Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 143

Wątek: Akt i portret pytanie do fachowców/rzemieślników w tej materii

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Akt i portret pytanie do fachowców/rzemieślników w tej materii

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Ja? Odkąd jestem na Forum, przez 1/3 czasu robiłam kompaktem SP500, teraz e-510 z kitami.
    Pewnie inaczej bym śpiewała będąc klasą średnią, teraz z zazdrości wypominam ludziom sprzętowe szaleństwo
    Wiedziałem, no wiedziałem!!
    I co dało się stworzyć piękną(to nie wazelina) serię fot? Dało się!
    A wracając do meritum i tego co napisał Mirek. Człowiek niemający dużej wiedzy z dziedziny PS-a, nieobcujący na co dzień z tymi wszystkimi sztuczkami, inaczej patrzy na zdjęcie. Widzi kobietę z jakoś tam ułożonymi rękami, z jakąś tam miną i np. jakośtam alabastrowo-aksamitną cerą. I taki człowiek nie analizuje foty pod kątem wyostrzania, blurowania i przenikania warstw. On odbiera to tak prosto, po chłopsku Że albo ta alabastrowość od razu wyda mu się sztuczna, albo na nią nie zwróci uwagi bo akurat tu nie razi. Taki prosty człowiek może natomiast znużyć się kolejną tą samą pozą i miną, popadaniem w sztampę. Tu jednak widzę dziwne zjawisko. O ile taka sztuczność pozy/miny razi niektórych u jednego autora, to u innego jest już zupełnie puszczana płazem. Bo ten drugi autor jest już wyżej w hierarchii doświadczenia. On napisze że to tylko taka robocza sesja, taki żarcik, a potem będzie naprawdę i już sztuczność i plastik uchodzi. To siębodajże nazywa konwencja. Takie samo słowo-wytrych jak art - polecam Albo jeszcze inny autor wrzuci 37 fotę 17 modelki z taką samą miną i w ten sam sposób artystycznie rozmizianej, i jemu nikt słówka nie powie tylko cmoknie z miną znawcy, bo inaczej zostanie delikatnie postawiony do pionu lub z politowaniem odesłany w kąt razem z innymi nieznającymi się bucami.
    Dużo w tym racji.

---------- Post dodany o 15:27 ---------- Poprzedni post był o 15:03 ----------

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Mysikrólik, jestem po Twojej stronie w rozumieniu fotografowania modelek, przede wszystkim w tym, że nieważne jaka modelka, ważne co autor nam chce powiedzieć na zdjęciu i jakimi środkami, jaka formą się posługuje.
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    Saboor,tu nie chodzi o nieciekawą urodę tych pań ale o nieciekawe ich sfotografowanie.Tak sądzę.Może się mylę bo nie robie tego typu zdjęć.W portrecie występuje ten sam problem.
    Szereg dyskutantów sprowadza sprawę fotografowania nagich kobiet do obszaru drażliwości przez siebie zdefiniowanego i stąd się biorą pytania zawierające w sobie odpowiedź - jak to, dlaczego fotograf tak marnie sfotografował modelkę i jeszcze dorabia do tego ideologię, przecież on jej szkodzi.
    Tak jest.

Są to właściwie pytania-zarzuty, a nie pytania inspirujące, problemowe. Są to pytania typu, dlaczego pani (pan) takie złe zdjęcia wykonuje i jeszcze dorabia do tego ideologię?
    Analiza pytania bardzo kiepska. I nie tobie ją przeprowadzać, skup się na problemie: "dlaczego pani (pan) takie złe zdjęcia wykonuje i jeszcze dorabia do tego ideologię?" bo to mnie interesuje.
    Zakamuflowana odpowiedź tkwi w pytaniu - proszę nie robić takich zdjęć pani (pan) szkodzicie modelce, rozpowszechniacie niewłaściwe gusta, kanony estetyczne, to są chwyty pijarowe i niszczenie estetyki formalnej, generalnie szerzenie idei niepożądanych, szkodliwych, bo dalekich od art foto.
    Jesteś zwolennikiem teorii spisku? Niema zakamuflowanej odpowiedzi, natomiast pytanie było i jest proste: czy nie wyrządza krzywdy pozującej modelce.
    Bez podtekstów.
    To że autor wystawia fotkę mniej udaną warsztatowo, może i błądzącą ideowo, nie znaczy, że jest szkodnikiem dla modelek
    Pzdr, TJ
    Nie wiem, ale się dowiem - po to jest ten wątek.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Saboor, więcej pogody ducha.
    Pzdr, TJ

