Strona 55 z 57 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 565

Wątek: quo vadis micro 4/3

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Odp: quo vadis micro 4/3

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Kochani, jako nowa osoba na tym forum proszę o jedno: nie narzekajcie.
    W pełni się z Tobą zgadzam - (nie)stety (zależy od punktu widzenia) w DNA tego forum wpisane jest narzekanie na system, producenta i najlepiej cały świat. Gdy parę lat temu przestawałem się udzielać na forum, to było narzekanie, że nie wiadomo co będzie z 4/3. Gdy teraz wróciłem, to jasno widać, że coś się skończyło a coś innego zaczęło ... Szkoda tylko, że wciąż jest tak wiele osób, które na przemian narzekają i wmawiają na siłę sobie i innym, że gdzieś indziej jest inny lepszy świat. A co gorsza, że dopóki się do niego nie wejdzie dopóty nie będzie się robić lepszych zdjęć. I zamiast wchodzić na forum by zobaczyć jakie zdjęcia robią inni (a wiele z nich jest znakomitych), nauczyć się czegoś nowego (jest od kogo!), podyskutować o zdjęciach (jest z kim), pomóc sobie z różnymi problemami (zawsze się znajdzie pomocna dłoń), to wciąż na pierwszym miejscu pod względem komentarzy i odwiedzin widać wątki gdzie prym wiodą trole, a inni próbują leczyć kompleksy zwalając winę na producenta.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie przesadzajcie. Na każdym forum się narzeka na to lub tamto. Różnica polega na tym, że tutaj nie dostaje się za to banów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie przesadzajcie. Na każdym forum się narzeka na to lub tamto. Różnica polega na tym, że tutaj nie dostaje się za to banów.
    I może to jest błąd?
    Takie grupowe podkopywanie morale niczemu dobremu nie służy (no może poza późniejszymi ciekawymi ofertami na allegro do osób wyprzedających system )
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    I może to jest błąd?
    Takie grupowe podkopywanie morale niczemu dobremu nie służy (no może poza późniejszymi ciekawymi ofertami na allegro do osób wyprzedających system )
    I o to właśnie chodzi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Jeśli czyjaś negatywna opinia na temat sprzętu, którego używasz, osłabia Twoje morale, no to problem faktycznie istnieje, ale raczej nie leży po stronie osoby wyrażającej tę opinię. Ja tu nie widzę żadnych grupowych szarży narzekających. Na palcach jednej ręki mogę policzyć osoby, które notorycznie męczą bułę, bo to leży w ich naturze. A te bardziej wyważone krytyczne opinie są jak najbardziej pożyteczne. Jak myślisz, czy Olek zmieniłby matryce w całej linii swoich aparatów, gdyby wszyscy klienci (lub potencjalni klienci) rozpływali się w zachwytach nad dotychczasowymi sensorami Panasa? Wątpię...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    To najwyzej to clue sprawy.
    No i po to, ze jak chce to sie miesci w kieszeni, a jak nie chce to przyjmie na bagnet wszystko w systemie.
    Widzisz roznice?

pozdro
    Rozumiem ze brak AF jest be ale brak AFC juz OK? Coz z tego ze mozesz podpiac do tego body obiektywy z FF jak taki zestaw nadaje sie co najwyzej do przypiecia do statywu bo ani tam gripa nie ma ani nijak to nie jest wywazone. Ze o braku tego "koniecznego" plytkiego GO i wysokiego ISO nie wspomne

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

MRC ma pisane. Prawie powieść... dużo znanych frazesów. Tylko z jednej strony gdyby wszyscy mieli banana na gębie - to albo ich by dawno zamknęli albo byśmy w szałasach siedzieli - bo po co szukać co innego, jak tak jest fajnie. Forum jest po to aby sobie popisać, ulżyć itp. Tak jak pisze Epicure bez opinii - ta rodzi sprzedaż - nie byłoby zmian i unowocześniania w naszym hobby. Kto wie, a może posty co niektórych tu tłumaczą pewnym notablom na japoński Poza tym jak ponarzekać i pomarudzić to najlepiej wśród swoich, i nie maiłem na myśli rodziny i żon/kobiet/kochanek

