Cena, przysłona i ogniskowa... Jeżeli chcesz fotografować księżyc czy tym podobne, to super. Bo innych celow nie umiem sobie wyobrazic...
[na cyberfoto byla nie raz o tych "szklach" dyskusja - jakosc jest fatalna...]
Cena, przysłona i ogniskowa... Jeżeli chcesz fotografować księżyc czy tym podobne, to super. Bo innych celow nie umiem sobie wyobrazic...
[na cyberfoto byla nie raz o tych "szklach" dyskusja - jakosc jest fatalna...]
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Co do księżyca zastanawiam się nad ruskimi wynalazkami. Były ostatnio na allegro. Chyba Rubinar, ogniskowa 500 i 1000. Obiektywy lustrzane na M42. Ceny takie sobie. Coś koło 400 i 800 za dłuższy. Nie wiem tylko jak takie coś się sprawuje.
Na przykład coś takiego:
http://allegro.pl/item209876150__mc_...00_makro_.html
Rubinary sprawują się bardzo dobrze. W analogu. Nie wiem, jak w cyfrze, ale podejrzewam, że bez odstępstw.Zamieszczone przez Maro66
Tylko do takiego z ogniskową 1000, dającą nam w Olymusie 2000, trzeba już konkretny statyw najlepiej z montażem paralaktycznym, z napędem elektrycznym. Podobno przy takiej ogniskowej, księżyc lub galaktyka szybko uciekają z kadru.
Rubinary to obiektywy lustrzane. Posiadaja tylko jedna stala przyslone, sa stosunkowo lekkie. Jakosc fotek przecietna do dobrej. Tylko ten "bokeh" w koleczka, dziwny. Nie wiem jak wspolpracuje z matryca. Sa dwa 500/5,6 i 1000/8 o ile pamietam wartosci przyslon. Moze cos powalilem? Byly podobne konstrukcje enerdowskie i japonskie.
czesc.Ch.
Kiedyś mało co nie kupiłem używanego teleskopu lustrzanego. Bylo toto tańsze od obiektywów lustrzanych 1000mm. Na stronach o astrofotografii polecają tego typu ustrojstwa + przejściówka do lustrzanki. Efekty lepsze, a jak akurat nie focimy to dziecko moze sobie ufoki tropić![]()
jak ktoś ma fotki z takich "luf" bardzo bym prosił o wrzuty sampli.
pzdr i dzięki
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Bez przesady gdyby jakos byla koszmarna to by ich nie produkowano, zreszta sam to sprawdze i zalacze jakies zdjecie to ocenicie jaka jakosc jest....jak nie bede zadowolony to sprzedam:P ostatnio na allegro poszedl za 1300zl a co do przyslony to daje f8 przy ogniskowej 1300 f16 2600mm, gdzie kupisz tak jasne tele??
Znalazłem w sieci. Te samoloty na zdjęciach ustrzelone są jak widzę na wysokości przelotowejZamieszczone przez dziekan
![]()
http://grztus.orgfree.com/aukcja.htm
No i zdjecia ksiezyca wychodza niezle....Mi sie podoba![]()