Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Raynox DCR-250 vs EX-25

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Raynox DCR-250 vs EX-25

Hej,

Mam lekką rozkminkę... otóż co jakiś czas jakiś skakun łazi mi po biurku no i ... zrobiło by się zdjęcie szkrabowi ale nie ma czym.
    Zarówno konwerter jak i pierścień pośredni są w mniej więcej podobnej cenie, pierścień ofcorz droższy ale nie wiem na co lepiej się zdecydować.
    Posiadam E-510, do tego Zuika: 14-54 (3.5-5.6), 14-150 (3.5-5.6) oraz 50-200 ED.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Raynox DCR-250 vs EX-25

Rowniez jestem tym zainteresowany, teraz mam pierscienie posrednie i soczewke close up +4 ale nie jestem do konca zadowolony, wiec watek bede sledzil.
    Pozdrawiam
    Zapraszam: http://forum.olympusclub.pl/threads/...ne-kiedys-moze...
    pure liquid fire running through my veins

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Możesz napisać coś więcej jeśli chodzi o rozczarowanie? jakiego sprzętu używasz itd itp?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Z dwojga kup Raynoxa - będzie pasował do wszystkich szkieł, poza tym łatwo go założyć/zdjąć (z mocowaniem snap-on). Do dłuższych ogniskowych (a takie będą do robali lepsze ze względu na odległość przedmiotową) potrzeba dłuższych pierścieni niż EX-25 a tych z przeniesieniem automatyki do Olka nie ma.

EDIT: A co to za 14-150? Panas do dużego 4/3? Nie pamiętam jaki tam gwint filtra, mocowanie Raynoxa jest do 67mm, wyżej trzeba kupić redukcję z np. 72 na 67 lub mniejszy i będzie ok.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ups, literówka oczywiście : ) 40-150 w wersji starszej i nowszej
    Choć odkąd kupiłem 50-200 to w sumie dorzucam do torby tylko 14-54 i styka

Dzięki za odpowiedź, no to chyba jak jakaś premia wpadnie to pójdzie na raynoxa w takim razie

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Do tego co masz to tylko DCR250.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

raynox jest bardzo dobry... trzeba trochę go na początku 'wyczuć' ale potem przynosi ogromną frajdę... pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ktoś może będzie szukał info na ten temat więc może coś napiszę.

Wprawdzie poświęciłem raynoxowi raptem kawałek jednego wieczoru, ale pierwsze wrażenia opisać można.
    Jeśli chodzi o tak chwaloną wygodę, że cyk i jest... no może nie do końca.
    Produkt składa się z konwertera i takiego pierścienia, w który go wkręca się i w tym pierścieniu są chwytaki na sprężynkach. Dzięki temu można mieć relatywnie duży zakres jeśli chodzi o średnicę obiektywów.
    Natomiast warto wspomnieć, że jak już wkręcimy konwerter w pierścień to nie ma możliwości założenia dekielka z jednej strony ( z tej, która przylega do obiektywu gdy zakładamy).
    Więc to nie jest tak, że nosimy tą konstrukcję w kieszeni i raptem sobie to zakładamy.
    Trochę nieprzemyślane moim zdaniem. Powinni umożliwić założenie tylniego dekielka jak już mamy skręcone. Wtedy wystarczyłoby sięgnąć do kieszeni i przypiąć do obiektywu.
    Nie żebym na to narzekał, ot taka uwaga.

Teraz czas na konkrety czyli to co mnie zadowoliło : )
    Poniżej zdjęcia z testu na szybko (na obiektywie zuiko 50-200). Robione późnym wieczorem więc źródłem światła jest żyrandol i troche światła od monitora

Na początku troche męczyłem się, troche sprawdzałem inne obiektywy (14-42 odpada, w pierwszym poście pomyliłem, krótki mam 14-42) ale najfajniej było właśnie z 50-200 choć 40-150 jeszcze się pobawię.

Po wielu nietrafionych w końcu coś tam mi wyjszło:

A później trochę lepiej:

Biorąc pod uwagę, że skakun nie przekracza pół centymetra to zbliżenie mnie zadowala

Reszta to już kwestia wprawy ale uprzedzam, że łatwe to to nie jest Oczywiście z uwagi na maleńką głębię ostrości. No ale uważam, że za 3 stówki jest bardzo spoko, szczególnie, że nie widzę w najbliższej przyszłości abym miał się szarpnąć na nowy obiektyw.
    Jak jeszcze znajdzie się jakiś krzyżak konkretnych rozmiarów to już w ogóle będzie zajebiście

Czyli podsumowując:

Faktycznie frajda z tego jest przeogromna!

ps.
    W sumie to się zastanawiam na ile jakiś lepszy obiektyw, z AF, przeznaczony do makrofotografii jest wart swej ceny, tj. jakie zbliżenia można nim osiągnąć.
    Ostatnio edytowane przez janekbjj ; 26.07.12 o 00:22

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Takie skale daje kazdy obiektyw, ktory ma 1:1 czyli w e-systemie spelniajac warunek posiadania AF masz: ZD35, ZD50 (ten ma 1:2 ale jest fajny, i zapiecie EX25 daje 1:1 wiec go tu umiescilem), S105, S150.
    Przy czym ta ostatnia pozycja to wisienka na torcie, a zapiecie do niej Raynoxa pozwala na jeszcze wiecej frajdy z wiekszymi skalami.
    Dobra rada, w makro zrezygnuj z automatyki AF, uzywaj MF i krec recznie pierscieniem

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 26.07.12 o 09:36
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Janekbjj - fajna recenzja ale zdjecia tak szczerze to nie zachwycają. Widziałem na tym Forum zdjęcia z użyciem omawianego sprzetu i były rewelacyjne. Fajnie by bylo gdybyś zrobił zdjęcie przy dobrym oświetleniu i po oswojeniu się z DCR-250 - z chęcią zobaczyłbym takie zdjęcie. Pozdrawiam.