Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 173

Wątek: Panasonic Lumix DMC-G5

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix DMC-G5

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dawno nie widziałem tak kwaśnej premiery Panasa. Żadnego sensownego szkła, puszka fajna, ale imho będzie kosztowała zbyt dużo więc bez sensu.
    ma kosztować 599 gbp, skoro m.12mm f/2.0 kosztuje na amozonie 549 gbp, to G5 na półce powinien się pojawić w cenie poniżej 3k pln,
    a taki OM-D będzie wtedy poniżej 4k pln,

Cytat Zamieszczone przez ciukacz Zobacz posta
    ma byc jakas forma elektronicznej migawki:
    http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/gms/g5/control.html
    w ogóle dużo ciekawych opcji w tym nowym G5, ale mi to się podoba , czekam na jakieś body pro, to dopiero będzie zabawka
    E-M5 | 12-40 | 75

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

GH2 + 14-42mm kosztuje teraz 2999zł więc G5 pewnie tej ceny na starcie nie przekroczy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    GH2 + 14-42mm kosztuje teraz 2999zł więc G5 pewnie tej ceny na starcie nie przekroczy.
    No chyba, że GH2 zniknie, pojawi się GH3 za 5.000 zł, a G5 będzie "tanią" alternatywą za jedyne 3.500 zł. Takie sztuczki są znane od dawna.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    dlaczego uważasz że ten aparacik będzie kosztował zbyt dużo?
    Tak jak każdy, na zakupy patrzę przez pryzmat założonego z góry budżetu. M43 powoli zaczyna padać ofiarą własnej strategii, wiele puszek sam Bóg raczy wiedzieć czym od siebie się różniąch. Chodzi mi o to, że w cenie G5 zmieści mi się spokojnie cały system! jeśli będę kupować z drugięj ręki. Takie GF1/E-PL1 ze szkłami MSC naprawdę łapie ostrość w mig. Takie 14/2.5; 20/1.7 i 45/1.8 "wystarczy każdemu". A przecież można jeszcze mieć rybę 7.5, do której w odp wątku linkowałem super profile do Adobe, robiące z niej rasowe UWA (niepotrzebne 14/2.5). Dla mnie przekaz obu producentów jest jasny: 1. Jest OMD i GH, 2. Jest seria GF/Mini.
    Cała reszta, patrząc przez pryzmat cen szkieł (to prawdziwa siła M43) jest DZISIAJ zbędna, bo nawet na rynku pierwotnym są w starsze modele.
    Poza tym nie podoba mi się fakt, że nadal tłuką to zwykłe 14-42OIS, skoro dali (w domyśle będą dawać w każdym kolejnym modelu) w urządzeniu dedykowaną dźwignię, kompatybilną z power-zumami, to standardowo G5 powinno być sprzedawane z 14-42X a 14-42OIS do archiwum.

Druga sprawa to konkurencja czyli D3200 i nowy PEN (o Canonie celowo nie wspominam zrobił to Janko w wątku o matrycach ).
    Jeśli nowe PEN mają matrycę z OMG (P1 vs PL1 deja vue) to żebym kupił G5, ten posiadaćby musiał AF-C na poziomie zauważalnie szybszym od GH2 z PL25DG np.
    Zupełnie zapomnianą? kwestią jest też kolor Panasa (jpg) - nijak nie ma podejścia do Olkowego.

Kończąc aparat jest wart dla mnie max 2000 za 1080p/50@28 i dlateczego jest to bez sensu? Używki G3 LNIB są tańsze.

dzarro
    Gość

Druga sprawa to konkurencja czyli D3200 i nowy PEN (o Canonie celowo nie wspominam zrobił to Janko w wątku o matrycach ).
    Jeśli nowe PEN mają matrycę z OMG (P1 vs PL1 deja vue) to żebym kupił G5, ten posiadaćby musiał AF-C na poziomie zauważalnie szybszym od GH2 z PL25DG np.
    Zupełnie zapomnianą? kwestią jest też kolor Panasa (jpg) - nijak nie ma podejścia do Olkowego.

Kończąc aparat jest wart dla mnie max 2000 za 1080p/50@28 i dlateczego jest to bez sensu? Używki G3 LNIB są tańsze.
    Ja się zgodzę z tym co kiedyś pisał epicure jednak, że przy takim G-5 te amatorskie lustrzanki, w rodzaju D3200 to dość badziewne jednak się robią - poziom wykonania przeciętny, wizjer słaby, wymiary za duże, różnice w jakości matryc - zwłaszcza dla dobrego fotografa - pomijalne. Z Penem to już w ogóle nie wiem o co chodzi, bo dla mnie aparat bez wizjera - to jest trochę nie wiadomo po co(no chyba, że to mały kompakt z dobrym światłem za 1000 zł).

---------- Post dodany o 12:07 ---------- Poprzedni post był o 12:03 ----------

PS. A jak kogoś interesują kolory JPG to ja bym jednak zachęcał do nie wychodzenia poza budżet 1000 zł(jak ktoś chce szaleć). Zresztą ze smartfonów też super zdjęcia wychodzą, jak ktoś umi, a taki smartfon jest dużo fajniejszym gadżetem niż dowolny aparat.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Jak będą dalej robić takie aparaty to najpewniej za 2 lata razem z Olympusem zbańczą. Ten aparat nie ma niczego, co mogłoby napędzić sprzedaż.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Jak będą dalej robić takie aparaty to najpewniej za 2 lata razem z Olympusem zbańczą. Ten aparat nie ma niczego, co mogłoby napędzić sprzedaż.
    Dlatego pisałem o 14-42X i o cenie. W kontekście rychłej premiery GH3 mogliby dać full manual w wideo, nawet obciętego do 17 mbps, dopóki nie wyprzedadzą GH2 do końca (potem firmware do 25mbps). Po co? By się lepiej/sprzedawało.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    A to OM-D się źle sprzedaje?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    No chyba, że GH2 zniknie, pojawi się GH3 za 5.000 zł, a G5 będzie "tanią" alternatywą za jedyne 3.500 zł. Takie sztuczki są znane od dawna.
    Oj bo jeszcze wykraczesz Na szczęście widzę, że w przedsprzedaży body jest za 699$ więc u nas pewnie w 3000zł się zmieści.

Poza tym nie podoba mi się fakt, że nadal tłuką to zwykłe 14-42OIS, skoro dali (w domyśle będą dawać w każdym kolejnym modelu) w urządzeniu dedykowaną dźwignię, kompatybilną z power-zumami, to standardowo G5 powinno być sprzedawane z 14-42X a 14-42OIS do archiwum.
    Podobno mają być 3 zestawy sprzedażowe (14-42, 14-42+45-150 oraz 14-42X) ale nie wiem jak będzie u nas.
    Fajnie by było gdyby był też zestaw z 12-35 f/2.8.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Fajnie by było gdyby był też zestaw z 12-35 f/2.8.
    za jakieś 9 tys.