Strona 5 z 57 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 565

Wątek: quo vadis micro 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: quo vadis micro 4/3

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Tak czytam , czytam i nijak mi to nie pasuje do tytułu wątku
    no trochę się ma takie ogólne dywagacje.
    w canonie od dawna rządzą marketingowcy, potrzeby klienta nie są najważniejsze, najważniejsza jest sprzedaż i wprowadzanie kolejnych zmian, nowości, bo o tym się piszę, to robi łatwe wejście PRowe, marketingowcy określają produkt i jego strategię a klient ma to zaakceptować, ogólnie zawsze jest najważniejsza sprzedaż, jednak wypuszczając nowe produkty taki Olympus w systemie m4/3 czy Panasonic stara się odczytać potrzeby klientów i dostosować do nich produkt, czego przykładem jest OMD E-5.
    Gdzieś przeczytałem, że Oly ma zrezygnować z Penów i ich więcej nie rozwijać. Oto jest pytanie: dokąd zmierza m4/3. Bo ja Peny bardzo lubię!

| OlyJedi Awatar Fotomaniac
    Mieszka w
    Lublin i Świat
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Systematycznie przeglądam kilka różnych stron fotograficznych, tych poważnych i tych mniej poważnych, do tej drugiej kategorii zaliczam stronę Rockwella.
    Od początku jej istnienia, "panował" tam głównie Nikon, jako zbawienie dla wszystkich. Od chwili pojawienia się na rynku Canona 5D, Ken dostrzegł również istnienie Canona. Czasem Ken "wrzucał" kilka informacji na temat marki Leica, by było trochę ekskluzywnie.
    Tak więc stronę KR traktuję "lajtowo" tak jak Ken inne systemy.

foto, watches, MB, jazz & more

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Gdzieś przeczytałem, że Oly ma zrezygnować z Penów i ich więcej nie rozwijać. Oto jest pytanie: dokąd zmierza m4/3. Bo ja Peny bardzo lubię!
    Informacja mało prawdopodobna bo Peny stanowią bardzo znaczący udział w dochodach firmy.
    Za 7 tygodni w Kilonii się przekonamy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Informacja mało prawdopodobna bo Peny stanowią bardzo znaczący udział w dochodach firmy.
    ...
    Na jakich danych się opierasz? Mnie też rezygnacja z penów wydaje się mało prawdopodobna.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Rezygnacja z tego segmentu w dobie iphonow i innych tele-zamiennikow kompaktow bylaby szalenstwem. Moim zdaniem firmy musza rozwijac wlasnie ten segment bo era malych kompaktow za kilka lat moze dobiec konca. PENy i inne systemy micro moga stac sie glownym graczem na rynku foto - czysty marketing - mala wielkosc a jakosc lustrzanki.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

E-PM2 i E-PL5 to PENy, które ujrzymy za około miesiąc

dzarro
    Gość

No to jeszcze wrócę na chwilę do casusu Canona.

Nie interesuje się motoryzacją, ale pamiętam że ładnych parę(może nawet paręnaście) lat temu przeglądałem pisemko, w którym był test bodaj jakiegoś opla i hyundaia. Generalnie w prawie wszystkich aspektach nieco lepszy był samochód koreański, ale końcowa konkluzja była taka, że lepszy jest opel. Redaktorzy wymyślili sobie bowiem dodatkową, dość wysoko punktowaną, kategorię pod tytułem: wizerunek marki, w której to – i trudno się dziwić – znacznie lepiej wypadł wówczas opel. Wyszło więc na to, ze choć słabszy to jednak lepszy. W motoryzacji można jeszcze takie kryterium zrozumieć, może być istotne przy odsprzedaży.
    Fakt, że „zaczarować” konsumentów i rozmaitych redaktorów magią swojej marki Canon potrafi jak nikt inny. I na potwierdzenie tej tezy nie trzeba szukać nawet argumentów tak humorystycznych jak wypociny Pana Kaowca(już zapomniałem nazwiska). Biorę na przykład do ręki najnowszy numer Digital Camera(czy jak to tam zwą) gdzie mamy wstępny test Pasikonika G-5 oraz pełny test Canona 650D. Panas generalnie budzi niedosyt – jakość zdjęć wiadomo słaba(ale oni tylko JPG testują – więc trudno się dziwić), zaletą jest duża wygoda obsługi, ale kolejną wadą – uwaga! – duże rozmiary. Przechodzimy teraz do testu Canona i dowiadujemy się, że ten model to „poprawienie bardzo dobrego” a jedną z zalet jest to, że aparat jest… mały i zgrabny. Oba teksty pisał ten sam autor, Canon waży ponad 570 gram, a Panas niecałe 400 prócz tego w każdym wymiarze ma o jakieś 10 mm mniej. Z opisu wynika zresztą, że Canon nie ma ani jednego przycisku definiowanego(Panas ma chyba 2 albo 3) – patentu z przełączanym kółkiem(który Panas zerżnął od Canona) w tym modelu też nie dostaniemy. Jakość zdjęć Canona jest oczywiście znakomita mimo, że nie dorównuje Sony A-37.. Sęk w tym, że Canon kosztuje 3500 zł a Sony 2000 zł, nawet A-57, a więc aparacik prawie w każdym aspekcie lepszy od 650-D kosztuje prawie 20% taniej…
    Podobne kwiatki mamy w „FOTO” gdzie był ostatnio test 5D MkIII oraz D-800. Aparaty kosztują teraz mniej więcej tyle samo, ale tylko wśród wad tego ostatniego wskazano… za wysoką cenę.
    Ja oczywiście zdaje sobie sprawę, że na takie kwiatki składa się szereg różnych czynników, ale nie mogę też oprzeć się wrażeniu, że mam do czynienia za stanem jakiejś zbiorowej hipnozy.

---------- Post dodany o 10:07 ---------- Poprzedni post był o 10:03 ----------

PS> wpisy jak najbardziej na temat - w końcu wątek rozpoczął się od tezy z blogu Pana Kaowca, że dopiero od premiery Canona bezluserkowce wchodzą w złotą erę...
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 26.07.12 o 10:16

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ale niekompetentne testy nie mają nic wspólnego z "magią marki" Canona. O czymś takim mówić można chyba tylko w przypadku Leiki.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Canon jest be, ale to jednak ta firma wyznacza trwałe trendy w fotografii ery cyfrowej: pierwsza lustrzanka dla mas (300D), pierwsze cyfrowe FF dla mas (5D). Wcześniej genialny bagnet ef, napęd AF w obiektywie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Olympus też wyznaczył kilka trendów (czyszczenie matrycy, pierwsza lustrzanka z szybkim LV, pierwszy system bezlusterkowy do spółki z Panasonikiem). Inni też dołożyli swoje cegiełki.