Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: kompakt - konkurencja do m4/3

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: kompakt - konkurencja do m4/3

Goldiesr – mnie na przykład zaskoczyła wielkość EPL3. W MM widziałem sporo typowych kompaktów, które były większe od EPL3. Pod względem wielkości zaliczyłbym ten model do kompaktów. A jeśli kasa to nie problem to wystarczy dokupić jakiś fajny naleśnik i wtedy masz kompaktowy zestaw. Owszem większy na przykład od mojego FujiFilm F10 ale już porównywalny z omawianymi w tym wątku kompaktami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

W kwestii jakości obrazowania, to nie ma żadnej różnicy w jakości obrazka pomiędzy tą z zaawansowanego kompakta a aparatem z większą matrycą. Z mniejszą matrycą nie uzyskamy jedynie pewnych efektów jakie daje większa matryca, np. ekstremalnie mała GO.
    Różnice na wysokim ISO rekompensowane są jaśniejszym obiektywem w kompakcie.

Jeśli ktoś uważa inaczej nie pokaże to na przykładach.

PS
    Dlaczego cena Samsunga EX-1 jest niska?
    - słabszy tryb filmowy niż u konkurencji,
    - polityka marketingowa firmy.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Różnice na wysokim ISO rekompensowane są jaśniejszym obiektywem w kompakcie.
    To nie wiedzialem, ze tylko w kompaktach laduja "jasne" szkla.
    Hipotetyzujemy, co by sie stalo jakby takie jasne szklo wyladowalo w czyms innym niz kompakt ?

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Autorze watku, wejdź na forum motoryzacyjne, napisz, że szukasz busa o wymiarach kompaktowego auta. Zauważysz dziwną zbieżność opinii... Niestety, wielkość się liczy. Najlepszym kompaktem będzie pen z kitem. Nie ma obowiązku zmieniania obiektywu, to tylko mozliwość. Dlaczego XZ-1 daje gorszy obrazek? Obiektyw niby jest odpowiednikiem penowego kita, ale pozostaje ISO. 100 w XZ-1 to 400 w penie. Może to nie jest szokująca róznica i w obrazkach na fb i nk nie będzie to widoczne, ale w innych zastosowaniach może przeszkadzać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

czy wy co niektórzy to normalni jesteście? zadałem proste pytanie co do wyboru najlepszego KOMPAKTU wśród KOMPAKTÓW (temat: kompakt - konkurencja do m4/3), a wy mi wyjeżdżacie z tekstani, że wymagania za wysokie, żeby kupić b/l lub lustro, że to, że tamto. rozumiecie temat? część nie, i uparcie pierdzieli swoje mądrości jakie to kompakty są ch...we i jakie ja mam ch...we wymagania! chciałem podpowiedzi od rozsądnych forumowiczów, a nie wywodów jakie to kompakty są do d..py, i że nie warto szukać i kupować, bo m4/3 to najlepsze cuda na świecie. do cholery potrzebuję KOMPAKTA, czy to się komuś podoba czy nie. gdybym chciał lustro albo b/l to założyłbym taki temat. jakoś część zrozumiała o co chodzi. dziękuję tym, co zrozumieli temat i starali się pomóc.

temat do zamknięcia

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Ciezko sie z kims polezmizuje jak ten ktos ma klapki na oczach i najzwyczajniej w swiecie nie rozumie istoty sprawy.
    W takim wypadku proponuje sobie kupic jakiegos ajfona czy szajsunga z aparatem, bedzie robil zdjecia i jeszcze dzwonil.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Najlepszą i jedyną realną konkurencją jest G1X. Reszta odstaje albo ceną, albo jakością obrazka. Jeśli tego nie rozumiesz, to Twój problem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Goldieser. Od jakiegoś czasu interesuje się zakupem czegoś podobnego - tyle, że nie musi być szybkie. Musi dawać dobry obrazek i być małe i poręczne. Niestety zakupu nie dokonałem, bo co chwila coś nowego rynek prezentuje a ja targam lustro. Teraz wyjazd wakacyjny i sobie znów mącę w głowie. Ale w temacie: wysoko oceniany jest Fuji X10 (choćby na dprereview.com czy w teście kompaktów w Digital Camera), ciekawy będzie Sony RX100 ale w sprzedaży jeszcze nie widziałem (tylko przedsprzedaż). Ciekawym rozwiązaniem jest Olympus EPL3 - mniejszy od wielu kompaktów i nawet po wymianie obiektywu nadal rozsądny cenowo. Chodzi za mną jeszcze X100 ale nie wiem czy to dobra droga - oczywiście dla mnie. Jakby któryś z userów mógł troszkę dorzucić coś od siebie w mojej kwestii (https://forum.olympusclub.pl/threads...C5%82ego/page3) - będę wdzięczny

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cztery fotki.
    Dwie z LX5, dwie z NEX-3.
    LX5 - ekw. 50mm@2.7
    NEX-3 - ekw. 45mm@2.8 (Sigma 30mm/2.8 ).

1.
    http://i.minus.com/iBLBKNxCF3C6n.jpg
    2.
    http://i.minus.com/iuix0r8QhzA6E.jpg
    3.
    http://i.minus.com/ibsoxVR5eMEJgm.jpg
    4.
    http://i.minus.com/iefD4Y6iqjUN7.jpg

Które są z NEX, które z LX5? Sprawa jest prosta, nie powinno być problemu z rozróżnieniem.
    Niemniej jednak większa matryca, przy takiej samej ogniskowej i takiej samej przysłonie powinna wgnieść w ziemię malutką kompaktową matryczkę.
    W LX7 będzie nieco lepiej niż teraz w LX5.

Im mniejsza ogniskowa tym LX5 sobie lepiej radzi: jaśniejszy i lepszy jakościowo obiektyw.
    Normalna stopka pod lampę stanowi bardzo istotne rozszerzenie możliwości aparatu, szczególnie jeśli to będzie jedyny posiadany aparat.

PS
    Fotki w dużej rozdzielczości więc trochę ważą.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Hmm, ja z chęcią bym się pobawił w zgadywanki ale wolałbym aby to było dokładnie to samo ujecie i przy róznych warunkach oświetleniowych. Przy dobrych to nawet mój mikrus sie sprawdza.