Rolleicord, Canon
flickr
bezpośrednie porównanie z EM-5 http://www.ephotozine.com/article/pa...5-review-19716
Ostatnio edytowane przez skrzynka97 ; 18.07.12 o 14:24
E-M5 | 12-40 | 75
Pierwsze podniety/analizy/życzenia wskazują na obecność sensora (technologia nie rozmiar) z GH2. To będzie bardzo fajny obrazek, niestety przy wyciąganiu cieni będzie za OMD (mniej szczegółów + banding) stąd - imho - lepszą opcją jest GH2... póki jest.
Druga rzecz, która mogłaby napędzić sprzedaż to wyraźnie poprawione kolory i/lub AWB a tego - patrząc przez pryzmat optycznych sampli - po prostu nie ma.
Jaja będą jak wyjdzie Ajfon 5![]()
ech, gietrzy, strasznie czarno przyszłość G5-tki widzisz. Ja myślę że nie będzie tak źle, cena będzie (IMO) wyraźnie niższa od OMD a tym samym będzie to najtańszy korpus z wizjerem elektronicznym. Jeśli połączyć to z poprawionym uchwytem to może to skusić wiele osób. Trochę żal że matryca nie dorównuje (tak się wydaje) tej z OMD chociaż wydaje się że jakaś progresja nastąpiła. Inna rzecz, że mam przypuszczenia że Olympus tej SONY'owskiej matrycy do zwykłych PENów montować nie będzie, więc i w tej kategorii tu Panasonic (w danej klasie cenowej) odstawać nie będzie.
Co zaś się tyczy argumentu że ciekawsze oferty są na rynku wtórnym - ano zdarzają się ale większość (znów IMO) ludzi kupuje raczej sprzęt nowy a nie z drugiej ręki. Gdyby było inaczej, to np. Canon mógłby sobie dać spokój z 650tką bo przecież można kupić (wysoko oceniane) 40stki czy 50tki
Może GH2 będzie lepszą opcją ale to też będzie zależało od ceny G5.
Natomiast co do "napędzania sprzedaży" to moim zdaniem aparat jest wystarczająco dobry i jeśli nie przesadzą z ceną to będzie się sprzedawał. Jedyne co moim zdaniem mogło by zrobić konkretną różnicę to dodanie stabilizacji matrycy (ale wiadomo, że tego w Panasonicu nie będzie). Poza tym aparat jest ok i jakiekolwiek zmiany to była by kosmetyka. Zamiast poprawionych kolorów i AWB wolę to co dali - wizjer, wygodny uchwyt, gibany ekran i inne sprawy. Kolory i AWB dla mnie mogą być takie jakie są bo po pierwsze dla mnie nie wyglądają źle, po drugie mogę skorzystać z RAWa.
Kompletnie mi nie podchodzi wygląd nowego G5, z jednej strony mamy część kształtów obłych z ładnymi krzywiznami, a z drugiej ostre kąty. Takie niezdecydowanie czy iść w tą, czy też tamtą stronę.
Na plus większy grip, ten w G3 był mało wygodny.
Fajnie jakby sprzedawali w zestawie z szkłami serii X.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
To nie tak, piszę tylko o tym, co jest a czego nie ma w spec, co może spowodować kliknięcie "kup teraz". Patrząc przez pryzmat kogoś nie przywiązującego się do marki/systemu/forum to ten Panas ma normalny ekran (konkurencja już dawno ma), ma tryb filmików "z Sony", został wbudowany wizjer "gratis" i mniejsza matryca bez stabilizacji.
G5 się sprzeda dobrze, tylko odnoszę wrażenie, że nowym a nie dotychczasowym użytkownikom systemu.
No dobrze powiem tak: 2000 zł z kitem 14-42X byłoby do zniesienia.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 18.07.12 o 15:44
można już porównać wymiary z dowolnym innym body np. D3200
http://camerasize.com/compare/#317,347
Ale to cena E-PL3 (uboższy o uchwyt, wizjer, pokrętło....)
Ostatnio edytowane przez skrzynka97 ; 18.07.12 o 15:51
E-M5 | 12-40 | 75