FYI: chyba pierwszy tak obszerny raport/pierwsze wrażenia (tekst, raw/jpg i filmiki) ze spotkania nowego Lumixa; polecam wejście i ewentualne przetłumaczenie strony spod Chrome.
http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=12235
FYI: chyba pierwszy tak obszerny raport/pierwsze wrażenia (tekst, raw/jpg i filmiki) ze spotkania nowego Lumixa; polecam wejście i ewentualne przetłumaczenie strony spod Chrome.
http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=12235
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
we wrześniu rusza dystrybucja G5, również do Europy
W Saturnie-Arkadia w Warszawie mozna go juz dotknąć od 3 tygodni. Ceny brak.
Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2
Można, można i nawet fajnie leży w łapie. Podpięty kit ale wiecznie rozładowany.. 3 razy byłem przy okazji i ciągle zdechły leżał. A jak prosiłem o inna baterię to "pan przyjedzie jutro, to podładujemy". Tylko mi to rybka bo go i tak nie kupię, ot po menu połazić chciałem, coś pstryknąć, a codziennie wolnego nie mam, żeby do nich jeździć.![]()
to nie jest przypadkiem atrapa?
a tak z ciekawości poruszę temat.
przeczytałem w artykule "Olympus OM-D E-M5 - test aparatu"
na stronie http://www.optyczne.pl/178.9-Test_ap...sumowanie.html
tu cytuję "W kategorii rozdzielczości E-M5 osiąga wyniki na dobrym poziomie. Zastosowanie matrycy o większej liczbie pikseli niż te stosowane do tej pory w PEN-ach pozwoliło mu zanotować wyższe wyniki niż E-P3. Co ciekawe, nie udało mu się jednak dorównać osiągom Panasonika G3"
wnioskuję, że G3y nie ma najgorszej matrycy. jest starszym modelem i stosunkowo tanim!
jeżeli zawsze widzimy postep w nowszych modelach, to G5 zapowiada się bardzo dobrze.
nasuwa mi się tylko takie malutkie pytanie, czy aby na pewno G3 ma "zbliżoną" matrycę do OM-D?
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Cytuj do końca
"jednym z czynników może być różna moc filtru AA, choć jak pokazuje dokładna analiza wyników, również w E-M5 zastosowano osłabiony filtr." - optyczne.pl samo ci odpowiedziało.
Biorąc pod uwagę inne parametry - imho - matryca G3 (rozumiana jako cała elektronika) nawet nie stała obok tej z EM5.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
G3 ma gorszy DR od OM-D. Ale wg mnie źle nie jest a przy pomocy Lightrooma można dużo zdziałać. Czekam na testy G5 i opinię pierwszych użytkowników. Koncepcja takiego body bardziej mi pasuje niż OM-D, który na siłę coś udaje kosztem wygody.
źle mnie zrozumiałeśja to przeczytałem do końca i zaakceptowałem odpowiedź.
a może bardziej, to źle się wyraziłem... a mianowicie:
G3 starszy (dużo starszy) model, wydaje mi się także, że budżetowy. tani. a tu niespodzianka
matryca na wysokim poziomie... czy aby na pewno? takie mi się nasunęło pytanie.
i odpowiedź widzę w Twoim ostatnim zdaniu. i znowu mi się nasuwa pytanie czy aby na pewno?
jeżeli choć troszkę miejscami jedna matryca jest lepsza od drugiej lub parametry są zbliżone, to w G5 może będzie prównywalnie... lub lepiej(?)
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
To chyba nie jest nic "na sile", swego czasu manualne korpusy opierały się na takiej koncepcji i było dobrze. Standardowe, głębokie uchwyty pojawiły się masowo dopiero wraz z wejściem ery AF, bo wraz z nimi wessla spora ilość często niemalych zoomow, ktore faktycznie nielatwo by bylo utrzymac z korpusem a'la OM. OMD z malymi I lekkimi szklami m4/3 daje rade, z wiekszymi gorzej, ale jest grip, poki co firmowy, ale pewnie za jakis czas pokaza sie chinskie wynalazki![]()
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Wybierz sobie najważniejszy/e parametr/y charakteryzujący matryce i sobie to oceń na podstawie testów, sampli czy innych wrażeń.
Ja widziałem w testach Fatmana, że takie GH2 (które według Panasonika w środku ma układ cyfra<->cyfra) dostaje w cieniach baty od OMD. Przy wyciąganiu dostajesz banding, fiolet i brak szczegółow. Słowem GH2 to topowa puszka wg Panasa. Każda inna ma w środku układ analog<->cyfra i stąd - wg Panasa - jest gorsza jeśli chodzi o osiągi.
G5 zostało sklasyfikowane przez Panasa (konferencja promująca G5) jako GH2.5. Tylko, że moim zdaniem to jest czysty marketing, być może chodziło im tylko o wideo lub po prostu należy poczekać na Adobe (pierwsze raw sample są już w sieci) i RT. Z pierwszych wrażeń słychać/widać, że bardzo dobrze poprawiono funkcję "shadows&highlights", takie I-dynamic - nie wiem jak to się nazywa. Wg niektórych działa w punkt, czyli tak by nie przedobrzyć, co będzie sukcesem.
Być może rzeczywiście G5 odleci reszcie (Panasów) by skutecznie bronić się przed matrycą EM5, która za miesiąc ma zadebiutować w nowej generacji PENów.
Dla mnie na dzisiaj wybór budżetowy to nowe Mini lub GH2 jeśli ktoś chce filmować. Pierwsze (zakładając, że będzie miało matrycę z EM5) wystarczy na lata, drugie - po zainstalowaniu hacka - w zasadzie nie ma wad biorąc pod uwagę cenę.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23.08.12 o 11:50