Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Raynox DCR-250 vs EX-25

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Raynox DCR-250 vs EX-25

Cytat Zamieszczone przez MaciekMG Zobacz posta
    A wiesz, facet, co one mówią o nas? Przypomniały mi się Podróże Gulliwera .

Jestem na razie jednodniowym posiadaczem ZD 35 i gęba mi się śmieje!
    Fajnie, będziesz gdzieś wrzucać zdjęcia?

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez janekbjj Zobacz posta

ale brzydal, dobrze, że zdechły
    zdechły, ale chyba spod łóżka wyciągnięty, bo jakiś zakurzony, ale ładny
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Po zrobieniu paru zdjęć więcej stwierdzam, że jeśli ktoś nie ma statywu/monopodu i nie bawi sie jakoś blendami to dyfuzor or gtfo Zrobiłem zwykły jakiś dyfuzor do lampy w body żeby światło rozpraszał przed obiektyw. Wyciąłem z kartonu pod zeszytu, posklejałem, wyłożyłem w środku folią aluminiową i jako 'ekran' dyfuzora walnąłem materiał z koszulki na papiery. Tak można spokojnie walić zdjęcia z ręki, nawet cięższym obiektywem (wciąż używam 50-200). Bez dyfuzora nawet na słońcu ciężko jest zrobić ostre zdjęcie z ręki (co oczywiście wynika z długiego czasu naświetlania po ustawieniu przysłony na max)

O ile ten nicpoń na oknie samochodu w końcu.... jakoś wyszedł:
    to tego z dyfuzorem było sto razy łatwiej cyknąć i efekt też lepszy bo więcej szczegółów widać:

Nie wspominając o tym nicponiu:

... a krzyżak już powoli rośnie

Ostatnio edytowane przez janekbjj ; 1.09.12 o 23:18

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Ja osobiście robię zdjęcia makro wyłącznie raynoxem. Dodatkowo używam ZD70-300 ponieważ zauważyłem, że z 50-200 winietuje w pewnych zakresach ogniskowej.Wadą raynoxa jest konieczność manualnego ostrzenia. Charakteryzuje się również małą GO co powoduje konieczność zwiększenia przesłony nawet do F22 oraz doświetlenia lampą. Ostatnio próbowałem robić na przesłonach o połowę mniejszych bez lampy ale przy dobrym świetle słonecznych i jakoś wychodziły pod warunkiem, że gały mieściły się w GO, której wartość była zaledwie parę milimetrów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tkud Zobacz posta
    Ja osobiście robię zdjęcia makro wyłącznie raynoxem. Dodatkowo używam ZD70-300 ponieważ zauważyłem, że z 50-200 winietuje w pewnych zakresach ogniskowej.Wadą raynoxa jest konieczność manualnego ostrzenia. Charakteryzuje się również małą GO co powoduje konieczność zwiększenia przesłony nawet do F22 oraz doświetlenia lampą. Ostatnio próbowałem robić na przesłonach o połowę mniejszych bez lampy ale przy dobrym świetle słonecznych i jakoś wychodziły pod warunkiem, że gały mieściły się w GO, której wartość była zaledwie parę milimetrów
    Może się mylę bo nie testowałem aż tak ale wydaje mi się, że na winietowanie ma znaczny wpływ różnica w średnicach szkieł. 50-200 ma 67 mm, natomiast 70-300 ma 58 mm. 58 mm ma również 40-150, w którym także zauważyłem mniejsze winietowanie (nie wspominając o wygodzie hehe).

Co do małej GO... Jak przeglądałem trochę fora i zdjęcia na różnych zestawach typu odwrotne mocowanie+pierścienie pośrednie, pierścienie pośrednie + raynox itp. to zdjęcia po prostu mają małą GO, te z większą głębią to były stacki (w galeriach nawet podpisane było co było stackiem a co nie). Mi akurat nie przeszkadza manualne dobieranie ostrości, czyli gibanie się w przód i w tył aż się trafi Może w obiektywach makro wspomnianych w tym temacie wcześniej jest bardziej po ludzku ale olać, zabawa jest przednia i tak.Wczoraj jak pająk 10 cm łaził po biurku to jak się kapnąłem, że jest obok mojej ręki to pierwsza myśl "byle nie spieprzył to zdjęcie zrobię"... no i spieprzył i sie zasmuciłem, że zdjęcia nie będzie a nie, że idę spać mając w pokoju jakiegoś mutanta na wolności

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Ja również uważam, że zabawa jest przednia mimo, że od tego gibania człowiek czuje się jakby przewalił tonę węgla. Odnośnie pająka...to, że spieprzył to pół biedy. Najgorsze, że zdąży w tym czasie zjeść kilka innych tematów do makro

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

mam pytanie w sprawie raynox. Czy wy też na swoich zdjęciach macie czarną obwódkę ? zauwazyłem że w zależności od ustawionej ogniskowej obwódka ta się zmienia ale zawsze jest, mniejsza lub większa. Czy to jakiś cień padający od raynoxa? kadrując zdjęcie w komputerze pozbywam się jej.
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

A jaki zakres ogniskowych? Rozumiem że używany z 18-180?

Taki urok, zależnie od kąta widzenia i ustawionej odległości ostrzenia (w sumie to jedno od drugiego zależy) winietuje lub nie.

Co do wpływu odległości ostrzenia - tu jest fajnie opisane jeśli o makro obiektywy chodzi - ale innych też się to tyczy, tyle że w mniejszym stopniu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=212768
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 8.09.12 o 13:44
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Nie mam czarnej obwodki (w sensie winiety).
    Jakiego szkla i jakich ogniskowych uzywasz, ze takie cos wylazi?

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

używam 14-54 lub 50-200. mi się wydaje, że kąt widzenia obiektywu też ma znaczenie. wieczorem wstawię fotki bez kadrowania to zobaczycie o czym mówię.
    moominek-dzięki za link, później poczytam