Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 173

Wątek: Panasonic Lumix DMC-G5

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix DMC-G5

FYI: chyba pierwszy tak obszerny raport/pierwsze wrażenia (tekst, raw/jpg i filmiki) ze spotkania nowego Lumixa; polecam wejście i ewentualne przetłumaczenie strony spod Chrome.

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=12235
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar skrzynka97
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

we wrześniu rusza dystrybucja G5, również do Europy

dzarro
    Gość
    W Saturnie-Arkadia w Warszawie mozna go juz dotknąć od 3 tygodni. Ceny brak.

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    W Saturnie-Arkadia w Warszawie mozna go juz dotknąć od 3 tygodni. Ceny brak.

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2
    Można, można i nawet fajnie leży w łapie. Podpięty kit ale wiecznie rozładowany.. 3 razy byłem przy okazji i ciągle zdechły leżał. A jak prosiłem o inna baterię to "pan przyjedzie jutro, to podładujemy". Tylko mi to rybka bo go i tak nie kupię, ot po menu połazić chciałem, coś pstryknąć, a codziennie wolnego nie mam, żeby do nich jeździć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

to nie jest przypadkiem atrapa?
    a tak z ciekawości poruszę temat.
    przeczytałem w artykule "Olympus OM-D E-M5 - test aparatu"
    na stronie http://www.optyczne.pl/178.9-Test_ap...sumowanie.html
    tu cytuję "W kategorii rozdzielczości E-M5 osiąga wyniki na dobrym poziomie. Zastosowanie matrycy o większej liczbie pikseli niż te stosowane do tej pory w PEN-ach pozwoliło mu zanotować wyższe wyniki niż E-P3. Co ciekawe, nie udało mu się jednak dorównać osiągom Panasonika G3"
    wnioskuję, że G3y nie ma najgorszej matrycy. jest starszym modelem i stosunkowo tanim!
    jeżeli zawsze widzimy postep w nowszych modelach, to G5 zapowiada się bardzo dobrze.
    nasuwa mi się tylko takie malutkie pytanie, czy aby na pewno G3 ma "zbliżoną" matrycę do OM-D?
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    nasuwa mi się tylko takie malutkie pytanie, czy aby na pewno G3 ma "zbliżoną" matrycę do OM-D?
    Cytuj do końca

"jednym z czynników może być różna moc filtru AA, choć jak pokazuje dokładna analiza wyników, również w E-M5 zastosowano osłabiony filtr." - optyczne.pl samo ci odpowiedziało.
    Biorąc pod uwagę inne parametry - imho - matryca G3 (rozumiana jako cała elektronika) nawet nie stała obok tej z EM5.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

G3 ma gorszy DR od OM-D. Ale wg mnie źle nie jest a przy pomocy Lightrooma można dużo zdziałać. Czekam na testy G5 i opinię pierwszych użytkowników. Koncepcja takiego body bardziej mi pasuje niż OM-D, który na siłę coś udaje kosztem wygody.

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Cytuj do końca
    źle mnie zrozumiałeś ja to przeczytałem do końca i zaakceptowałem odpowiedź.
    a może bardziej, to źle się wyraziłem... a mianowicie:
    G3 starszy (dużo starszy) model, wydaje mi się także, że budżetowy. tani. a tu niespodzianka
    matryca na wysokim poziomie... czy aby na pewno? takie mi się nasunęło pytanie.
    i odpowiedź widzę w Twoim ostatnim zdaniu. i znowu mi się nasuwa pytanie czy aby na pewno?
    jeżeli choć troszkę miejscami jedna matryca jest lepsza od drugiej lub parametry są zbliżone, to w G5 może będzie prównywalnie... lub lepiej(?)
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    To chyba nie jest nic "na sile", swego czasu manualne korpusy opierały się na takiej koncepcji i było dobrze. Standardowe, głębokie uchwyty pojawiły się masowo dopiero wraz z wejściem ery AF, bo wraz z nimi wessla spora ilość często niemalych zoomow, ktore faktycznie nielatwo by bylo utrzymac z korpusem a'la OM. OMD z malymi I lekkimi szklami m4/3 daje rade, z wiekszymi gorzej, ale jest grip, poki co firmowy, ale pewnie za jakis czas pokaza sie chinskie wynalazki
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

odpowiedź widzę w Twoim ostatnim zdaniu. i znowu mi się nasuwa pytanie czy aby na pewno?
    Wybierz sobie najważniejszy/e parametr/y charakteryzujący matryce i sobie to oceń na podstawie testów, sampli czy innych wrażeń.
    Ja widziałem w testach Fatmana, że takie GH2 (które według Panasonika w środku ma układ cyfra<->cyfra) dostaje w cieniach baty od OMD. Przy wyciąganiu dostajesz banding, fiolet i brak szczegółow. Słowem GH2 to topowa puszka wg Panasa. Każda inna ma w środku układ analog<->cyfra i stąd - wg Panasa - jest gorsza jeśli chodzi o osiągi.
    G5 zostało sklasyfikowane przez Panasa (konferencja promująca G5) jako GH2.5. Tylko, że moim zdaniem to jest czysty marketing, być może chodziło im tylko o wideo lub po prostu należy poczekać na Adobe (pierwsze raw sample są już w sieci) i RT. Z pierwszych wrażeń słychać/widać, że bardzo dobrze poprawiono funkcję "shadows&highlights", takie I-dynamic - nie wiem jak to się nazywa. Wg niektórych działa w punkt, czyli tak by nie przedobrzyć, co będzie sukcesem.
    Być może rzeczywiście G5 odleci reszcie (Panasów) by skutecznie bronić się przed matrycą EM5, która za miesiąc ma zadebiutować w nowej generacji PENów.

jeżeli choć troszkę miejscami jedna matryca jest lepsza od drugiej lub parametry są zbliżone, to w G5 może będzie prównywalnie... lub lepiej(?)
    Dla mnie na dzisiaj wybór budżetowy to nowe Mini lub GH2 jeśli ktoś chce filmować. Pierwsze (zakładając, że będzie miało matrycę z EM5) wystarczy na lata, drugie - po zainstalowaniu hacka - w zasadzie nie ma wad biorąc pod uwagę cenę.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23.08.12 o 11:50
    cały dzień Plejstejszyn.