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Saboor, więcej pogody ducha.
    Pzdr, TJ
    Z pogodą mógłbyś coś wynegocjować u Aury? Tak ze 26o i lekki zefirek za wschodu?
    A ja się duchem zajmę. Słowo!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Mysikrólik, jestem po Twojej stronie w rozumieniu fotografowania modelek, przede wszystkim w tym, że nieważne jaka modelka, ważne co autor nam chce powiedzieć na zdjęciu i jakimi środkami, jaka formą się posługuje.

Szereg dyskutantów sprowadza sprawę fotografowania nagich kobiet do obszaru drażliwości przez siebie zdefiniowanego i stąd się biorą pytania zawierające w sobie odpowiedź - jak to, dlaczego fotograf tak marnie sfotografował modelkę i jeszcze dorabia do tego ideologię, przecież on jej szkodzi.

Są to właściwie pytania-zarzuty, a nie pytania inspirujące, problemowe. Są to pytania typu, dlaczego pani (pan) takie złe zdjęcia wykonuje i jeszcze dorabia do tego ideologię?
    Zakamuflowana odpowiedź tkwi w pytaniu - proszę nie robić takich zdjęć pani (pan) szkodzicie modelce, rozpowszechniacie niewłaściwe gusta, kanony estetyczne, to są chwyty pijarowe i niszczenie estetyki formalnej, generalnie szerzenie idei niepożądanych, szkodliwych, bo dalekich od art foto.
    To że autor wystawia fotkę mniej udaną warsztatowo, może i błądzącą ideowo, nie znaczy, że jest szkodnikiem dla modelek
    Pzdr, TJ
    Kurde dwa razy przeczytalem.Odniose sie do tego zdania
    Pzdr, TJ
    Dwa lata temu przychodzila na warsztaty taka mloda para,Ona i On.Ona wysoka,zgrabna,sliczna dziewczyna.Na 1000% fotogeniczna.On szybko uczacy sie i bardzo pojetny fotoamator.Urzadzili sobie w domu studio.Kolezanki ,koledzy ,korzystali i pozowali,organizowali sesje nawet doszlo do pozowanych aktow.Niektore nawet nawet.Nie publikowali nie chwalili sie na forach.Ona uwazala,ze ma jeden feler.Oni i ja tez poniekad,ze nieistotny.Proponowalem unikac pokazywania go na fotkach.
    Niektorzy argumentowali tak jak powyzszy cytat.Po dwoch latach milosc i wspolne hobby sie nagle skonczylo.On dalej chcial kariere zdobywac.Opublikowal te kontrowersyjne fotki z tym nazwijmy to felerem.W sumie drobiazg.Ona je zobaczala.Dowiedzialem sie o tej pozniejszej sytuacji i tej publikacji jak jej matka prosila mnie abym odwiedzil ja na intensywnej.Bylem dwa razy.Na pogrzeb byla zaproszona tylko rodzina.
    Dlatego teraz wole na zimne dmuchac,nawet dwa razy jak ignorowac kicze mianujace sie do aktu czy portretu,dlatego jesli ktos sie nazywa modelka a siebie fotografem organizujacym sesje to oceniam go jak profesjonaliste,ktory ma zgode na pismie na publikowanie osob,dlatego wstawiam tylko kwiatki.Wole jak mowia do mnie stary capie zajmij sie bardziej trudniejszym tematem jakim jest portret,bo kwiatki to ja na poczatku jak aparat poznaje to robie.
    Mysle Panie Tadeuszu,ze bedac blisko takiej bardzo brzydkiej sytuacji tego ostatniego zdania bys napewno nie napisal.
    Ja napisze tak,jest szkodnikiem,bo to nie jest modelka to jest dziewczyna co mysli,ze jak na kilku forach sie kilku mlokosow poslini nad jej fotka to kariera pewna.
    Modelki to focil u nas niejeden,ale te co za fotki,i kawke rozpuszczalna daja sie focic to maja tak do modelki jak ja do Mickiewicza,czasem cos do rymu napisze,nawet kwieciscie,ale to tylko tyle.Nic wiecej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Nie czepiajmy się słów. Nie popadajmy w skrajności. Wszyscy tu jesteśmy amatorami, umówmy się, że słowa "akt", "model", "pejzaż", "portret", "sesja" używamy bo TAK JEST WYGODNIEJ. Nie obruszajmy się, że te słowa są zarezerwowane tylko dla profi bo NIE SĄ. W szkołach plastycznych też uczniowie mają takie tematy. Nigdzie nie jest powiedziane, że słowa "akt" lub "portret" można używać tylko po skończeniu uczelni wyższej lub mając certyfikat ISO 9001.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Dla nas prosciej,latwiej i lepiej to brzmi.Mozna wypelnic gacie a mozna sie zes....Tez sie wypelnia,nawet smrod ten sam..Ale czy dla takiej 16,17 co ma pstro w glowie,nawet i 20 nie maja jeszcze poukladane.Mi chodzi o nie,bo wiem co sie gada ile i jak sie obiecuje.Nie o tego co trzyma obiektyw.Ciekawe jak matka zareaguje jak jej corka oglosi ze idzie na sesje fotograficzna do sasiada z naprzeciwka i bedzie na pierwszej stronie w gazecie,bo jest sliczna i nie musi sie uczyc.
    Pobiegniesz jej fryzjera zamowic??Czy zapytasz o certyfikat,co latwiejsze??
    Aga-Dobrze wiesz o czym napisalem,ale ....Dobra.Masz racje.Ja mam swoje odchowane.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kurde dwa razy przeczytalem.Odniose sie do tego zdania
    Dwa lata temu przychodzila na warsztaty taka mloda para,Ona i On.Ona wysoka,zgrabna,sliczna dziewczyna.Na 1000% fotogeniczna.On szybko uczacy sie i bardzo pojetny fotoamator.Urzadzili sobie w domu studio.Kolezanki ,koledzy ,korzystali i pozowali,organizowali sesje nawet doszlo do pozowanych aktow.Niektore nawet nawet.Nie publikowali nie chwalili sie na forach.Ona uwazala,ze ma jeden feler.Oni i ja tez poniekad,ze nieistotny.Proponowalem unikac pokazywania go na fotkach.
    Niektorzy argumentowali tak jak powyzszy cytat.Po dwoch latach milosc i wspolne hobby sie nagle skonczylo.On dalej chcial kariere zdobywac.Opublikowal te kontrowersyjne fotki z tym nazwijmy to felerem.W sumie drobiazg.Ona je zobaczala.Dowiedzialem sie o tej pozniejszej sytuacji i tej publikacji jak jej matka prosila mnie abym odwiedzil ja na intensywnej.Bylem dwa razy.Na pogrzeb byla zaproszona tylko rodzina.
    Dlatego teraz wole na zimne dmuchac,nawet dwa razy jak ignorowac kicze mianujace sie do aktu czy portretu,dlatego jesli ktos sie nazywa modelka a siebie fotografem organizujacym sesje to oceniam go jak profesjonaliste,ktory ma zgode na pismie na publikowanie osob,dlatego wstawiam tylko kwiatki.Wole jak mowia do mnie stary capie zajmij sie bardziej trudniejszym tematem jakim jest portret,bo kwiatki to ja na poczatku jak aparat poznaje to robie.
    Mysle Panie Tadeuszu,ze bedac blisko takiej bardzo brzydkiej sytuacji tego ostatniego zdania bys napewno nie napisal.
    Ja napisze tak,jest szkodnikiem,bo to nie jest modelka to jest dziewczyna co mysli,ze jak na kilku forach sie kilku mlokosow poslini nad jej fotka to kariera pewna.
    Modelki to focil u nas niejeden,ale te co za fotki,i kawke rozpuszczalna daja sie focic to maja tak do modelki jak ja do Mickiewicza,czasem cos do rymu napisze,nawet kwieciscie,ale to tylko tyle.Nic wiecej.
    Dziękuję. Inaczej nie dam rady, więc:
    +1