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Rozumiem ze brak AF jest be ale brak AFC juz OK? Coz z tego ze mozesz podpiac do tego body obiektywy z FF jak taki zestaw nadaje sie co najwyzej do przypiecia do statywu bo ani tam gripa nie ma ani nijak to nie jest wywazone. Ze o braku tego "koniecznego" plytkiego GO i wysokiego ISO nie wspomne
    Mam tak ze swoimi body i szklami , które lubię, i nie przeszkadza mi to. I nie umowiłem się z nynym...
    Jak znajdziesz swoje ku temu powody, mniej dolegliwe są trudności czy niedoskonałości sprzętowe.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Są osoby zapatrzone w system i gotowe walczyć na śmierć i życie (pentalibowie, olytalibowie etc.), udowadniając, że system z którego korzystają jest naj.. naj.. na świecie.
    To grupa ludzi potrzebująca wsparcia z zaplecza, identyfikacji z czymś - z pieskiem, szalikiem kibica albo - jak tu - z marką aparatu. Sami słabi, w grupie lżej, żadnej w tym filozofii. Próby merytorycznej dyskusji z definicji niemożliwe. Czasem takim przechodzi, jednak częściej doznają zawodu czy tak zwanego olśnienia i z sympatyków stają ją wrogami odnajdując się w kolejnym jedynie słusznym obozie.
    Podsumowując, strach przed tym, by nie być posądzony o bycie amatorem (no bo przecież jak to)
    A to już w ogóle jest śmieszne. Nie ubliżając zawodom wykonywanym, powiedzmy sobie szczerze - zawodowy fotograf to raczej niziny i finansowe, i intelektualne, i perspektywiczne. Właściwie więcej wymaga się od pana koparkowego, bo prowadzenie koparki jest trudniejsze od robienia najzupełniej poprawnych zdjęć, do tego dobrze płatne i elitarne. I żeby nie było, sam także żyję ze zdjęć, choć raczej z nietypowych (bo od typowych są zastępy chętnych z ofertą, która sprawia, że mnie się nawet butów ubrać nie chce, nie mówiąc o wyjściu w plener), ale niechętnie się do tego przyznaję, bo i nie ma się czym chwalić.

Nie raz już mówiłem, ale powtórzę znowu: fotografia to taka skundlona sztuka, pozwala każdemu, kto chciałby ''wyżej'', a nie potrafi pisać, grać, lepić, sklejać, dziergać itd, poczuć to ''wyżej''; pobyć przez pięć minut ''kimś na dzielni''. Oczywiście nie każdy tak do tego podchodzi, ale sporo, zwłaszcza młodych, głęboko ''wierzących'' i zaangażowanych forumowo, z portfolio głównie lasek (znajomych i znajomych znajomych) w dziwnych pozach.
    Po kilku latach przychodzi etap kompakta do pstrykania kolejnych urodzin dziecka i wyjazdów do Egiptu, a portfolio znika z sieci albo trafia na cmentarzysko różnych ''plfoto'', których całe lata nikt nie ogląda.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 19.10.12 o 11:12

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tojaro Zobacz posta
    MRC ma pisane. Prawie powieść... dużo znanych frazesów. Tylko z jednej strony gdyby wszyscy mieli banana na gębie - to albo ich by dawno zamknęli albo byśmy w szałasach siedzieli - bo po co szukać co innego, jak tak jest fajnie.
    Chyba do końca nie zrozumiałeś mojej opinii (albo napisałem to mało czytelnie, co bardziej prawdopodobne): narzekajmy na to, co rzeczywiście jest do bani. Przykład? Proszę bardzo: w dobie gonitwy na megaISO, zarówno Olympus jak i Fuji dokonuje oszustwa. Nie da się tego nazwać inaczej. By w papierach i tabelkach wyglądało to ładnie, dostajemy sprzęt (np. OM-D, Fuji X100), który ma wspaniałe użyteczne duże ISO (200-25600). Prawda? Tylko, że pomiary pokazują, że ta dwójka producentów oszukuje nas - odbiorców (trochę zresztą, na nasze własne życzenie). ISO200 w OM-D to tak naprawdę ISO 107, ISO1600 to... 782, a magiczne superużywalne ISO3200 to rzeczywiste ISO 1489... Gdyby dla przykładu Olympus (czy Fuji, co będę starał się wykazać w teście jaki zamierzam przeprowadzić dzięki uprzejmości Kolegów z tego forum w listopadzie) napisał rzetelnie jakie daje ISO OM-D, to larum byłoby podniesione do sześcianu. No bo jak to, inno mają używalne 6400 a my nie. Inni mają świetną dynamikę dla ISO200 a my nie.... Natomiast to, że możemy ustawić sobie cyferkę (a nie rzeczywistą wartość) daje +10 punktów do dobrego samopoczucia, bez próby chociażby weryfikacji tego co daje producent.
    To jest wg mnie jeden z rzeczywistych problemów. Czy ktoś ten temat na forach Fuji/Olympusa podnosił na tyle mocno, by wpłynąć na producentów by nie oszukiwali nas, czyli odbiorców? Załóżmy roboczo: chcę skorzystać ze słonecznej szesnastki: w przypadku jednego i drugiego aparatu, mogę spokojnie zostawić ISO200 i nie kombinować z obniżaniem wartości dla czasu/przesłony. Gdybym trzymał się tego, co daje producent, to ustawienie ISO200 powinno spowodować, że albo czas, albo przesłonę muszę zmniejszyć o wartość EV (zasada: ISO100 f16 1/100s). Zrobiłem test na X100 i rzut oka na histogram pokazuje, że gdzieś 3/4 EV jest niepoprawnie. Dlaczego? Ano dlatego, że ISO200, to tak naprawdę ISO127...
    Nie chodzi mi więc o pełne zadowolenie zawsze i wszędzie i brak krytycyzmu do sprzętu. Natomiast narzekanie na m4/3, że nie daje tego co inne systemy jest w mojej ocenie narzekaniem dla samego narzekania. Jeżeli znajdę chwilę, to napiszę też parę swoich przemyśleń o grupie "profesjonalistów" (nie zamierzam nikogo obrażać), którzy jak zaczynają zdanie: a w kościele bez tego nie da rady...
    Uważam więc, że wiele osób narzeka, przykrywając swój brak umiejętności wydumanymi problemami sprzętowymi. W 2009 roku, na forum pentaksa napisałem taką przypowiastkę. Nie sądziłem, że się aż tak sprawdzi:

