Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 173

Wątek: Panasonic Lumix DMC-G5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    ale w olympusie (zbędna, czy nie) na szerokim jest i nawet w 25 f1.4 też się znajdzie.
    mało tego wg mnie nie widzi mi się stawiać tezy, że coś jest zbędne lub nie...
    dla jednego nawet będzie koniecznąścią posiadanie stabilizacji, więc wracjąc do konkurowania... wg mnie jest o co
    Ano jest - tak samo jak usuwanie CA w Panasiu. Niestety najwyrazniej obaj producenci nie potrafia sie dogadac co do pelnego ujednolicenia m43

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix DMC-G5

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Do szerokiego kata stabilizacja jest raczej zbedna...
    Właśnie do szerokiego kąta jest bardziej potrzebna, niż do jasnych portretowych stałek. Dlaczego? Po pierwsze: portrety źle wychodzą na długich czas, choćby nawet były robione ze statywu. Ręka może nie drgnąć, ale portretowana osoba już na pewno się lekko poruszy. Tutaj i tak są potrzebna czasy w okolicach przynajmniej 1/50 s i krótsze. Po drugie: tych stałek się używa głównie na pełnej dziurze, bo to właśnie dla tej małej przysłony się je kupuje, natomiast szerokie kąty często się mocno przymyka, bo to szkła do krajobrazów, architektury itp. Czasem wystarczy, że słońce się schowa za chmurę pod wieczór i już brakuje czasów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Właśnie do szerokiego kąta jest bardziej potrzebna, niż do jasnych portretowych stałek. Dlaczego? Po pierwsze: portrety źle wychodzą na długich czas, choćby nawet były robione ze statywu. Ręka może nie drgnąć, ale portretowana osoba już na pewno się lekko poruszy. Tutaj i tak są potrzebna czasy w okolicach przynajmniej 1/50 s i krótsze. Po drugie: tych stałek się używa głównie na pełnej dziurze, bo to właśnie dla tej małej przysłony się je kupuje, natomiast szerokie kąty często się mocno przymyka, bo to szkła do krajobrazów, architektury itp. Czasem wystarczy, że słońce się schowa za chmurę pod wieczór i już brakuje czasów.
    9-18 na najszerszym kacie robie na G3 zdjecia przy 1/10 1/15!s i wychodza 99/100. Na najszerszym ustawieniu 12-35 rowniez moglbym wylaczyc stabilizacje bo w niczym mi nie pomaga. Zreszta z jakiegos powodu zdecydowana wiekszosc szerokich katow nie ma stabilizacji w zadnym systemie. Pomaga za to na dlugich ogniskowych gdzie czas jest odpowiedni zeby zamrozic ruch ale za krotki zeby zdjecie wyszlo stabilnie z reki. Pomoglo by z pewnoscia 45/1.8 i 75/1.8 gdyby mialy ta stabilizacje ale niestety tworcy m43 nie potrafili sie ze soba dogadac

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

@vindex
    jeżeli chcesz się wypowiadać obiektywnie, to nie możesz patrzyć wyłacznie przez pryzmat swoich możliwości.
    Ty potrafisz
    a inni nie
    w olympusie mam stabilizację z każdym szkłem nawet dziadkiem manualnym a w pasikoniku tylko z wybranymi obiektywami
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    @vindex
    jeżeli chcesz się wypowiadać obiektywnie, to nie możesz patrzyć wyłacznie przez pryzmat swoich możliwości.
    Ty potrafisz
    a inni nie
    w olympusie mam stabilizację z każdym szkłem nawet dziadkiem manualnym a w pasikoniku tylko z wybranymi obiektywami
    Wiesz, ja nie mam bardzo stabilnych rak - mysle ze kazdy bez drgawek by potrafil EVF sporo przy tym pomaga. Stabilizacja matrycy jest sporym plusem Olka - jesli EPM2 albo EPL5 bedzie mialo ta sama matryce co EM5 to pewnie sie skusze

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

chyba mozna oficjalnie napisać: jest dostępny i spekulować na temat ceny

http://www.amazon.com/Panasonic-DMC-...sonic+lumix+G5

http://www.bhphotovideo.com/c/produc...al_Camera.html
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

No i zapowiedzi "kosmicznej" ceny G-piątki na szczęście się nie sprawdziły Przynajmniej za zachodnią granicą widziałem go w cenach do których linia "G" już nas przyzwyczaiła więc nie ma tragedii.

Miałem ten aparacik chwilkę (dosłownie) w rękach. Fajnie się go trzyma, obsługa też ok. Wyraźna poprawa względem G3. Natomiast na minus oceniam wizjer - przy przesuwaniu aparatu obraz traci jakość - coś jakby smużenie czy przeplot. Nie miałem możliwości porównania bezpośredniego z modelem G3 (rozładowana bateria) ale wydaje mi się że pierwszy raz takie coś widzę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

W Gliwicach już go można kupić, myślę że cena jest przyzwoita.

http://www.panasonic.gliwice.pl/dmcg...ny-p-3029.html

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Jak na wejściową to nie jest zła, ciekawe czy i ewentualnie kiedy odblokują multi aspect ratio via hack.
    Przy okolicy ~ 2000 zł to będzie hicior (1080p50).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Jak tylko markety go dopadną to się promocje zaczną i cena spadnie. Matryca z GH2 jednak trochę lepsza niż z G3. Myślę, że może być fajną, tańszą alternatywą dla OM-D. No chyba, że nowe peny dostaną tą samą matrycę.