Odświerzam - makro jak makro - mam 12-50 Oly i takie zbliżenie mi wystarczy (najczęściej do ukazania detali jakiegoś przedmiotu), jednak zastsnawiam się nad wymianą tego obiektywu na 12-32 Panasa a do tego jako substytut makro Pierścienie pośrednie. Testował ktoś takie rozwiązanie? Jak sprawdzają się takie pierścienie z połączeniem czegokolwiek (np. kita 14-42 czy powiedzmy 40-150 Oly)?
Usilnie próbuję wykorzystać te pierścienie (mam wersję z metalowym mocowaniem) do makro, ale brak wprawy. Generalnie raczej musisz liczyć na manualne ostrzenie (i tak jest ciężko, ale to moja pierwsza zabawa). Na razie próbuje się z 45/1.8 i 40-150 z dużego 4/3 przez adapter. Jak na razie nie ma się czym pochwalić (trochę ostatnio odpuściłem bo brak czasu). Póki co próbowałem z "zimowymi" roślinkami, ale nawet minimalny ruch powoduje brak ostrości.
Nikt nie pisal, ze bedzie latwo
Makro to wbrew pozorom nie taka bulka z maslem
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
nyny...dzięki... że łatwo nie będzie to wiedziałem...się poćwiczy i już za 20 lat (zgodnie z reklamą)
będą wyniki...
czyli 12-50 zostaje
Mimo wszystko liczę na sample!
Pozdrawiam
P.S.
Jaką minimalną odległość ostrzenia ma 12-40 oly?
Witam
Jestem tu nowy choć czytałem jako partyzant wcześniej a dokonałem rejestracji bo mam problem:
Posiadam OMD EM5 + 45 i 14-150 ostatnio dokupiłem pierścienie pośrednie do 45 bo chciałem zmniejszyć odległość ostrzenia (oczywiście z przeniesieniem automatyki) i tu powstał problem. Normalnie obiektyw ostrzy z różnych odległości (powyżej min.) i liczyłem, że pierścienie zmniejszą tę minimalną a tu każda kombinacja pierścieni 10; 16; 26 daje tylko po 1 odległości ostrzenia niezależnie czy używam AF czy MF i każda zmiana powoduje, że nie mogę ustawić ostrości
Czy to normalne czy coś uszkodzone jest.
Proszę bardziej doświadczonych o wyjaśnienie.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
zmniejszyła się i to znacznie do np. 5 cm ale odsuniecie obiektywu dalej powoduje brak możliwości wyostrzenia