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Nie czepiajmy się słów. Nie popadajmy w skrajności. Wszyscy tu jesteśmy amatorami, umówmy się, że słowa "akt", "model", "pejzaż", "portret", "sesja" używamy bo TAK JEST WYGODNIEJ. Nie obruszajmy się, że te słowa są zarezerwowane tylko dla profi bo NIE SĄ. W szkołach plastycznych też uczniowie mają takie tematy. Nigdzie nie jest powiedziane, że słowa "akt" lub "portret" można używać tylko po skończeniu uczelni wyższej lub mając certyfikat ISO 9001.
    No normalnie się zaczytałem...taka kulturalna fotograficzna dyskusja.
    Sprawę do Tomka w Twoim imieniu załatwiłem
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Mirku, powoli. Ty przedstawiłeś jeden przypadek szczególny, z oddziałem intensywnej opieki włącznie, przy czym nie pojmuję, jaki to ma związek z foceniem i wystawianiem fotek. Saboor zadał pytanie konkretne w nawiązaniu do konkretnego zjawiska występującego i tu na forum, czyli szkodzeniu brzydkim modelkom przez ich nieartystyczne fotografowanie.
    To jest zupełnie inna sprawa. Natomiast jeśli chodzi o dziewczyny 16-17 letnie chętne do pozowania w aktach, to jest sprawa oczywista, ze poważny fotograf powinien takowe odsyłać do domu. No chyba, ze rodzice wydadzą zgodę na występ i publikację, a notariusz przystawi na niej swoja pieczęć.

Saboor nie pisał o modelkach niepełnoletnich tylko o „zdjęciach pań powiedzmy - nieciekawej urody, czy też budowy ciała”. A to jest całkiem inny problem, problem niepięknych pań i niedźwiedziej przysługi (złej przysługi w jego przypuszczeniu oczekującym potwierdzenia lub zaprzeczenia w dyskusji tu na forum) oddawanej im przez marnych fotografów.
    Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 27.07.12 o 22:38

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Mirku, powoli. Ty przedstawiłeś jeden przypadek szczególny, z oddziałem intensywnej opieki włącznie, przy czym nie pojmuję, jaki to ma związek z foceniem i wystawianiem fotek. Saboor zadał pytanie konkretne w nawiązaniu do konkretnego zjawiska występującego i tu na forum, czyli szkodzeniu brzydkim modelkom przez ich nieartystyczne fotografowanie.
    To jest zupełnie inna sprawa. Natomiast jeśli chodzi o dziewczyny 16-17 letnie chętne do pozowania w aktach, to jest sprawa oczywista, ze poważny fotograf powinien takowe odsyłać do domu. No chyba, ze rodzice wydadzą zgodę na występ i publikację, a notariusz przystawi na niej swoja pieczęć.

Saboor nie pisał o modelkach niepełnoletnich tylko o „zdjęciach pań powiedzmy - nieciekawej urody, czy też budowy ciała”. A to jest całkiem inny problem, problem niepięknych pań i niedźwiedziej przysługi (złej przysługi w jego przypuszczeniu oczekującym potwierdzenia lub zaprzeczenia w dyskusji tu na forum) oddawanej im przez marnych fotografów.
    Pzdr, TJ
    Kurde.Miala szramy na lewej piersi od poparzenia.Bedac dzieckiem mleko wylala na siebie.Gowniarz opublikowal jej zdjecie z tym znamieniem,czy pozostaloscia po wypadku.Dziewczyna popelnila samobojstwo przez jednego durnego "profesjonaliste"
    Czy teraz rozumiesz!Dla innej piers niewystarczajaco prezna moze byc powodem.Czy cycki pokazywane na forum warte sa tego.Wiesz kto i jaki koment wstawi? Tym bardziej,ze widac jak na dloni co jest zle i co nalezy ukryc.
    Nie chce zebys kiedys napisal -no to mamy drugi taki przypadek,ale to nie regula.wstawiajmy nadal,bo slina ciecze.
    Najgorsze co moze byc w tym hobby to to ze ktos nie do konca umie sie swiatlem i obrobka posluzyc a za gole cyce i **** sie bierze dla poklasku.

Ja znikam z twego watka,to nie ma sensu.Widocznie jestem za starym capem focacym badyle.Nie nadaje sie i juz.
    Jesli pelnoletnioscia jest tylko data to nie ma tematu.Dzis dziecko jutro dorosly,a w glowie siano jak bylo tak jest.
    Dla mnie dorosla pani nieciekawej urody czy tez budowy ciala pozwalajaca sie amatorowi fotografowac i pozwalajaca na wystawianie na forach swioch fotek jest albo niespelna rozumu albo mimo wieku nie w pelni dorosla.A to jeszcze gorzej od smarka co ma na wszystko papier.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 27.07.12 o 23:02