E-PL4 nie ma i nie będzie. Tak jak Lumix G4.
Za wikipedią: "W Japonii "cztery" jest uważane za pechowe. Wymowa liczebnika ("Shi") jest identyczna jak wymowa wyrazu "śmierć", dlatego w japońskich budynkach nie występuje czwarte, pechowe piętro (po trzecim jest piąte), ludzie zmieniają numery swoich mieszkań i telefonów w obawie przed feralną liczbą."
Co za idioci... Pewnie część z nich nawet by nie tknęła Nikona D4![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W rozwiązaniach szczegółowych Olek ma oczywiście sporo sukcesów, ale nie w wyznaczaniu długoterminowych trendów. Można wymienić choćby przespanie epoki AF w lustrzankach, ślepa uliczka aparatów typu "bridge" (lustrzanka z niewymienną optyką), obecnie ślepa uliczka z dużym 4/3. Wejście Canona w bezlusterkowce powinno dać pozytywny efekt i tu się z Kenem zgadzam. Nikon próbował ominąć problem przy pomocy małej matrycy. Chwała Canonowi, że podjął wyzwanie Olka i potraktował temat poważnie (nie mam tu na myśli korpusu, tylko rozwiązanie systemowe, lepsze korpusy z pewnością się pojawią). Jeśli przejściówka zapewni dobrą współpracę ze starymi szkłami, to cena takiego 75/1,8 bardzo szybko spadnie o połowę i trzeba się z tego cieszyć.
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Nic nie kumam. Canon wypuścił mydelniczkę i dwa szkła - nawet jeszcze nie wiadomo czy te 22 mm są na pewno takie super. Zresztą praktycznie wszyscy producenci systemów bezluterkowych mają w ofercie udane lub bardzo udane, jasne szkła z zakresem 40-50 mm dla FF. Na czym polega ta powaga, czy wręcz "chwała" Canona? Dla mnie najbardziej innowacyjne - od czasu m4/3 - jest podejście Pentaxa bo oni jako jedyni, nie bawiąc się w groteskowe przejściówki przypinane do breloczków, postawili znak równości między systemem bezlusterkowym a swoim bazowym bagnetem K. Ten K-1 to na razie nisza, ale nie mają już żadnych przeszkód "ideologicznych", żeby jako pierwsi wypuścić solidnego, dużego EVIL-a bez lustra ( bagatela, AF musi być tylko dobry i wizjer) i nie narażać swoich fanów na dylematy czy wchodzić w drugi, trzeci czy sto trzeci system. Canon na razie łaskawie przyłączył się do peletonu. Nie wiem, może liczy na to, że rozłożą przed nim, jak przed Królem, czerwony dywan - i reszta stawki, onieśmielona obecnością czempiona, zacznie się sama z siebie na tym dywanie przewracać? Wtedy można by otworzyć kolejny rozdział w dziejach przemysłu fotograficznego i do woli zapychać markety małpkami z APSC po 5 kpln sztuka.
Ostatnio edytowane przez dzarro ; 26.07.12 o 15:03
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Witam !
A jaki to model Olka z GPS i kompasem ?
A mozesz mi wskazac, ktory Olek ma choc jedno z rozwiazan o ktorych pisalem ? (laczenie HDR w puszcze, 14-bitowy RAW, format DNG )
Przypominam, ze nie sa to na obecne czasy... najnowsze pomysly.
Piszesz, ze Olek nic nie musial i to jest odpowiedz ze aby cos Olek chcial zrobic ktos musi im podebrac odpowiednio wielu klientow
zanim dojda do wniosku, ze musi MUSIEC... cos zmieniac
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez hades ; 26.07.12 o 20:51 Powód: kolor czerwony jest zarezerwowany dla moderatorów
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak