uzgodnione z modelem --to zasada kardynalna. Nawet to moje ostatnie zdjęcie dziewczyny w galerii spotkało się z określeniem "nieetyczne" (nie wymieniam oczywiście autora wypowiedzi) co mnie zaskoczyło, ale to świadczy jak rozbieżne są ludzkie gusta i wrażliwość estetyczna. Nie powinno się pokazywać cech niekorzystnych, chyba że dana osoba na to zezwala (lepiej mieć zgodę na piśmie). Przy modelach młodych i niedoświadczonych można mieć problemy w przyszłości --- Starajmy się nie robić krzywdy bliźnim pochopnym postępowaniem...
    Przy okazji moich zapytań poruszyłeś irek50 bardzo ważną kwestię - foto-etyki tak to nazwę. Dziękuję.

---------- Post dodany o 11:55 ---------- Poprzedni post był o 11:45 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Sama, czysta prawda!!! Sam ostatnio miałem zapytania (tak można to opisać) czy bym "aktu" nie zrobił? Więc odpowiedziałem pytaniem na pytanie - czy to akt ma być, czy cycki, bo jeśli faktycznie akt, to nie dorosłem do tego jeszcze i mi tylko cycki wyjdą i będzie żal.

T.
    Te odpowiedzi, a raczej posty świadczą o świadomości: formy, kształtu, estetyki; czyli tego wszystkiego czego brakuje w pracach, o których sens pytam.
    Tylko czy brak powyższych, tłumaczy dorabianie ideologii "innego piękna" do zdjęcia, które podkreśla "defekty" modelki?
    Wyobraźmy sobie sielską scenerię polany leśnej o poranku(sugerującą niemal idyllę), na tejże "nimfę" i przy jej ślicznych zielonych oczach,
    ognistych włosach i wąskiej kibici, wyeksponowane ... krzywe nogi o nieforemnych stopach.
    To też jakiś nurt(choć ukryty dla oka)??
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    To też jakiś nurt(choć ukryty dla oka)??
    Dla dobra zdrowia psychicznego możemy przyjąć, że taki nurt. I zamknąć temat.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Nurt ART*. Do tego wora można wrzucić wszystko, co nie pasuje do szablonu

*nie mylić ze sztuką

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Dla dobra zdrowia psychicznego możemy przyjąć, że taki nurt. I zamknąć temat.

T.
    Oj, Mr. T! A czego się obawiasz?
    Twojej psychice nic nie grozi, a ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.

---------- Post dodany o 12:51 ---------- Poprzedni post był o 12:44 ----------

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Nurt ART*. Do tego wora można wrzucić wszystko, co nie pasuje do szablonu

*nie mylić ze sztuką
    Czyli jak mawiają Rosjanie: rozkminiony temat? Tak po prostu, "Bez bagażu i bólu głowy" i nie "Rozliczając geniuszy z geniuszu A zjadaczy chleba z kolacji "?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Oj, Mr. T! A czego się obawiasz?
    Twojej psychice nic nie grozi, a ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.

Chcesz drążyć aż do samego płynnego jądra?

Łomografia to też nurt i swoich zwolenników ma wielu, a ja tego nie trawię.
    I co, mam się pochlastać z powodu jakiegoś nieudanego lub zarejestrowanego bez dbałości o szczegóły portretu?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    I co, mam się pochlastać z powodu jakiegoś nieudanego lub zarejestrowanego bez dbałości o szczegóły portretu?
    Lub co gorsza - z powodu nieumiejętnie sportretowanego zwierzęcia, co niewątpliwie uwłacza jego godności i kwalifikuję sprawę do TOZ.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Chcesz drążyć aż do samego płynnego jądra?

Mogło by to być ciekawe jako gwóźdź programu w Toruniu : sepuku płynnego jądra apz'ta

Ok. sprawa wyjaśniona, zamknięta i opieczętowana.
    "... w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
    Tak smaku"
    "Tak więc estetyka może być pomocna w życiu
    nie należy zaniedbywać nauki o pięknie"
    Zamykamy teatrzyk.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Mogło by to być ciekawe jako gwóźdź programu w Toruniu : sepuku płynnego jądra apz'ta

O...
    Kto to może wiedzieć jak wiele jeszcze się do planowanego zlotu wydarzy i co będzie tym właściwym gwoździem programu...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro