Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 143

Wątek: Akt i portret pytanie do fachowców/rzemieślników w tej materii

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Odp: Akt i portret pytanie do fachowców/rzemieślników w tej materii

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Nie czepiajmy się słów. Nie popadajmy w skrajności. Wszyscy tu jesteśmy amatorami, umówmy się, że słowa "akt", "model", "pejzaż", "portret", "sesja" używamy bo TAK JEST WYGODNIEJ. Nie obruszajmy się, że te słowa są zarezerwowane tylko dla profi bo NIE SĄ. W szkołach plastycznych też uczniowie mają takie tematy. Nigdzie nie jest powiedziane, że słowa "akt" lub "portret" można używać tylko po skończeniu uczelni wyższej lub mając certyfikat ISO 9001.
    Zgadzam się
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Po raz kolejny w tym wątku zgadzam się z Tadeuszem.
    Co do nazewnictwa - to że ja użyję słowa "portret" lub że robimy ze znajomymi "sesję" nikomu krzywdy nie robi. Oczywiście mogę użyć wyrażenia "sfotografować komuś twarz" lub "idziemy robić amatorskie zdjęcia". Tylko po co?
    A jakiś zbok czy pedofil i tak będzie używał tych wyrażeń, nawet jeśli sami ich na forum przestaniemy używać. On nawet pójdzie dalej i wzbogaci swoje słownictwo o słowa "profesjonalny" lub "artystyczny".

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Ale Mirku, jak ktoś pokazuje "cycki" to musi się liczyć z konsekwencjami i szczerze powiedziawszy najmniej bym tu winiła fotografa. To nie są dzieci, by nie znały konsekwencji. Akt czy też pseudoakt atakuje z każdej strony, ale nie bez winy są odbiorcy, który częściej wyżej oceniają zdjęcie, tylko dlatego, że widać na nim to i owo.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie chce zebys kiedys napisal -no to mamy drugi taki przypadek,ale to nie regula.wstawiajmy nadal,bo slina ciecze.
    Najgorsze co moze byc w tym hobby to to ze ktos nie do konca umie sie swiatlem i obrobka posluzyc a za gole cyce i **** sie bierze dla poklasku.
    Nikt tu nie wstawia aktów bez zgody modelek. Ups... sorki... - dziewczyn pozujących nago. A jeśli któraś mimo to się załamie, bo inni będą pisać o trupiej twarzy, anoreksji, nieciekawej urodzie i nierównych piersiach - to tylko sami się za to wińcie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Ale Mirku, jak ktoś pokazuje "cycki" to musi się liczyć z konsekwencjami i szczerze powiedziawszy najmniej bym tu winiła fotografa. To nie są dzieci, by nie znały konsekwencji. Akt czy też pseudoakt atakuje z każdej strony, ale nie bez winy są odbiorcy, który częściej wyżej oceniają zdjęcie, tylko dlatego, że widać na nim to i owo.
    To dlaczego tak karcimy,tak prosimy,zeby nie pisac zle o modelce,bo moze czyta i sie obrazi?????Czego sie boimy,przecie mozna zalozyc,ze moga rozne osoby roznie pisac.Tylko dlaczego nie wzbraniamy pisania-O jaka piekna,och jaka sliczna.Bo co?Bo slinic sie to ona moze,bo marzenia sa potrzebne,ale kubelek zimnej wody to juz niebardzo.dlaczego?
    Ale to fotograf nam ja tutaj podaje,to nie ona wstawia swoje zdjecia,choc i takie tez bywaly.I dzieki ze juz ich nie ma.
    Jacy Odbiorcy.Ja z nimi sie nie utozsamiam,nie wiem czy ich jest wielu i czy zawyzaja.Choc znam takiego co same piontki stawia.Myslisz ze widzial wiecej niz to i owo.

---------- Post dodany o 22:22 ---------- Poprzedni post był o 22:18 ----------

Nikt tu nie wstawia aktów bez zgody modelek. Ups... sorki... - dziewczyn pozujących nago. A jeśli któraś mimo to się załamie, bo inni będą pisać o trupiej twarzy, anoreksji, nieciekawej urodzie i nierównych piersiach - to tylko sami się za to wińcie.
    To co.Cukrowac?.Nie mozna napisac,ze krzywa i gruba.Ale mozna napisac ze niewystarczajaco prosta i smukla.Chuda-nie,kruchej urody.U jednego plastikowa lala u drugiego porcelanowa uroda,ale to juz przerabialem.

Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

To co.Cukrowac?.Nie mozna napisac,ze krzywa i gruba.Ale mozna napisac ze niewystarczajaco prosta i smukla.Chuda-nie,kruchej urody.U jednego plastikowa lala u drugiego porcelanowa uroda,ale to juz przerabialem.
    Można napisać fotografowi, że źle wykonał swoją robotę Modelka - sorki - kobieta pozująca - jest tu niewinna.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Można napisać fotografowi, że źle wykonał swoją robotę Modelka - sorki - kobieta pozująca - jest tu niewinna.
    bufetowa-sorki-Agnieszko-ja tak robie,tak robie.Dlategom niedzisiejszy cap

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Kurde.Miala szramy na lewej piersi od poparzenia.Bedac dzieckiem mleko wylala na siebie.Gowniarz opublikowal jej zdjecie z tym znamieniem,czy pozostaloscia po wypadku.Dziewczyna popelnila samobojstwo przez jednego durnego "profesjonaliste"
    Czy teraz rozumiesz!Dla innej piers niewystarczajaco prezna moze byc powodem.Czy cycki pokazywane na forum warte sa tego.Wiesz kto i jaki koment wstawi? Tym bardziej,ze widac jak na dloni co jest zle i co nalezy ukryc.
    Nie chce zebys kiedys napisal -no to mamy drugi taki przypadek,ale to nie regula.wstawiajmy nadal,bo slina ciecze.
    Najgorsze co moze byc w tym hobby to to ze ktos nie do konca umie sie swiatlem i obrobka posluzyc a za gole cyce i **** sie bierze dla poklasku.

Ja znikam z twego watka,to nie ma sensu.Widocznie jestem za starym capem focacym badyle.Nie nadaje sie i juz.
    Jesli pelnoletnioscia jest tylko data to nie ma tematu.Dzis dziecko jutro dorosly,a w glowie siano jak bylo tak jest.
    Dla mnie dorosla pani nieciekawej urody czy tez budowy ciala pozwalajaca sie amatorowi fotografowac i pozwalajaca na wystawianie na forach swioch fotek jest albo niespelna rozumu albo mimo wieku nie w pelni dorosla.A to jeszcze gorzej od smarka co ma na wszystko papier.
    Mirek, to „kurde” i ta nerwacja są niepotrzebne. Nie napisałeś jasno w pierwszym komentarzu o co chodziło konkretnie, więc zapytałem.

Wydaje mi się, że pytanie Saboora nie dotyczyło drastycznych sytuacji, tylko problemu nieartystycznego fotografowania nieładnych modelek. Saboor przedstawił problem i zadał pytanie.

Moja odpowiedź jest zbieżna z szeregiem komentarzy. Po pierwsze drastyczne sytuacje publikowania potępiam. Po drugie, jeśli przyjąć jakąś zasadę główną w fotografowaniu aktów, to powinna być zgoda modelki, formalnie chyba na piśmie. Focenie nawiedzonych, niepełnoletnich, zarozumiałych, neurotycznych odrzucam, nawet za zgodą (teoretycznie, bo przecież nie zajmuję się aktami).

Jeśli chodzi o stronę etyczną zagadnienia, to jest chyba szerszy problem niż brzydkie fotografie nieładnych pań.
    Zajmowałem się nieraz, jeszcze w erze analogowej, fotografowaniem w pracy różnych imprez, celebracji, oficjałek i nieoficjałek. Po prostu byłem chętny i byłem pod ręką, nie odmawiałem prośbom, bo zawsze nowa porcja doświadczenia się przyda w uprawianiu tego szlachetnego hobby, jakim jest fotografia.

Początkowo dawałem fotki paniom jak leci. Och, jaki naiwny byłem. Nieraz docierały do mnie po takim rozdaniu sygnały - ten dureń, idiota, palant, złośliwiec, nie umie, a bierze się za fotografię. Ignorant jeden, to on nie wie, jak ja wyglądam? Muszę być na jego zdjęciach gruba, głupkowato uśmiechnięta z fryzurą, jakby piorun w miotłę strzelił (tak się kiedyś mówiło).

Po długich przemyśleniach i kontemplacjach wypracowałem prostą filozofię. W segregacji fotek (czarno-białych pod powiększalnikiem, a kolorowych jako odbitek odbieranych z maszyny) przyjąłem prostą, ale bezwzględnie stosowana zasadę – najmniejsze moje podejrzenie, że model się może sobie nie podobać powodowało natychmiastowy odrzut. Wątpliwe fotki ujawnione przy drugim przeglądzie dyskretnie pokazywałem zaufanym i tu to samo – podejrzane do kosza. Zasada ta doskonale działała.

Do dzisiaj trzymam się jej, niezależnie, czy to rodzina, znajomi, czy obcy. Fotek, ze względu na które mógłbym być podejrzany o nieprzychylność dla modela, a co gorsza o niefachowość (twarz zbyt ciemna twarz zbyt blada, mruganie, jedzenie, mówienie, grymasy, ujęcie fałszujące sylwetkę, profil i en face, itd.) nie pokazuję.
    Stałem się etycznym fotomaniakiem.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 28.07.12 o 00:02

Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Fotek, ze względu na które mógłbym być podejrzany o nieprzychylność dla modela, a co gorsza o niefachowość (twarz zbyt ciemna twarz zbyt blada, mruganie, jedzenie, mówienie, grymasy, ujęcie fałszujące sylwetkę, profil i en face, itd.) nie pokazuję.
    Stałem się etycznym fotomaniakiem.Pzdr, TJ
    Zostają Ci w ogóle jakieś zdjęcia?

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Mirek, to „kurde” i ta nerwacja są niepotrzebne. Nie napisałeś jasno w pierwszym komentarzu o co chodziło konkretnie, więc zapytałem.
    Napisalem,napisalem,myslalem,ze dosc jasno.Cyt"Ona je zobaczala.Dowiedzialem sie o tej pozniejszej sytuacji i tej publikacji jak jej matka prosila mnie abym odwiedzil ja na intensywnej.Bylem dwa razy.Na pogrzeb byla zaproszona tylko rodzina."
    Ale sprawa i dla mnie i dla ciebie jest jasna.
    Jedzmy dalej lepiej z portretem bo cycki nam wszystkim bokiem wychodza.