"Rok 2018, Polska, Poznań - zapis archiwalny rozmowy na forum P@PL

Smoczyk napisał :
    Nienawidzę Pentksa! Naprawdę.
    Wczoraj byłem na meczu finałowym Euro. Miejsce jak marzenie - tuż przy linii autu. Moja rodzina po drugiej stronie boiska - wymarzone zatem miejsce.
    Wziąłem K60D i obiektyw DA^500. ISO standardowo ustawiłem na 512 (jak ktoś woli starą nomenklaturę - 512000) - wyżej nie lubię bo się jakiś szum pojawia.
    Kolega obok siedział z Nikonem D3xgddx. Kiedy chciałem robić już zdjęcie rodzinki, okazało się, że sprzęt źle rozpoznał twarze rodzinki (w domu 4 razy wprowadzałem je do matrycy systemowej). Jak zwykle, z 250 metrów nie rozpoznał twarzy. Porażka. Nie wspomnę o dźwięku. To ma być 5+1 ? Lewy, tylny kanał jak zwykle zebrał złe częstotliwości. Dodatkowo, złącze światłowodowe wolne jak mało co. Zrzut zawartości 2 terabajtów danych zajmuje 10 minut. Na Nikonie 5 minut. Porażka.
    Poza tym, AF jak zwykle działa źle. Widać jak na dłoni było, że zawodnik na środku pola przejmując piłkę pójdzie na bramkę. Włączyłem śledzenie. Po 30 sekundach, gdy prawie padała bramka dostałem pytanie czy chcę na pewno kontynuować tryb foto/video czy tylko foto. 4 sekundy straciłem - to jest jakieś 100 zdjęć. Kto mi to odda ? To ma być sprzęt dla zaawansowanego amatora ? Niech Pentax uczy się od Nikona....
    Nie wspomnę o błędnie działających programach.
    Kiedy wybieram tryb Cartier-Bresson to nie robi tego tak jak powinien. Winietka za mocna i obiekt za mało rozmazany. Kolejna porażka. Trochę lepiej jest przy programach Penn czy też Winogrand, ale i tak szału nie robi. Zaczynam mieć dość tego systemu.
    Najgorsze co mnie spotkało to jednak dzisiejsze fotografowanie. W canonie kolegi, w griboksie ma 5 świateł przenośnych. U nas - porażka, ledwie 3. Dodatkowo, kiedy wprowadzam do aparatu rozmiar pomieszczenia i ustawienie modela, to te małe światełka rozstawione mogą być tylko wg 2, góra 3 programów tematycznych... Dodatkowo światełka mają ten problem, że działają tylko tydzień na bateryjce. Dzisiaj właśnie padła jedna podczas sesji.
    Jeżeli dodam to tego, że nie mogę pobrać ustawień i klimatu zdjęcia pobranego z internetu to już porażka. Trzeba czekać, aż update do firmware wydadzą. Kolega z Canona nie musi. Wczoraj Nikelson dostał nagrodę WorldPress Photo i chciałem zrobić fotkę w jego stylu. Jak podały optyczne.pl największy rozrzut od oryginału robi Pentax.
    Zatem podjąłem decyzję - zmieniam system. Mam go serdecznie dość."

Link: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p...c622ff5#440960

Rzeczywisty pomiar ISO dla FujiX100: http://www.dxomark.com/index.php/Cam...m/FinePix-X100
    Rzeczywisty pomiar ISO dla OM-D: http://www.dxomark.com/index.php/Cam...mpus/OM-D-E-M5

---------- Post dodany o 11:26 ---------- Poprzedni post był o 11:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    To grupa ludzi potrzebująca wsparcia z zaplecza, identyfikacji z czymś - z pieskiem, szalikiem kibica albo - jak tu - z marką aparatu. Sami słabi, w grupie lżej, żadnej w tym filozofii. Próby merytorycznej dyskusji z definicji niemożliwe. Czasem takim przechodzi, jednak częściej doznają zawodu czy tak zwanego olśnienia i z sympatyków stają ją wrogami odnajdując się w kolejnym jedynie słusznym obozie.
    W pełni zgadzam się z tym stwierdzeniem. Zmieniają się jedynie kolory turbana(u), natomiast talibanizm pozostaje. Przykładów tego naprawdę jest mnóstwo. Może to z jednej strony próba pokonania dysonansu pozakupowego po przejściu na nowy system, może próba przekonania innych, że jest się odkrywcą, niczym w platońskiej alegorii jaskini...
    Ostatnio edytowane przez MCR ; 19.10.12 o 12:07 Powód: linki
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com