Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Wątek: Raynox DCR-250 vs EX-25

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Raynox DCR-250 vs EX-25

Raynox to też achromat (tyle że względnie małej średnicy no i nazywa się konwerterem), daje +8,8 więc ciut więcej niż 3 czy 5 (tyle daje DCR-150). Spróbuj porównać efekty jak ostrzysz na nieskończoność i najmniejszą możliwą odległość (w 50-200 to chyba 1,2m) - może tu jest pole manewru.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Raynox to też achromat (tyle że względnie małej średnicy no i nazywa się konwerterem), daje +8,8 więc ciut więcej niż 3 czy 5 (tyle daje DCR-150). Spróbuj porównać efekty jak ostrzysz na nieskończoność i najmniejszą możliwą odległość (w 50-200 to chyba 1,2m) - może tu jest pole manewru.
    z raynoxem jak pamietam, to chyba około 15 cm max odległość ostrzenia, i to bez znaczenia na obiektyw. ale dzięki. muszę nauczyć się współpracy 50-200 i raynoxa.
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    z raynoxem jak pamietam, to chyba około 15 cm max odległość ostrzenia, i to bez znaczenia na obiektyw. ale dzięki. muszę nauczyć się współpracy 50-200 i raynoxa.
    Bezedura
    Minimalna robocza jest zalezna od obiektywu i jego ogniskowej

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Bezedura
    Minimalna robocza jest zalezna od obiektywu i jego ogniskowej

pozdro
    ja pisałem o max. odległości a nie o min. (chodziło mi o taką odległość od której łapię ostrość) Czy mam dłuższy obiektyw czy krótszy z raynoxem żeby złapać ostrość muszę być b. blisko obiektu, właśnie te ok. 10-15 cm lub bliżej.
    Chyba, że masz na mysli różnice od 1 do 3 cm pomiędzy obiektywami, to masz rację.
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    ja pisałem o max. odległości a nie o min. (chodziło mi o taką odległość od której łapię ostrość) Czy mam dłuższy obiektyw czy krótszy z raynoxem żeby złapać ostrość muszę być b. blisko obiektu, właśnie te ok. 10-15 cm lub bliżej.
    Chyba, że masz na mysli różnice od 1 do 3 cm pomiędzy obiektywami, to masz rację.
    Ja pisalem o tym samym, roznicze 1-3cm to tez roznica, ale akurat bywaja wieksze i o tych pisalem

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Skakuny to jednak dobre kozaki są
    Pewien czas temu wrzuciłem taką większą muchę do pojemnika. Jak przymierzyłem później linijką to była dokładnie 2 x większa od skakuna (skakun ma 0,5 cm a mucha 1 cm). Zastanawiałem się czy skakun będzie spieprzać od niej... a gdzie tam Jak tylko namierzył cel to zaczął atakować.. kilka razy nieskutecznie, aż w końcu chapnął za oko i niczym biblijny Dawid, rozwalił Goliata. Zdjęcia dobrego nie udało mi się zrobić ale mniejsza o to... dzisiaj sobie patrzę a skakun ze zwłok tej muchy zrobił sobie domek
    Skakuny, jak wiadomo, bądź też nie, zaklejają sobie gdzieś jakiś kąt jak kokon i tam idą w kimę.
    No więc trafiłem na kreatywnego skubańca!

Zdjęcia słabe ale musiałem koniecznie to sfotografować jakkolwiek. Iroiną losu jest, że ta konstrukcja poniekąd przypomina dyfuzor
    A tak poza tym to ku mojemu zdziwieniu krzyżak przeszedł ponowną wylinkę (jakoś 3 tygodnie od ostatniej, skakun to ani jednej). Jak wrzuciłem mu dzisiaj muchę to zdechła z wrażenia

Skakun jak zwykle zajada się komarami, które poza muszkami owocówkami są chyba przysmakiem.

No i jest jeszcze ósmy pasażer nostromo, który od prawie miesiąca zjadł może jednego komara i strasznie marny z niego łowca w porównaniu ze skakunem

Ostatnio edytowane przez janekbjj ; 9.09.12 o 22:56