Strona 51 z 57 PierwszyPierwszy ... 414950515253 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 565

Wątek: quo vadis micro 4/3

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: quo vadis micro 4/3

Całe to gadanie o wyższości FF nad m4/3 sprowadza się do doboru medium do kontekstu i założeń definiujących język komunikacji. Tylko do tego.
    runner

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    A przeczytaliscie dokladnie tekst?
    Tam jest jak byk napisane, ze nie jest to jakosc lustrzanek, jednak wielkosc megapikseli sensora podowuje smiale uzycie do skladu.
    To jednak zasadnicza roznica.

pozdro
    Podobnie jak FF Nie ma jakosci MF a ten duzego formatu - czy z tego wynika ze mala klatka nie nadaje sie dla profesjonalistow?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Patrząc historycznie wstecz, mały obrazek, dzisiejszy FF powstał jako kastrat, bo w fotografii podróżniczej i reportażowej Linhoff sprawdzał się średnio.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

I pewnie za 100 lat technika pójdzie na tyle do przodu, że 4/3 zajmie miejsce Linhoffa, tylko, że mnie taka perspektywa czasowa zupełnie nie interesuje

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    I pewnie za 100 lat technika pójdzie na tyle do przodu, że 4/3 zajmie miejsce Linhoffa, tylko, że mnie taka perspektywa czasowa zupełnie nie interesuje
    Po stu latach to tylko się spełniają postulaty. Rozwój techniki raczej pędzi, nie idzie. Dzisiaj żona miała do mnie pretensje czemu nie pisze do niej listów. Przecież wysyłam jej... SMS'y Za parę lat młodzież będzie pytała do czego służyły znaczki pocztowe? Zobacz cyfrówki z przed dziesięciu lat, i porównaj z dzisiejszymi. To tylko 10 lat, a jaka przepaść
    Z fotografią może się stać to co się stało z zegarkami/zegarami. Wieżowe > stojące z kurantami> > mniejsze kominkowe > kieszonkowe > naręczne...
    Dziś zegarki wpycha się wszędzie gdzie się da. Podobnie może być technikami fotografii Tylko kwestia dokładności pomiaru... ech
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Podobnie jak FF Nie ma jakosci MF a ten duzego formatu - czy z tego wynika ze mala klatka nie nadaje sie dla profesjonalistow?
    Zawodowcy ( profesjonaliści ) używają nawet kompaktów.
    Wszystko zależy od przeznaczenia i celu któremu zdjęcie ma służyć.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Co mnie obchodza w tym wypadku sredni i duzy format.
    Napisalem jak sie powinno interpretowac anglojezyczny tekst, bo zostal nieco opacznie zrozumiany i tyle.
    Mnie to kompletnie nie interesuje co kogo jara i co sobie zabiera do robienia zdjec, liczy sie efekt koncowy.
    Swoja droga, to dopoki w swiecie kastratow nie pojawi sie wiecej powazniejszych szkiel, wiekszego przekroju body, rozbudowanego zaplecza, czy poprawienie rozwiazan AF, dopoty ten system przez bardzo wielu nie bedzie postrzegany w katergoriach wspomnianej profesjonalizacji.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Polecam wszystkim odwiedziny strony www.500px.com - to w ostatnim czasie chyba najprężniej działający serwis społecznościowy dla fotografów, w tym profesjonalistów. Od jakiegoś czasu zaglądam tam regularnie i regularnie opada mi kopara na widok zamieszczonych tam prac. Proponuję w wolnej chwili poświęcić godzinę czasu na przejrzenie zamieszczonych tam zdjęć. W czasie oglądania zapisujcie sobie, na ile trafiliście zdjęć, które wymagały kosmicznego AF, "rozbudowanego zaplecza", niewiarygodnie drogich korpusów i obiektywów.

Są tam fotografowie, którzy poziomem swoich zdjęć z Olka E-400 czy Canona 1000D z kitem zawstydzają połowę polskich kotleciarzy. Oglądając takie zdjęcia wszelką "profesjonalizację" ma się po prostu głęboko w d...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    Zobacz cyfrówki z przed dziesięciu lat, i porównaj z dzisiejszymi. To tylko 10 lat, a jaka przepaść
    Faktycznie - te sprzed 10 lat były bardziej ergonomiczne, lepiej wykonane i bardziej niezawodne. Fakt, że ciężko było wyjść poza ISO200, ale co tam - dynamika i ostrość były lepsze
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W czasie oglądania zapisujcie sobie, na ile trafiliście zdjęć, które wymagały kosmicznego AF, "rozbudowanego zaplecza", niewiarygodnie drogich korpusów i obiektywów.
    System jako calosc powinien zadowolic jak najwieksza grupe ludzi, od streetowca, przez kotleciarza, pejzarzyste do sportowca i przyrodnika, no a niestety poki co tego nie robia kastraty.
    Tak swoja droga to ile bakstejdzow z tych fotek widziales, bo chyba po tym mozna wnosci czy nie potrzeba zaplecza?
    Wreszcie, co to za system dla profesjonalisty gdzie jasnych zumow jak na lekarstwo, stalek pokrywajacych wiecej niz 75mm praktycznie brak, konwerterow i innych ******* rowniez.
    Owszem nie wszyscy potrzebuja tego, no ale...

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Są tam fotografowie, którzy poziomem swoich zdjęć z Olka E-400 czy Canona 1000D z kitem zawstydzają połowę polskich kotleciarzy. Oglądając takie zdjęcia wszelką "profesjonalizację" ma się po prostu głęboko w d...
    Tu nie bede polemizowal, poniewaz mnie ta dziedzina fotograficznej egzaltacji nie interesuje.

pozdro

EDIT: przejzalem pobieznie fotosy z linka (dzieki, bede tam systematycznie zagladal, plusa dac nie moge ale bede pamietal) i z fot mnie interesujacych, nie znalazlem zadnej robionej systemem 4/3 czy m4/3, najwiecej jak zwykle zrobione tandemem C i N.
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 18.10.12 o 09:44
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów